Izraelský Eilat hostil Mistrovství světa juniorů, Štěrba 14., Sýkorová 22.

„Dobře jsem ve čtvrtém kole nakrmil ryby“, hlásil Vojko Štěrba v cíli. Nebyl zdaleka jediný, kdo po 7,5 kilometru závodu v Rudém moři vykazoval známky nesmlouvavé bitvy nejlepších světových juniorů. Pobledlá Klárka Sýkorová se držela za břicho, kam dostala kopanec od soupeřky, slovenská reprezentantka Karolína Balážiková měla na pravé tváři jizvu jako legendární hrabě Joffrey de Peyrac, větší či menší šrámy si odnesl snad každý účastník juniorského světového šampionátu v izraelském Eilatu.

Rány se samozřejmě zacelí, žaludeční nevolnost ustoupí a do statistik se zapíšou jen fakta.

MSJ Eilat 2018, závod junioru na 7,5 km: 🇨🇿 Vojislav Štěrba 14. místo, čas 1:27:24,0 hod, závod juniorek na 7,5 km: 22. místo 🇨🇿 Klára Sýkorová, čas 1:39:32,2 hod.

Tolik to podstatné. Koho zajímají podrobnosti z mise české minivýpravy na mistrovství světa juniorů v dálkovém plavání, prosím čtěte dál.

V Eilatu je na začátku září teplo, spíše vedro – české plavce po vystoupení z letadla v deset hodin večer ovanul vzduch o teplotě 38 stupňů. Takže hodně pít, minimalizovat pobyt na slunci a většinu dne trávit v klimatizovaném hotelu. Naštěstí se voda v moři stále promíchává a tak jsme naměřili akceptovatelných 27 stupňů

Organizátoři se maximálně snažili, aby mistrovství vešlo do historie jako vydařené.

Pár chybiček se vloudilo, ale většinou vše klapalo perfektně a třeba slavnostní zahájení MSJ spojené s promenádou všech zúčastněných zemí se státními vlajkami v mladých sportovcích určitě zanechalo hluboké dojmy. Šampionátu početně i výkonnostně vévodily tradičně silné výpravy – Francie, Itálie, Rusko, Spojené státy, Španělsko a Maďarsko, rostoucí popularitu dálkového plavání ale potvrdila i mohutná účast z řady dalších, mnohdy exotických zemí jako například Ecuadoru, Peru, Brazílie, Kazachstánu, Indie a samozřejmě domácího Izraele.

Český tým patřil k těm nejmenším, nicméně jeho dva členové svou první účastí na světovém kolbišti prošli se ctí. Oběma los přidělil nevýhodnou pozici téměř úplně na levé straně startovacího mola, z níž do ideální trajektorie museli přeplavat přes celé závodní pole doprava. Zatímco v otevřených vodách výrazně ostřílenější Vojko se na zhruba 600 metrové rovince od startu k první otočné bóji dokázal probojovat do předních pozic, méně zkušená drobná Klárka nepřetlačila mohutnější soupeřky a u první bóje otáčela až kolem 25. místa. Tyto momenty se ukázaly jako zásadní pro další vývoj závodu.

Startovní pole juniorů se začalo trhat už v polovině prvního kola a Vojko se zařadil do vedoucí, asi dvacetičlenné skupiny. Tam se po většinu závodu držel kolem jedenácté až šestnácté pozice, aby v cíli dohmátnul jako čtrnáctý, o čtyři příčky lépe než na MEJ. „Polovina závodu se mně plavala výborně, cítil jsem se mnohem silnější než na Maltě. Možná trochu zbytečně jsme se pak moc přetlačovali s Izraelcem a Jihoafričanem, dal i dostal jsem pár ran, nalokal se slané vody a udělalo se mně hrozně zle, konec jsem plaval totálně na doraz. Jsem ale spokojený, splnil se mně cíl být do šestnáctého místa a těší mě, že jsem udělal radost svému trenérovi Tomášovi Roztočilovi.“

Závod juniorek probíhal úplně jinak. Sedmička plavkyň se oddělila od ostatních záhy po startu a zběsilým tempem, diktovaným pozdější světovou šampiónkou Američankou Chase Travisovou, se vzdalovala roztaženému hlavnímu „balíku“, tvořenému přibližně dvacítkou plavkyň, kde se držela i naše reprezentantka. Skupina se postupně rozdrobila. Klárka, která na startu ztratila cenné metry i spoustu energie, v podstatě celou druhou polovinu závodu bojovala v jedné ze skupinek o 21. až 25. místo. V cílovém koridoru prokázala bazénovou rychlost, před sebe ze čtveřice soupeřek pustila jen Izraelku a dohmátla na 22. místě. „Celý závod jsem vůbec netušila, kolikátá jsem, musím absolvovat další soutěže na otevřené vodě, abych získala víc zkušeností. Po doplavání jsem telefonovala se svoji trenérkou paní Passerovou a jsem ráda, že můj výsledek nehodnotí jako neúspěch.“

Výsledky 7.5 km junioři:
1. CLUSMAN Jean-Baptiste (🇫🇷 FRA) 1:24:22.8
2. NEMOLOCHNOV Danil (🇷🇺 RUS) +5.9
3. TABI Zoltan (🇭🇺 HUN) +8.3
14. ŠTĚRBA Vojislav (🇨🇿 CZE) +3:01.2

Výsledky 7.5 km juniorky:
1. TRAVIS Chase (🇺🇸 USA) 1:32:02.8
2. BERTON Giulia (🇮🇹 ITA) +56.9
3. SALIN Giulia (🇮🇹 ITA) +58.0
22. SÝKOROVÁ Klára (🇨🇿 CZE) +7:29.4