Domácí titul na olympijské trati získali Matěj Kozubek a Lenka Štěrbová. Na Mistrovství Evropy juniorů v Račicích se představí 16 reprezentantů

Opět po roce hostil Velký Bolevecký rybník v Plzni Mistrovství České republiky na deset kilometrů. V kategorii mužů a žen se v neděli do boje s osmi, kilometr a čtvrt dlouhými, okruhy vydalo šest desítek plavců. O den dříve zahájila plavecký víkend v Plzni speciální kvalifikace na domácí Mistrovství Evropy juniorů, které je na programu na začátku srpna. V rámci té se poprvé v ČR plaval oficiální závod na distanci 7.5 kilometru, která na velkých evropských a světových soutěžích přísluší prostřední juniorské kategorii.

V roce 2008 bylo do olympijského programu her v Pekingu zařazeno dálkové plavání. Závod na deset kilometrů se tak na nadcházející olympiádě v Tokiu představí již počtvrté a první kvalifikací na tento sportovní svátek bude Mistrovství světa v Gwangju, přesněji město Yeosu, které bude hostit závody na otevřené vodě. A právě o možnost startu na tomto Mistrovství světa také šlo o víkendu v Plzni.

V hlavním závodě celého víkendu, kterým byla nedělní mistrovská desítka, se nakonec představilo celkem 32 mužů a 28 žen. Mužský závod prakticky celý odtáhl český reprezentant a člen pražských Bohemians Matěj Kozubek. Společně s ním v první skupině plavala další čtveřice plavců ve složení Vít Ingeduld, Vojislav Štěrba, David Šebesta a Martin Straka. Pětičlenná skupina vydržela pospolu přibližně do konec pátého s osmi vypsaných okruhů. Poté už Matějem nastolené tempo dokázal akceptovat pouze Vít Ingeduld a i on nakonec kapituloval. Matěj Kozubek si tak pro obhajobu loňského titulu doplaval s náskokem 45 vteřin na druhého Víta Ingedulda (Kometa Brno), třetí místo mezi muži bral Vojislav Štěrba (Bohemians), pro kterého to zároveň znamenalo mistrovský titul v kategorii staršího dorostu. Stupně vítězů starší dorostenecké kategorie doplnili druhý Martin Straka (Dukla Praha) a třetí Jakub Kačerovský (USK Praha). V mladším dorostu bral zlato Maxim Suk (SOP Kolín), druhý byl Tadeáš Neliba (Lokomotiva Beroun), třetí Marek Matoušek (PLAVÁNÍ České Budějovice).

Mezi ženami na čele závodu vykrystalizovala čtyřčlenná skupina ve složení Lenka Štěrbová, Alena Benešová, Lucie Zubalíková a Julie Pleskotová. O tempo se staraly hlavně první dvě jmenované. Společně první čtveřice vydržela do poloviny závodu, kdy nastolené tempo nevydržela Julie Pleskotová a vedoucí skupina tak zůstala již pouze ve třech. V průběhu posledních dvou okruhů se svým dvěma soupeřkám dokázala vzdálit Lenka Štěrbová (Bohemians), která si nakonec doplavala pro zlato s náskokem 14 vteřin. Pro stříbro si pak, trochu překvapivě, doplavala Lucie Zubalíková, která dokázala o dalších devatenáct vteřin porazit zkušenější českou reprezentantku Alenu Benešovou (obě Kometa Brno). Lucie Zubalíková zároveň brala titul v kategorii mladšího dorostu, druhá byla Julie Pleskotová (Bohemians), třetí pak Sára Doležalová (Jihlavský PK). Mezi staršími dorostenkami vyhrála Lucie Šebestová, stříbro brala Pavlína Soukupová (obě Slávia VŠ Plzeň), s tou se na stříbrném stupínku představila i druhá z open závodu, slovenská reprezentantka Karolína Balážiková, bronz si v rámci Mistrovství ČR připsala Alžběta Horáková (Slezan Opava).

Deset kilometrů plavali v Plzni v rámci Českého poháru i kadeti. Mezi těmi zvítězili Tomáš Chocholatý (Slávia VŠ Plzeň) a Veronika Seidlová (Bohemians).

Na Mistrovství světa do Jižní Koree nakonec odcestuje čtveřice plavců ve složení Matěj Kozubek, Vít Ingeduld, Lenka Štěrbová a Alena Benešová.

📄 Mistrovství ČR na 10 km, Memoriál J. Fichtla - výsledky
📄 Mistrovství ČR na 10 km, Memoriál J. Fichtla - mezičasy

Pro mladé plavce letos vyvstala jedinečná možnost zúčastnit se vrcholného evropského podniku. Pro Mistrovství Evropy juniorů v dálkovém plavání, které proběhne v srpnu na kanále v Račicích, se totiž nabízelo výrazně více míst v reprezentačním týmu, než minulé roky. A právě o možnost startu na tomto Mistrovství Evropy se bojovalo v při speciální kvalifikaci, která v Plzni proběhla v sobotu. Kvalifikace byla otevřena všem zájemcům z příslušných ročníků narození (2000 – 2005) a po dohodě se Slovenskou plaveckou federací se jí zároveň, v rámci své vlastní kvalifikační procedury, zúčastnili i slovenští plavci. Na plavce čekaly závody, které svou délkou odpovídaly distancím, které se plavou právě na Mistrovství Evropy. Plavci ročníků narození 2000 a 2001 absolvovali 10 kilometrů, plavci narození v letech 2002 a 2003 7.5 kilometru, a nejmladší (2004 a 2005) 5 kilometrů. Účast v Račicích dokázala bez problémů potvrdit již překvalifikovaná čtveřice z dubnového Mistrovství ČR v bazénu (Maxim Suk, Julie Pleskotová, Jakub Kačerovský a Lucie Šebestová), ke kterým se připojilo dalších dvanáct plavců ve složení Vojislav Štěrba, Martin Straka, Veronika Petřeková, Pavlína Soukupová, David Ludvík, Tadeáš Neliba, Lucie Zubalíková, Tomáš Chocholatý, Tomáš Reissmüller, Denisa Bartošová, Kateřina Červenková a Veronika Seidlová. Celkem se tak v Račicích představí 16 českých plavců.

📄 Kvalifikace na Mistrovství Evropy juniorů 2019 - výsledky