Plavecká komunita se loučí s Michalem Šindelářem

Ve čtvrtek 17. srpna se v brněnském krematoriu rozloučí rodina, členové plaveckého oddílu Univerzita Brno a další přátelé s dlouholetým plaveckým trenérem a funkcionářem Mgr. Michalem Šindelářem, který zemřel 9. srpna na krvácení do mozku v bělehradské nemocnici ve věku 63 let.

Michal Šindelář začínal s plaváním v bývalé Rudé hvězdě Brno, kde dosahoval úspěchy především na delších tratích. V roce 1975 přešel spolu s dalšími vysokoškoláky do nově vznikajícího plaveckého oddílu tehdy Slávie Univerzity Brno, kde se stal platným členem družstva krajského přeboru, ale současně se začal věnovat dálkovému plavání. V letech 1978 a 1979 se stal vítězem Českého poháru. Vystudoval Pedagogickou fakultu tehdy Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, kombinaci tělesná a branná výchova. Po roční pauze způsobené vojenskou službou v Pardubicích se vrátil k dálkovému plavání, když vyhrál Český pohár v letech 1982 a 1983. Po kratším působení na ZŠ v Brně-Bystrci nastoupil na sportovní školu v Brně. Trénoval řadu úspěšných dorostenců, z nichž vynikl Michal Špaček, který se stal vicemistrem Evropy na prvním Mistrovství Evropy konaném na Hvaru a v lednu 1991 startoval jako nejmladší účastník mistrovství světa v australském Perthu. Z dalších vzpomeňme Libora Kohuta, účastníka Mistrovství Evropy v dálkovém plavání v italské Terracině. Na začátku devadesátých let odešel Michal Šindelář ze sportovní školy a věnoval se povoláním mimo sportovní prostředí, zejména obchodování s kávou a čajem. Zůstával i nadále členem Univerzity Brno, kde při rituálu přijímání nových členů vystupoval v roli oddílové boha Jožky Quasnicy. Počátkem tohoto století přijal nabídku rakouského Schwechatu, kam dojížděl z Brna čtyřikrát týdně. Věnoval se především plavcům žákovských kategorií. Po roce 2007 prakticky bez přerušení přešel jako trenér do Univerzity, kde se až do posledních minut věnoval družstvu dospělých. Vlastního syna Honzu dovedl k úspěchům v dálkovém plavání v kategorii dorostu až k mistrovským titulům na 20 km i k vítězstvím v ČP DP v letech 2010 a 2011. V roce 2011 vedl přes kanál La Manche dívčí družstvo, které pod názvem City of Brno Ladies Team překonalo téměř o dvě hodiny český rekord mužské štafety. Získalo cenu za nejmladší štafetu a současně za nejrychlejší ženský tým v roce 2011. V posledním volebním období byl Michal členem sekce dálkového a zimního plavání ČSPS.

Tragická událost se odehrála na maratónu Jarak – Šabac, kde doprovázel Veroniku Milerskou. Krátce poté, co doplavala na druhém místě, Michal zkolaboval a byl dopraven nejprve do místní nemocnice a posléze převezen na bělehradskou kliniku, kde po čtyřech dnech zemřel. Nedožil se tak titulu mistryně světa masters v kategorii 25 – 29 let, který právě Veronika 12. srpna na maďarském Balatonu získala a následně mu jej věnovala.