Mistrovství ČR přineslo splněné limity na MS a MEJ i český rekord. Hlavní kategorii ovládli Ingeduld a Štěrbová

Bazén v pražském Podolí hostil o uplynulé neděli Mistrovství České republiky v dálkovém plavání. Kromě boje o cenné kovy šlo zároveň první možnost pro české plavce, aby splnili limity na Mistrovství světa v korejském Gwangju a domácí Mistrovství Evropy juniorů v Račicích. A v tomto ohledu šlo o šampionát maximálně úspěšný. Hned šest plavců překonalo některý z limitů na Mistrovství světa a tým pro Mistrovství Evropy juniorů má první čtyři členy.

V kategorii žen se brzy po startu dostaly do čela obě členky seniorské reprezentace – Lenka Štěrbová a Alena Benešová – a bok po boku absolvovaly více než tři kilometry. Lenka Štěrbová se poté začala své o čtyři roky mladší soupeřce lehce vzdalovat a nakonec si pro mistrovský titul doplavala se šestivteřinovým náskokem ve velmi kvalitním čase 59:44,5. Jako druhá finišovala Alena Benešová a pro obě reprezentantky jejich výkon znamenal splněné limity pro závody na 10 a 25 km v rámci Mistrovství světa. O dalších patnáct vteřin zpět pak dohmátla první mladší dorostenka Julie Pleskotová, pro kterou to znamenalo nejenom dorostenecký titul, bronz mezi ženami, ale zároveň limit a přímou kvalifikaci do Račic. Třešničkou na dortu je pak zápis do rekordních tabulek České republiky – rekord mladšího dorostu vylepšila Julie téměř o půl minuty, když z rekordních záznamů vymazala šest let starý výkon Aleny Benešové. Až poslední bazén pak rozhodl o vítězce v kategorii staršího dorostu, kterou se stala, pouze o čtyři desetiny vteřiny před druhou Veronikou Petřekovou, Lucie Šebestová. I pro ní je to vstupenka na juniorský šampionát do Račic. V srpnu tak napodobí svého staršího bratra Davida, který se Mistrovství Evropy juniorů zúčastnil v posledních dvou letech.

V poslední rozplavbě kategorie mužů nesoupeřili plavci pouze mezi sebou ale také s časem Jiřího Landsmanna, který na vlastní žádost startoval již v předcházející rozplavbě. Obavy o kvalitu vlastního výkonu, vzhledem k menším tréninkovým objemům, se v případě Jiřího ukázaly jako liché a svým soupeřům nastavil hodně vysokou laťku v podobě času 55:08,0. Hozenou rukavici dokázal zvednout jediný účastník poslední rozplavby, kterým byl Vít Ingeduld. Strojovým tempem se hned od startu dostal do čela a v sólo závodě postupně navyšoval svůj náskok. V cíli pak byl ve výborném čase 54:55,2, kterým nejenom že obhájil svůj loňský titul, ale zároveň splnil limit na Mistrovství světa pro všechny tři vypsané tratě (5, 10 a 25 km). Jako druhý v rozplavbě a třetí celkově pak finišoval Matěj Kozubek. Zkušený český reprezentant si hlídal hlavně svůj čas a v cíli pak výkonem 55:29,1 splnil limit pro Mistrovství světa na 25 km a o devět desetin vteřiny také na 10 km. Jako celkově čtvrtý a pátý v pořadí doplavali vítězové dorosteneckých kategorií. Úspěšnější byl ten mladší – Maxim Suk, který svoji kategorii ovládl časem 57:12,5, vítěz staršího dorostu Jakub Kačerovský pak dohmátl v čase 57:31,7. Pro oba jejich předvedený výkon znamená kvalifikaci do Račic.

O možnost kvalifikace na MEJ usilovali v Podolí také plavci kategorie kadetů, časový limit ale byl zatím nad jejich síly. O svá místa v týmu tak budou bojovat ve druhé kvalifikaci v červnu na Boleváku. Zde musí zároveň potvrdit svá místa již kvalifikovaná čtveřice, kterou i v jejich kategoriích doplní další plavci.

Zbývající tituly si v Podolí rozdělili jednotlivé ročníky kadetů a žactva: 2004 – Jan Drahoš a Kateřina Červenková, 2005 – Tomáš Reissmüller a Denisa Bartošová, 2006 – Jakub Vítek a Tereza Anna Sýkorová, 2007 – Petr Hajšman a Leontýna Trněná, 2008 – Jan Foltýn a Eliška Myšková.

Kompletní výsledky – 📄 Mistrovství ČR žactva, kadetů, dorostu a dospělých 2019 - výsledky