Anketu o dálkového plavce roku 2018 ovládla premiérově Alena Benešová

V sobotu 19. ledna hostilo pražské Forum Karlín galavečer ke sto letům založení Československého amatérského plaveckého svazu, který je předchůdce dnešního Českého svazu plaveckých sportů. V rámci slavnostního večera se také vyhlašovali nejlepší sportovci za uplynulý rok. Na pódiu se sešli vyhlášení napříč všemi plaveckými sporty včetně klasických třech kategoriích – dálkové plavání dospělí, dálkové plavání junioři a zimní plavání, ve kterých o pořadí rozhodlo svým hlasování všech devět členů Výboru sekce dálkového a zimního plavání, reprezentační trenér a vedoucí trenér SCM.

Poslední dva ročníky se v souboji o vítězství v hlavní kategorii dospělých dálkoplavců nesly ve vyrovnaném duchu, ten letošní ovšem připomněl spíš vyhlášení za rok 2015, kdy jednomyslně vyhrál Matěj Kozubek. Hned na deseti hlasovacích lístcích z jedenácti se totiž na prvním místě objevilo jméno Alena Benešová. Česká reprezentantka, pod vedením trenéra Josefa Nalezeného, letos zazářila hlavně vynikajícím šestým místem na 5 km v rámci Mistrovství Evropy ve skotském Glasgow, k tomu přidala dvě umístění v první desítce v závodech Evropského poháru (8./Eilat, 6./Bled), patnáctou příčku v závodě Světové série na Balatonu a dva tituly Mistryně České republiky (5 km + 10 km). Ani o druhém místě pak nebylo absolutních pochyb. Matěj Kozubek (trenér Jan Srb) si letos na Mistrovství Evropy připsal 13. příčku v královské disciplíně 25 km, několikrát úspěšně zabodoval v rámci Světové série a Evropského poháru, počtvrté vyhrál celkové hodnocení Českého poháru a připsal si všechny tři individuální domácí tituly na otevřené vodě, které byly k dispozici, ke kterým přidal i premiérový titul se štafetou. Právem si tak vysloužil v anketě stříbrnou příčku. O třetí místo svedli boj zbývající dva členové dospělé reprezentace. Čtrnácté místo na 25 km na Mistrovství Evropy, osmé vítězství v celkovém pořadí Českého poháru, indoorový titul Mistryně ČR na 5 km, venkovní na 20 km a členství ve vítězné štafetě nakonec na bronzový stupínek vynesly Lenku Štěrbovou (trenér Jan Srb), která o jediný bod porazila Víta Ingedulda (trenér Josef Nalezený). V anketě se objevilo i páté jméno, jeden bod si připsal letošní úspěšný přemožitel kanálu La Manche Michael Mrůzek.

Mezi juniory si vítězství v anketě připsal Vojislav Štěrba (trenér Tomáš Roztočil). Juniorský český reprezentant si letos zopakoval loňské 18. místo na Mistrovství Evropy juniorů na Maltě, o dva měsíce později pak zaznamenal svůj letošní nejlepší výsledek, když na Mistrovství světa juniorů v izraelském Eilatu doplaval na vynikajícím 14. místě. Dvakrát se také představil v závodech Evropského poháru. V domácích vodách si pak doplaval pro tituly Mistra České republiky mladšího dorostu v bazénovém závodě na 5 km a ve venkovních kláních na 10 a 5 km (na 5 km to pro něj znamenalo zároveň bronz v dospělé kategorii). Druhé místo mezi juniory připadlo Lucii Zubalíkové (trenér Roman Havrlant). Ta se letos představila na Mistrovství Evropy juniorů na Maltě, kde z toho bylo 19. místo. Dva starty zaznamenala také v Evropském poháru. Domácí tituly v kategorii mladšího dorostu brala na 5 km v bazénu a 5 + 10 km na otevřené vodě. Ve všech třech mistrovských závodech se prosadila na stupně vítězů i mezi dospělými, na 5 km (bazén) a 10 km byla bronzová, na venkovní pětce pak prohrála pouze s Alenou Benešovou. Sezónu ve velkém stylu zakončila v posledním závodě Českého poháru v Krnově, kde se jako první česká mladší dorostenka dokázala na 5 km dostat s časem pod jednu hodinu. Třetí místo mezi juniory pak připadlo Kláře Sýkorové (trenérka Jaroslava Passerová). Té se letos podařilo Mistrovství Evropy juniorů, kde doplavala osmnáctá s nejmenší ztrátou na vítěze z celé české výpravy. Startovala pak i na Mistrovství světa juniorů, kde z toho bylo 22. místo.

V kategorii zimních plavců si nejvyšší ocenění odnesl Michal Slanina. Absolutní vítěz kategorie mužů v rámci Českého poháru v zimním plavání si úspěšně vedl i na Mistrovství světa v zimním plavání organizace IWSA, když si v březnu loňského roku z estonského Tallinnu odvezl rovnou mistrovský titul. Druhé místo brala Radka Eremiášová. Bývalá čeká reprezentantka v dálkovém plavání zazářila také v Tallinnu, odkud si, ze své kategorie, přivezla dvě zlaté medaile. Třetí místo pak připadlo vítězce Českého poháru mezi ženami Renatě Novákové.

Výsledky hlasování:

Dálkové plavání:
1. Alena Benešová (Kometa Brno) – 50 bodů
2. Matěj Kozubek (Bohemians Praha) – 35 bodů
3. Lenka Štěrbová (Bohemians Praha) – 7 bodů
4. Vít Ingeduld (Kometa Brno) – 6 bodů
5. Michael Mrůzek (TJ Krnov) – 1 bod

Dálkové plavání – junioři:
1. Vojislav Štěrba (Bohemians Praha) – 45 bodů
2. Lucie Zubalíková (Kometa Brno) – 33 bodů
3. Klára Sýkorová (USK Praha) – 16 bodů
4. David Šebesta (Slávia VŠ Plzeň) – 5 bodů

Zimní plavání:
1. Michal Slanina (Fides Brno) – 38 bodů
2. Radka Eremiášová (Fides Brno) – 31 bodů
3. Renata Nováková (SCPA Pardubice) – 19 bodů
4. Lenka Štěrbová (I. PKO Praha) – 5 bodů
5. Magda Okurková (Fides Brno) – 3 body
5. Victoria Mori (I. PKO Praha) – 3 body

Kompletní záznam celého galavečera z produkce SwimTV.live: