Matěj Kozubek a Alena Benešová se v Asii utkali se světovou dálkoplaveckou elitou

Dva čeští plavci, dva závody Světového poháru v dálkovém plavání v Asii (po jednom v Číně a v Hongkongu), dva týdny na cestách – to byl program české dálkoplavecké reprezentace na měsíc říjen. Matěj Kozubek a Alena Benešová vyrazili 10. října z pražského Letiště Václava Havla přes Frankfurt a Peking do východočínského města Hangzhou, odkud následoval ještě cca dvouhodinový přesun do cílové destinace Qiandao Lake Town v okrsku Chun’an, kde byl na programu předposlední závod letošní série 10 km Světového poháru.

Čína přivítala naší výpravu nevlídným počasím – zataženo, déšť, mlžný opar a podobné provázely prakticky celý čínský pobyt. Závod byl naplánován na neděli 15. října do jezera Qiandao, tréninky do té doby probíhaly na 50 metrovém bazénu, což ale v čínském podání znamenalo bazén vestavěný přímo do téhož jezera, ve kterém nebyly nijak odděleny jednotlivé dráhy, což, při účasti většího počtu výprav, dělalo z tréninku místy i boj o přežití, australský plavec pohybující se následně po hotelu s ledovým obkladem na nose toho budiž nesporným důkazem.

Dvouzávod Čína – Hongkong byl na programu již několikátý rok s tím, že v Číně se obecně scházela o něco menší konkurence. Nicméně v okamžiku, když se u tréninkového bazénu ukázala výprava Nizozemska, v čele s olympijským vítězem z Ria Ferrym Weertmanem, brazilská, vedená hvězdou první velikosti ženského pole Annou Marcelou Cunha, a další, vzaly předpoklady na jednodušší čínský závod pro tento rok za své. Ve startovní listině se nakonec objevilo 52 mužů a 32 žen.

Závod samotný byl naplánován na pět dvoukilometrových kol, v den závodu ale nakonec pořadatelé okruh přeměřili a společně s delegáty mezinárodní plavecké federace FINA dospěli k rozhodnutí zkrátit závod na kola čtyři. V důsledku toho celý závod měřil cca 8,5 km.

Do závodu samotného odstartovali nejprve v půl deváté muži, pět minut po nich také ženy. Matěj Kozubek si z počátku vedl velice dobře, objevoval se na samotné špici startovního pole, v průběhu třetího okruhu občerstvoval dokonce na čtvrtém místě. V závodě se poté značně přitvrdilo, určitě by se našly i okamžiky, které by zasloužily udělení žluté karty pro toho kterého plavce, ovšem čínští vrchní rozhodčí zůstali pouze u upozorňování píšťalkou. A to úplně Matějovi nevyhovovalo, byť byl kvalitně připraven a i podle svých slov se cítil plavecky velice dobře, po několika tvrdších soubojích vyklidil pozice na samotném čele a v závodě dále pokračoval schován v hlavním balíku. V posledním čtvrtém kole se už tak rychlé tempo ještě zvýšilo a pro vítězství, již třetí v této sezoně Světového poháru, si doplaval Kristóf Rasovszky z Maďarska, za kterým se seřadili dva Brazilci – Allan do CarmoFernando Ponte. Matěj Kozubek ztratil na vítěze lehce přes jednu minutu a nakonec finišoval na 27. místě.

Mezi ženami byla situace obdobná. I zde se závodilo velice tvrdě, někdy možná až za hranicí pravidel. Alena Benešová prokázala v průběhu závodu, že pohyb v balíku mezi větším počtem soupeřek už jí zdaleka není cizí a byla během prvních kole vidět i na předních pozicích celého startovního pole. I mezi ženami se poté ještě více přitvrdilo a Alena schytala hodně ran, což v cíli dokumentoval i její opuchlý ret. Startovní pole se i v důsledku těchto skutečností rozdrobilo na menší skupinky, případně jednotlivé závodnice. Velký brazilský den pokračoval i mezi ženami, pro zlato si doplavala Ana Marcela Cunha, pro bronz pak Viviane Jungblut, mezi které se dokázala vklínit Italka Arianna Bridi. Alena Benešová nakonec závod zakončila na 19. místě.

