Alena Benešová patnáctá ve Světové sérii na Balatonu, Matěj Kozubek 31.

Trojice českých reprezentantů Alena Benešová, Matěj Kozubek a Vít Ingeduld vyrazila, pod vedením reprezentačního trenéra Jana Srba a jeho asistenta Josefa Nalezeného, ve čtvrtek směr Maďarsko, kde se na jezeře Balaton konalo letošní čtvrté kolo Světové série v dálkovém plavání. Čekala na ně klasická trať 10 km, rozdělená do čtyřech okruhů, a také velice široké pole soupeřů, ve kterém se sešla téměř kompletní světová dálkoplavecká špička doplněná o silnou skupinu domácích závodníků, kteří bojovali o nominaci na Mistrovství Evropy.

Nejdříve šli na start muži, kterých se nakonec prezentovalo 68. Z naší dvojice lépe odstartoval Matěj Kozubek, který se hned v prvních metrech závodu snažil dostat na přední pozice, což se mu podařilo a zařadil se do balíku kolem desátého místa. I nadále si v závodě vedl dobře, výborně se orientoval v balíku, velice rychle a bez větších zádrhelů zvládal občerstvování, díky čemuž se dokázal udržet v přední části hlavní skupiny. Do posledního kola tak obracel na 22. místě se ztrátou patnáct vteřin. Na čelo v ten okamžik mířil olympijský vítěz a mistr světa z minulého roku právě z Balatonu Ferry Weertman, který opět, podobně jako loni na Mistrovství světa, závod začínal ze zadních pozic (po prvním kole obracel až jako padesátý). Společně s dalšími favority tak vystupňoval tempo až na maximum, nicméně letos nalezl soupeře, na kterého neměl. Němec Florian Wellbrock se naopak celý závod držel na čele, nikdy neobracel hůře než na třetím místě a i v posledním kole měl nejvíce sil, dokázal všem svým soupeřům ujet a vyhrát s náskokem téměř 17 vteřin. Druhý finišoval Weertman, který si tak upevnil vedení v celé sérii, třetí pak úřadující světový a evropský šampión na 25 km Axel Reymond. Matěj Kozubek několik pozic v posledním kole ztratil, i tak to pro něj znamenalo v širokém startovní poli velice solidní 31. místo se ztrátou 1:15.5. Vít Ingeduld začal závod na zadnějších pozicích, ze kterých se většinu průběhu nedokázal posunout více dopředu, větší část závodu se tak pohyboval na rozhraní páté a šesté desítky a na samotné čelo začal postupně ztrácet. Na začátku posledního kola už měl odstup na vedoucí plavce přes dvě minuty, v cíli pak bral 49. místo se ztrátou více než pět minut.

Deset minut po mužské kategorii odstartovaly i ženy. Mezi čtyřicítkou plavkyň na startu byla i jediná naše zástupkyně Alena Benešová (původně také přihlášenou Lenku Štěrbovou do Maďarska nepustily studijní povinnosti). Ája si vedla podobně jako Matěj, i jí se podařilo velice dobře odstartovat a zařadit se do čelní skupiny, ve které se dokázala zkušeně orientovat a udržet během většiny závodu. V průběhu se většinou pohybovala mezi závěrem první desítky až patnáctou příčkou, na které obracela i do posledního kola. I v závodě žen se v posledním okruhu výrazně zrychlilo, s čímž si Ája dokázala solidně poradit, několik soupeřek se sice dostalo před ní, ale ona sama dokázala naopak několik dalších porazit a svoji pozici po třetím kole si tak udržela až do cíle, kde dohmátla jako patnáctá se ztrátou 47 sekund. Závod vyhrála brazilská hvězda Ana Marcela Cunha, před vítězkou z minulého týdne v Setúbalu Haley Anderson (USA) a Rachele Bruni (ITA).

Výsledky 10 km muži:
1. WELLBROCK Florian (🇩🇪 GER) 1:55:40.2
2. WEERTMAN Ferry (🇳🇱 NED) +16.8
3. REYMOND Axel Raphael (🇫🇷 FRA) +18.9
31. KOZUBEK Matěj (🇨🇿 CZE) +1:15.5
49. INGEDULD Vít (🇨🇿 CZE) +5:23.6

Výsledky 10 km ženy:
1. CUNHA Ana Marcela (🇧🇷 BRA) 2:05:53.1
2. ANDERSON Haley Danita (🇺🇸 USA) +0.3
3. BRUNI Rachele (🇮🇹 ITA) +1.6
15. BENEŠOVÁ Alena (🇨🇿 CZE) +47.3

Kompletní výsledky: 📄 Světová série Balaton 2018 - výsledky (15. Benešová +47.3, 31. Kozubek +1:15.5, 49. Ingeduld +5:23.6)