Kozubek a Štěrbová ovládli Mistrovství České republiky v Račicích

Již počtvrté v řadě se plavci sešli ve veslařském kanálu v Račicích k Mistrovství České republiky v dálkovém plavání. Tentokrát se zde rozdávaly medaile na pětce dorostu, dospělých, kadetů a masters, ve štafetovém klání na 4 x 2 km a také na nejdelší, dvacetikilometrové, mistrovské trati dorostu, dospělých a masters. Jako neporažení ze dvou předchozích mistrovských závodů v tomto roce (5 km v bazénu v Praze – Podolí a 10 km na Seči) do Račic přijeli kolegové z jedné tréninkové skupiny reprezentačního trenéra Jana Srba – Matěj Kozubek a Lenka Štěrbová. A oba svoji letošní formu potvrdili v Račicích vítězstvím na obou individuálních tratích. Jako první v historii tak také oba zkompletovali sbírku všech možných titulů v jednom roce.

Areál v Račicích letos hostil nejprve Mistrovství Evropy ve veslování a jen před týdnem také Mistrovství světa v kanoistice. A bylo to znát. Zrekonstruovaná tribuna, přidaná její další část, nové sociální zázemí, zrekonstruovaná restaurace, to je jen několik vybraných novinek, které na plavce čekaly. Je to také dobrá zpráva pro Mistrovství Evropy juniorů 2019 v dálkovém plavání, které bude hostit právě račický areál. Na nejlepší evropské juniory bude za dva roky čekat opravdu velice důstojné zázemí.

Program začal v sobotu pětikilometrovým závodem. Na start se postavilo 64 mužů a dorostenců, 34 žen a dorostenek, 15 kadetů a 21 kadetek. Nejdříve odstartovali muži a kadeti, deset minut po nich se s třemi 1660 metrů dlouhými okruhy vydaly poprat ženy a kadetky. V mužské kategorii se na čele vytvořila velice silná skupinka, kterou tvořili tři čerství navrátilci z Univerziády Matěj Kozubek, Vít Ingeduld (oba 10 km) a Jan Micka (400, 800 a 1500 VZ), dále účastníci letošního Mistrovství Evropy juniorů v dálkovém plavání Vojislav Štěrba, David Šebesta a Jiří Landsmann, z bazénového Mistrovství světa juniorů v americkém Indianopolis dorazivší Tomáš Ludvík, účastník letošního bazénového Mistrovství světa Roman Dmytrijev a také Jakub Kačerovský, kterého za 14 dní čekají dva starty na finále Evropského pohár v dálkovém plavání na jezeře Bracciano v Itálii. Tempo této skupiny bylo velice slušné a posléze zapříčinilo že i ona se rozdrobila na několik menších částí. Na úplném čele vykrystalizovala čtveřice Kozubek, Ingeduld, Micka a Štěrba, která si to rozdala o medaile v kategorii open. A souboj to byl divácky velice zajímavý, na posledním 800 metrovém úseku se pořadí neustále přesypávalo. Zlato bral nakonec Matěj Kozubek (Bohemians), těsně před Janem Mickou (USK). Třetí příčku si připsal Vít Ingeduld (Kometa Brno). Nepopulární bramborová pozice zbyla na Vojislava Štěrbu (Bohemians), který si ale spravil náladu titulem mezi mladšími dorostenci. Na stupních vítězů ho v této kategorii doplnili Jakub Kačerovský a Vojtěch Kupka (oba USK). Mezi staršími dorostenci si medaile rozdělili v dalším zajímavém souboji první Tomáš Ludvík (Lokomotiva Beroun), druhý David Šebesta (Slávia Plzeň) a třetí Jiří Landsmann (USK).

Mezi ženami byl závod o poznání klidnější. Na čele zůstaly obě české reprezentantky Lenka Štěrbová a Alena Benešová, které postupně navyšovaly svůj náskok až na více než dvě a půl minuty. Bok po boku tak odplavaly téměř celou trať a v cíli měla o něco více sil Lenka Štěrbová (SCPA Pardubice). Stříbro brala Alena Benešová (USK), pro kterou to zároveň znamenalo titul mezi staršími dorostenkami. Bronz si pro sebe uzmula Michaela Ulipová (SlPl), před svou oddílovou kolegyní a vítězkou mladších dorostenek Pavlínou Soukupovou a čerstvou Mistryní světa masters v kategorii 25 – 29 let Veronikou Milerskou (Univerzita Brno). Mezi staršími dorostenkami doplnily Alenu Benešovou na stupních vítězů Petra Hauerová (Slávia Plzeň) a Kristina Holánková (PLAF Říčany). V kategorii mladších dorostenek braly, za vítěznou Pavlínou Soukupovou, stříbro Lucie Šebestová (Slávia Plzeň) a bronz Klára Sýkorová (USK).

