Dálkovým plavcem roku 2017 se stal Matěj Kozubek

Ve středu 31. ledna hostila Občanská plovárna v Praze vyhlášení nejlepších sportovců Českého svazu plaveckých sportů za rok 2017. V rámci Sekce dálkového a zimního plavání se opět vyhlašovaly tři kategorie – dálkové plavání dospělí, dálkové plavání junioři a zimní plavání. O konečném pořadí rozhodlo hlasování členů výboru sekce, reprezentačního trenéra a vedoucího SCM.

V hlavní kategorii dospělých dálkoplavců bodovali výhradně všichni čtyři členové dospělé reprezentace. O první místo se přetahovali Matěj Kozubek a Lenka Štěrbová, jejichž jména se na všech pomyslných hlasovacích lístcích střídala na prvním a druhém místě. Reprezentační trenér Jan Srb dokonce své dva svěřence z reprezentace i vlastní tréninkové skupiny rozsoudit nedokázal vůbec a stanovil mezi nimi remízu. Až poslední došlé hlasy nakonec definitivně rozhodly o tom, že vítězství v anketě si domů odnesl Matěj Kozubek (trenér Jan Srb), který si v minulém roce připsal všechny čtyři tituly Mistra ČR a přidal k nim již třetí vítězství v celkovém hodnocení Českého poháru. Na mezinárodní scéně se solidně představil ve všech disciplínách na Mistrovství světa na Balatonu, v extrémně tvrdém závodě na Univerziádě bral 13. místo, pětkrát startoval v závodech Evropského poháru (nejlépe 6. místo na 10 km při finálovém závodě v italském Braccianu) a v závěru sezóny se představil na dvou závodech světového poháru, kde obzvláště v tom posledním v Hongkongu dokázal v nabitém poli zdatně sekundovat všem světovým hvězdám a doplaval jen s minimálním odstupem na vítěze. Druhé místo tak zbylo na Lenku Štěrbovou (trenér Jan Srb), jejíž rok se v mnohém podobal tomu Matějovu. I ona brala čtyři domácí tituly, již sedmé vítězství v České poháru, čtyři starty na Mistrovství světa (nejlépe 11. místo na 25 km) a 13. místo na Univerziádě. Zbývající dva reprezentanti v anketě bojovali o třetí místo, nakonec pět hlasů (oproti čtyřem zbývajícím) vyneslo na tuto příčku Víta Ingedulda (trenér Josef Nalezený).

Mezi juniory bylo hlasování přeci jen o něco jasnější. Alena Benešová (trenér Josef Nalezený) v roce 2017 naposledy alternovala jak v dospělé tak v juniorské reprezentaci a právě mezi juniory se dokázala nejvýrazněji prosadit. Na Mistrovství Evropy juniorů ve francouzském Marseille brala v závodě na 10 km vynikající šesté místo. To, společně se třemi tituly Mistryně ČR dorostu, jí vyneslo v anketě jasné vítězství, když pouze jeden z hlasujících ji nepřiřkl první místo. I o druhém místě nebylo sebemenších diskuzí, Vojislav Štěrba (trenér Tomáš Roztočil) obdržel divokou kartu pro start na Mistrovství Evropy juniorů a přímo v Marseille svoji nominaci bez debat potvrdil, když si výborně vedl v průběhu celého závodu a nakonec v cíli bral 18. místo ze 45 startujících. Třetí místo v anketě získal Jiří Landsmann (trenérka Jaroslava Passerová).

Mezi zimními plavci úspěšně obhájila vítězství Magda Okurková. Stálice ve špičce českého zimního plavání si na své konto připsala další vítězství v celkovém hodnocení Českého poháru a bronzovou medaili na Mistrovství světa v zimním plavání v Burghausenu. Byla zároveň jediná, která se objevila na všech odevzdaných hlasovacích lístcích. Na dalších místech se již s větším odstupem seřadili Michal Slanina a Eliška Podmelová.

Výsledky hlasování:

Dálkové plavání:
1. Matěj Kozubek (Bohemians Praha) – 38 bodů
2. Lenka Štěrbová (SCPA Pardubice) – 34 bodů
3. Vít Ingeduld (Kometa Brno) – 5 bodů
4. Alena Benešová (Kometa Brno / USK Praha) – 4 body

Dálkové plavání – junioři:
1. Alena Benešová (Kometa Brno / USK Praha) – 41 bodů
2. Vojislav Štěrba (Bohemians Praha) – 24 bodů
3. Jiří Landsmann (USK Praha) – 8 bodů

Zimní plavání:
1. Magda Okurková (Fides Brno) – 33 bodů
2. Michal Slanina (Fides Brno) – 10 bodů
3. Eliška Podmelová (Fides Brno) – 6 bodů