Na mistrovské desítce brali tituly Matěj Kozubek a Alena Benešová

Kompletní česká dálkoplavecká špička se o tomto víkendu sjela do Plzně. Na Boleveckém rybníku se totiž v rámci Memoriálu MUDr. Jaroslava Fichtla plavalo Mistrovství České republiky dorostu, dospělých a masters na olympijské trati deset kilometrů. A bylo na co koukat, kromě bojů o mistrovské tituly byla bolevácká desítka zároveň druhou části kvalifikace na letošní Mistrovství Evropy juniorů, které se v polovině července uskuteční na Maltě.

Nejdřív šli na start muži. Brzy po startu vykrystalizovala skupinka hlavních favoritů, ve které se o tempo staral hlavně Matěj Kozubek, který se postupně zbavoval všech svých soupeřů, až mu nakonec zbyl pouze jediný – Vít Ingeduld. Tato dvojice si dokázala vypracovat téměř dvouminutový náskok a v cíli to byl právě reprezentant pražských Bohemians Matěj Kozubek, který měl více sil a dokázal úspěšně obhájit mistrovský titul na této trati. O necelé dvě vteřiny zpět finišoval Vít Ingeduld (Kometa Brno). Za nimi dohmátl nejdříve třetí muž open závodu – slovenský reprezentant Ivan Fratrič – a poté, ve velice těsném souboji čtyř plavců, i třetí nejlepší český plavec David Šebesta (Slávia VŠ Plzeň), pro kterého to zároveň znamenalo titul mezi starším dorostem. Za Davidem dohmátli v minimálních rozestupech vítěz mladšího dorostu Vojislav Štěrba (Bohemians Praha), druhý v této kategorii Jakub Štemberk (Slávie Chomutov) a druhý starší dorostenec Tomáš Ludvík (Lokomotiva Beroun). Stupně vítězů v dorosteneckých kategoriích doplnili Jakub Kačerovský (USK Praha) mezi mladšími a Martin Straka (Dukla Praha) ve starší kategorii.

Pět minut po startu mužů se do boje s desetikilometrovou tratí vrhly i ženy. I zde se na špici vytvořila skupina hlavních favoritek. Ta byla čtyřčlenná a vydržela ve stejném složení až do cíle. Tam měla nejvíce sil Alena Benešová (Kometa Brno), která si tak, po roce 2015, připsala druhý domácí titul na této trati. Za ní, s minimálním odstupem dvou desetin, dohmátla loňská šampiónka Lenka Štěrbová (Bohemians Praha). Třetí místo brala nejlepší mladší dorostenka Lucie Zubalíková (Kometa Brno), nepopulární čtvrté místo zbylo na stříbrnou mladší dorostenku Kláru Sýkorovou (USK Praha). Tři a půl minuty se pak čekalo na další v pořadí, kterými byly třetí mladší dorostenka Julie Pleskotová (Bohemians Praha) a vítězka staršího dorostu Pavlína Soukupová (Slávia VŠ Plzeň), kterou na stupně vítězů v této kategorii doplnily Veronika Petřeková (KPS Ostrava) a Jana Procházková (Slávia VŠ Plzeň).

Desítku v rámci Českého poháru absolvovali i kadeti a kadetky. Mezi kadety si nejlépe vedl Tomáš Chocholatý (Slávia VŠ Plzeň), druhý byl Tadeáš Neliba (Lokomotiva Beroun), třetí pak Jakub Humlíček (SOP Kolín). V kategorii kadetek zvítězila Sára Doležalová (Spartak Třebíč) před Martinou Seidlovou a její sestrou Miriam Seidlovou (obě Akron SC).