Úspěšné představení českých juniorů na Mistrovství Evropy

Druhé největší francouzské město Marseille hostilo od pátku do neděle Mistrovství Evropy juniorů v dálkovém plavání. Z pražského letiště Václava Havla vyrazila, s přestupem v Amsterodamu, ve středu na tento šampionát výprava výprava pěti plavců a dvou trenérů a svůj první úspěch si připsala již na letišti v Marseille, když se úspěšně setkala se všemi svými zavazadly. Podobné štěstí totiž neměly, stejným spojem dorazivší, výpravy Nizozemska a Dánska, když někteří jejich členové zamířili na hotel jen s nouzovými balíčky.

Ve středu večer a během čtvrtka absolvovali všichni plavci několik tréninků a v pátek už přišly na řadu samotné závody. Program šampionátu začínal pětikilometrovým závodem nejmladší kategorie, kterou naše výprava neobsadila, ale hned ten samý den odpoledne plavala svůj závod na 7,5 km i prostřední kategorie a mezi 44 startujícími juniory se představil také Vojislav Štěrba.

Vojkovi se závod povedl, od začátku se pohyboval kolem poloviny startovního pole, pravidelně občerstvoval mezi 22. až 24. místem. Startovní pole se postupně rozdrobilo na několik menších skupinek. Vojko statečně bojoval a ve druhé polovině za sebou postupně nechával další soupeře a dokázal se tak posunout do druhé desítky. V cíli nakonec bral velmi dobré osmnácté místo, bezpečně si tak zajistil umístění v první polovině celého startovního pole a zároveň potvrdil správnost udělení divoké karty pro účast na tomto šampionátu.

Krátké zhodnocení ke svému výkonu přidal i sám Vojko:

V sobotu byla na programu desítka pro nejstarší kategorii. Jako první šli na start kluci a mezi nimi i dvojice Jiří Landsmann a David Šebesta. Začátek se více podařil Davidovi, dobře se držel v hlavním balíku kolem dvacátého místa, Jirka na balík ztrácel a bojoval s několika dalšími soupeři kolem třicáté pozice. David vydržel tempo hlavního balíku něco přes polovinu závodu, než i on začal na špičku ztrácet. Přesto to ale chvilku vypadalo, jako by mířil za medailí, protože jako první z celého startovního pole zamířil do cílové rovinky, bohužel ale o kolo dříve, než měl. Naštěstí ale při tomto manévru nijak neporušil stanovený kurz tratě, na okruh se vrátil a absolvoval korektně i poslední okruh, během kterého ho dojel i Jirka a oba naši plavci si to pak před cílem rozdali o konečné umístění. Šťastnější byl nakonec Jirka, který bral 24. místo, David si připsal 25. pozici.

Své představení okomentovali také oba naši plavci:

V sobotu odpoledne pak následoval závod nejstarších juniorek a mezi nimi byly na startu i Alena Benešová a Michaela Štěrbová. Výrazně lépe závod absolvovala Ája, která se v celém jeho průběhu držela na absolutním čele hlavní skupiny. Perfektně zúročila všechny své zkušenosti, během všech osmi okruhů plavala výborně takticky, zvládala likvidovat všechny nástupy. Ještě během posledního kola byla jen několik vteřin od medaile a i když na ni nakonec nedosáhla, tak konečné šesté místo je skvělým umístěním v tak nabité konkurenci. Právem tak mohla být se svým výkonem spokojená. Její konečné umístění ještě požadovalo několik administrativních zásahů, neboť v první verzi výsledků se objevila až na sedmé pozici. Česká výprava tak chystala podání protestu. Nakonec ale nebyl potřeba, vrchní rozhodčí prošel cílové video a potvrdil správné pořadí. Bohužel přesným opakem pak bylo představení Míši. Ta celý šampionát neprožila právě šťastně. Nejdříve se totiž na jejím zdraví podepsalo nejspíše střídaní horkého venkovního počasí a klimatizovaných místností, což odnesla lehkým nachlazením, a byť se nakonec zvládla v tomto ohledu dát dohromady, tak nebylo všem špatným zprávám konec. V sobotu při příjezdu na závodiště totiž špatně došlápla při vystupování z autobusu a pochroumala si kotník. Přesto ale i s tímto hendikepem na svůj start nastoupila. Při občerstvování v průběhu prvního okruhu to sice vypadalo, že závod možná vzdá, ale nakonec ukázala závodního ducha a celou trať dokončila. V cíli to pro ní znamenalo 29. pozici. Ani tehdy ale nebylo všem jejím útrapám konec, neboť při návratu na hotel si nehodu s autobusem a kotníkem zopakovala. Reprezentační trenér Jan Srb tak nakonec, místo plánované gala večeře pro rozhodčí a zástupce výprav, absolvoval výlet s Míšou do místní nemocnice. Vyšetření naštěstí odhalilo pouze natažený vaz. I tak to ale znamenalo, že šampionát skončil pro českou výpravu předčasně, neboť na neděli byly naplánovány závody smíšených štafet, do kterých Míša nemohla zasáhnout, a další dívku do sestavy už náš tým neměl. Ve startovní listině si tedy rozhodčí škrtli číslo tři, které mělo patřit právě české sestavě.

A také Ája i Míša přidaly svůj pohled na své vystoupení:

Závěrečné zhodnocení přidal i reprezentační trenér Honza Srb. Společně s ohlédnutím za právě proběhlým šampionátem přidal i malý výhled do budoucna na příští rok.

Po závodech následovala poslední noc v Marseille, ranní odjezd na letiště a odlet, tentokráte přímým letem, zpátky do Prahy. Alena Benešová a Jirka Landsmann se tímto šampionátem rozloučili s juniorskou kategorií. Míša Štěrbová a David Šebesta mohou ještě absolvovat příští rok MEJ na Maltě. Nejmladší člen výpravy Vojislav Štěrba by pak měl být želízkem v ohni i na domácím juniorském Mistrovství Evropy v roce 2019 v Račicích.