Hned druhý den byl v plánu přesun do Hongkong. I přes hrozící tajfun, kvůli kterému se do této bývalé britské kolonie rušily některé lety z pevninské Číny, a přes chybu čínského experta na logistiku, díky které naše výprava doháněla oficiální autobus kus cesty taxíkem, se přesun podařil, byť díky špatnému počasí po cestě a silnému leteckému provozu v Hongkongu se čas přistání posunul o téměř hodinu a půl.

Hned na letišti se naši plavci potkali i s novými soupeři v podobě čtrnáctičlenné výpravy USA, která dorazila až na druhý závod, v průběhu následujících dní se objevili i další noví plavci a tak se již tak nabitá startovní listina z Číny rozrostla až na 66 mužů a 50 žen.

Na plavce tentokráte čekalo i v reálu pět dvoukilometrových kol, teplejší počasí a voda a hlavně místo sladkovodního jezera byl tentokrát závod naplánován do moře a to do jedné z turisty nejvyhledávanějších hongkongských zátok – Repulse Bay. Závodním dnem byla tentokrát sobota 21. října.

Na start šli opět první muži, tentokrát v rovných devět hodin ráno, o pět minut později je ve vodě doplnily i ženy. Počet plavců na startu sliboval udělat ze závodu velký boj, obzvláště pak u jediného občerstvovacího mola, které bylo umístěno cca 150 metrů po začátku okruhu. Matěj Kozubek opět začal závod na výbornou a plaval na předních pozicích. Na první občerstvení mu sice kousek od jeho ruky vyrazil jeho připravené pití některý ze soupeřů, Matěj ovšem zkušeně pokračoval okamžitě dál, na doplnění energie použil gel, který si vezl v plavkách a na dalším výkonu se tento incident nijak nepodepsal. Další zastávky na občerstvení už proběhly bez větších problémů. Závod byl od začátku velice rychlý a opět tvrdý, na rozdíl od Číny se s tím ale Matěj dokázal plně vyrovnat a udržel se ve ztenčujícím hlavním balíku až do samotného cíle, kde si se 17 vteřinovou ztrátou na zlato a dvouvteřinovou na první desítku připsal výborné 17. místo. Finiš o zlato nejlépe zvládl Rob Muffels z Německa, před Ferrym Weertmanem z Nizozemska, bronz bral stříbrný z Číny Brazilec Allan do Carmo. I ženský závod probíhal ve slušném tempu a byl plný tvrdých ataků. Alena Benešová úspěšně odolávala snahy vedoucích závodnic o roztrhání balíku, bez větších problémů zvládla všechny zastávky na občerstvení a dokázala se, neustále se zmenšující, hlavní skupiny udržet většinu závodu. Byla v ní ještě na začátku posledního kola, poté přeci jen tempo nejlepších balík roztrhalo a rozdrobilo do několika menších skupin. Alena končila celou trať ve třetí z nich a v cíli brala 30. místo. Vítězství si připsala Italka Arianna Bridi, před zlatou z Číny Brazilkou Anou Marcelou Cunha, o bronz si to rozdaly dvě německé závodnice, tou šťastnější nakonec byla Finnia Wunram.

Závodem v Hongkongu skončila letošní sezóna Světového poháru. Pro umístění na stupních vítězů celého seriálu byla letos potřeba objet všech sedm zastávek. Mezi muži si medailové pozice rozdělili první Simone Ruffini (ITA), druhý Allan do Carmo (BRA) a třetí Federico Vanelli (ITA). I mezi ženami si zlato a bronz připsala Itálie v podobě Arianny Bridi a Rachele Bruni, mezi které se dokázala vklínit Ana Marcela Cunha.

Na naší výpravu již druhý den čekal jen odjezd domů. Pozdě večer místního času nasedli na letadlo směr Franfurt, po přestupu a krátkém druhém letu přistáli v pondělí v deset ráno na pražském letišti, čímž celé výprava do Asie skončila. Český kalendář dálkoplaveckých závodů obsahuje ještě finále v Krnově a pokud vše půjde dobře, tak oba naše plavce z asijské výpravy uvidí domácí diváci právě tam.

📄 Světový pohár Čína 2017 - výsledky (27. Kozubek +1:09.1; 19. Benešová +2:59.8)
📄 Světový pohár Hongkong 2017 - výsledky (17. Kozubek +17.7; 30. Benešová +2:28.7)