Mistrovství světa zakončila premiérová štafeta a královská pětadvacítka

Čtvrtek byl na Balatonu ve znamení týmového závodu. Zatímco v minulosti se tento závod jezdil jako časovka trojic, letos poprvé na plavce čekala novinka, kterou loni otestovali na svém šampionátu junioři, a to smíšená štafeta na 5 km (4 x 1,25 km). Vzhledem k tomu, že český tým tvořili na Balatonu právě dva muži a dvě ženy, rozhodl se reprezentační trenér obsadit i tuto disciplínu. Naši plavci nastoupili v pořadí Matěj Kozubek, Vít Ingeduld, Alena Benešová a Lenka Štěrbová.

Na startu se prezentovalo celkem 19 štafet, zbývající státy, které se účastnily dálkoplaveckých soutěží, buď neměly k dispozici dva muže a dvě ženy, nebo se rozhodly štafetu nepostavit. Závod byl od začátku, dle předpokladů, velice rychlý, na každého plavce čekalo pouze 1250 metrů, takže nebylo na co čekat. Nová disciplína se ukázala jako divácky atraktivní, nejenom že se plavalo na zkráceném okruhu velmi rychle, ale díky různě zvoleným taktikám v nasazení jednotlivých plavců na své úseky se neustále přesypávalo pořadí. Žádný z našich plavců není typickým sprinterem a tak boje o úplné čelo probíhaly trochu mimo náš zájem. Matěj Kozubek předával štafetu na 15. místě, Vít Ingeduld o jednu příčku lépe, Alena Benešová pak na 17. místě a Lenka Štěrbová pak v úplném závěru dokázala porazit svoji mexickou soupeřku a dovedla český tým na 16. místo se ztrátou přes čtyři minuty na vítěze. Na čele se zatím děly věci. Po třetím úseku se do vedení se čtyřicetivteřinovým náskokem dostala štafeta Velké Británie, ovšem ta jako jediná z čela měla na posledním úseku ženu. A Alice Dearing neměla proti mužským soupeřům moc šancí. Nejdřív se kolem ní mihnul Francouz Marc-Antoine Olivier, který dovezl francouzský tým ke zlatu, poté i nakonec druhá štafeta Spojených států, třetí Italové a čtvrtí Australané.

📄 MS Balaton 2017 - výsledky 5 km smíšená štafeta (16. ČR +4:14.8)

Hodnocení reprezentačního trenéra Jana Srba: Šestnácté místo na světě se dá považovat za úspěch, 35 států vůbec štafetu nepostavilo. Naši plavci se svého úkolu v tomto specifickém závodě zhostili se ctí.

Rychlé zhodnocení přidali po závodě i samotní plavci.

Poslední den dálkoplaveckých soutěží byla na pořadu královská trať na 25 km pro muže a ženy. Tato ryzí vytrvalecká záležitost je jako jediná na programu Mistrovství světa už od zařazení dálkového plavání do programu v roce 1991 v Perthu. Na startu mezi 28 muži a 21 ženami byla i naše dvojice Matěj Kozubek a Lenka Štěrbová, kteří tak, jako jedni z mála, absolvovali kompletní program šampionátu.

Hned od začátku byli oba naši plavci pořádně vidět. Matěj Kozubek se pohyboval na samotném čele celého startovního pole, Lenka Štěrbová se také objevovala v přední části balíku a o tom, že už se naučila rány nejenom přijímat, ale i rozdávat, svědčí fakt, že jako vůbec první v celém závodě obdržela žlutou kartu. Ženský závod tahaly hlavně obě francouzské reprezentantky, kterým se povedlo ve čtvrtém kole pole částečně roztrhat, což postihlo i Lenku, která se jednu chvíli ocitla s více než minutovou ztrátou na čelo. Nicméně během pátého kola se jí povedlo celou tuto ztráta zlikvidovat a opět se objevila v hlavní skupině. Závod mužů probíhal o něco klidněji. Bylo vidět, že se čeká na to, až mužský balík dojede o kolo ten ženský, což v posledních letech podobné závody rozhoduje. K tomuto definitivně došlo v průběhu osmého kola mužského a sedmého ženského závodu. Již předtím zrychlilo tempo mužů, což úplně nezachytil Matěj Kozubek. V okamžiku promíchání obou balíků se definitivně roztrhal ten ženský, v tuto chvíli se rozhodlo i pozdějších držitelkách všech medailí, byly to ty plavkyně, které se s muži dokázaly udržet nejdéle. Matěj Kozubek se v jednu chvíli ocitl až na 24. místě, ale závod nevzdal a bojoval až do konce a v cíli bral slušnou 18. příčku. Podobný scénář absolvovala i Lenka Štěrbová, ta byla v jednu chvíli patnáctá, ale dokázala zabojovat a postupně za sebou nechala skupinu dalších soupeřek. V cíli to znamenalo vynikající 11. místo a nejlepší umístění našich plavců na Mistrovství světa.

Mužský závod vyhrál Axel Reymond z Francie a podtrhl tak super úspěšný šampionát pro francouzskou výpravu. Stříbro bral Ital Matteo Furlan a bronz Rus Evgenii Drattcev, který se českým fanouškům představil v listopadu v Krnově.

Mezi ženami zvítězila Brazilka Ana Marcela Cunha, která si tak připsala po bronzu na 5 i 10 km třetí medaili na šampionátu. Stříbro brala olympijská vítězka z Ria Sharon van Rouwendaal z Nizozemska a bronz pak Italka Arianna Bridi, která ještě po druhém kole vypadala, že z přehřátí vzdá a v dalším průběhu ztrácela na čelo i minutu a půl.

📄 MS Balaton 2017 - výsledky 25 km muži (18. Kozubek +10:30.6)
📄 MS Balaton 2017 - výsledky 25 km ženy (11. Štěrbová +11:06.2)

Hodnocení reprezentačního trenéra Jana Srba: Závod na 25 km je to nejtěžší, co se na šampionátu plave a oba naši plavci uspěli. Matěj Kozubek na začátku výborně pracoval na čele a i po tom, co z balíku odpadl, statečně bojoval a doplaval si pro dobré 18. místo.  V závodě nechal úplně všechno. Lenka Štěrbová perfektně pracovala během celého závodu, dokázala se vrátit do balíku, když ho ztratila, a až do cíle nevypustila ani metr. Výsledkem je fantastické 11. místo. Oběma svým plavcům musím pogratulovat.

Poslední závod na tomto Mistrovství světa zhodnotili i oba plavci:

Všichni čtyři naši reprezentanti se během léta představí i na dalších velkých akcích. Alena Benešová už za 14 dní absolvuje Mistrovství Evropy juniorů ve francouzském Marseille, zbylá trojice Matěj Kozubek, Vít Ingeduld a Lenka Štěrbová pak na konci srpna bude startovat na Univerziádě v Taipei City na Taiwanu.