Kadeti a kadetky si rozdělili medaile v každém ročníku. Mezi kadety ročníku narození 2002 zvítězil Maxim Suk (SOP Kolín), před Jiřím Grabowskim (Kometa Brno) a Ondřejem Žaludkem (Neratovický PK). O rok mladší kategorii ovládl Marek Skalník (Krokodýl Brno), před Jakubem Humlíčkem (SOP Kolín) a Markem Peringerem (Kometa Brno). Kadetky 2002 ovládla Lucie Zubalíková (Kometa Brno), druhá byla Michaela Vodičková (Radbuza Plzeň) a třetí Julie Pleskotová (Bohemians). Zlato v ročníku 2003 si připsala Magdaléna Osadníková (TJ Krnov), stříbro bere Kristýna Jurčíková (SOP Kolín) a bronz Kristýna Hrušková (Kometa Brno).

Po pětce následovala menší odpočinková vsuvka v podobě kilometrového závodu a hned poté se šlo opět závodit o mistrovské kovy. Na pořadu byl závod smíšených štafet na 4 x 2 km. Na startu se představilo celkem 33 týmů. Zlato v kategorii open si připsala sestava USK Praha ve složení Jakub Kačerovský, Alena Benešová, Klára Sýkorová, Jiří Landsmann, která tak přerušila nadvládu sestavy Komety Brno A, která tentokrát ve složení Richard Kamas, Petra Šťastná, Lucie Zubalíková a Vít Ingeduld brala „pouze“ stříbro. Bronz připadl kvartetu Bohemians Praha A ve složení Tomáš Kozubek, Julie Pleskotová, Tereza Zaňková a Vojislav Štěrba. Závod se v tomto delším a divácky o něco méně atraktivním formátu plaval naposledy, neboť Výbor sekce DZP na svém sobotním večerním zasedání rozhodl, že od příštího roku dojde ke zkrácení na 4 x 1.25 km, tedy na stejnou délku, která se plave na světových a evropských soutěžích. Od příští sezóny se tak můžeme těšit na rychlejší závod a ostřejší souboje.

Druhý den byla na programu královská dvacítka. Na startu se prezentovalo 11 mužů a 10 žen. Nevšední zajímavostí byla účast hned čtyřech sourozeneckých dvojic. Obě kategorie strategicky obsadili Lenka a Vojko Štěrbovi, mezi ženami to pak byly sestry Jana a Zuzana Procházkovy, v mužské kategorii Matěj a Tomáš Kozubkovi a dokonce dvojčata Vít a Jiří Polanští.

Závod samotný měl v osobách Matěje Kozubka a Lenky Štěrbové dva velké favority. Oba totiž na této trati kralují dlouhodobě, Matěj naposledy mistrovskou dvacítku nevyhrál v roce 2013 na Lipně, nadvláda Lenky je ještě o rok delší. A předpoklady se začaly brzy naplňovat. Matěj Kozubek celý závod prakticky odvodil na čele a postupně se zbavoval všech svých soupeřů, ve třetím kole z osmi neudržel tempo jeho bratr Tomáš, v pátém Vojko Štěrba a v šestém i poslední oponent Vít Ingeduld. Poslední třetinu závodu tak Matěj absolvoval osamocen a v čase 4:11:02,9 si doplaval pro titul. O necelé tři minuty později finišoval Vít Ingeduld, dalších devět minut se čekalo na bronzového Vojislava Štěrbu. Ještě jednoznačnější pak bylo vítězství Lenky Štěrbové. Jen s lehkou dávkou nadsázky se totiž dá říct, že své soupeřky potkala naposledy na startu, ze začátku se totiž udržela s nejlepšími muži a posléze osamoceně kroužila na trati a navyšovala svůj odstup. Nakonec zvítězila s náskokem více než devíti minut před Petrou Šťastnou a o jedenáct minut před třetí Petrou Hauerovou, té bronz přihrál, v těsném souboji, nezvládnutý dohmat její oddílové kolegyně Pavlíny Soukupové, na kterou tak zbyla až čtvrtá příčka.

V doplňkových závodech Českého poháru se počtvrté v sezóně plavala desítka v kategorii kadetů. Mezi kadety zvítězil premiérově Jakub Humlíček, mezi kadetkami potvrdila svoji dominanci v této kategorii Lucie Zubalíková, která nejenom že opanovala všechny čtyři letošní desítky, ale i zbývajících sedm pětikilometrových a jeden tříkilometrový závod, do kterých nastoupila. I na ní čeká příští týden mezinárodní premiéra na finále Evropského poháru v Itálii.

Již tuto sobotu čeká na žáky a kadety v Mělicích jejich superfinále, ve kterém se definitivně rozhodne o konečném pořadí v rámci Českého poháru. Koeficient 1.4, kterým se budou násobit jejich získané body za tento závod, slibuje několik zajímavých soubojů. Stejně tak se rozhodne o vítězi v kategorii družstev a zde to bude pravděpodobně duel ještě zajímavější. Téměř celou sezónu neohroženě vedoucí oddíl Fides Brno totiž v Račicích neodolal náporu Bohemians Praha, kteří smazali téměř 1500 bodovou ztrátu a nyní o 4.9 bodu tuto soutěž vedou. V Mělicích lze tedy očekávat velké manévry z obou stran tohoto souboje.