Matěj Kozubek druhý na Evropském poháru v Barceloně, další tři Češi v nejlepší desítce

Největší výprava v historii českého dálkového plavání odcestovala na třetí kolo Evropského poháru v dálkovém plavání do španělské Barcelony. Na desetikilometrové trati se představilo celkem sedm českých mužů a stejný počet český žen. Nejlépe si z českých plavců vedl Matěj Kozubek, který si, po těsné porážce ve strhujícím finiši s italským reprezentantem Andreou Manzim, vyplaval vynikající stříbrnou příčku.

Na dvou a půl kilometrový okruh vedený v barcelonském přístavu odstartovali nejprve muži a Matěj Kozubek rychle potvrdil, že v posledních týdnech plave ve velké pohodě, když v podstatě okamžitě po startu šel do čela a udával tempo celého závodu. Zbývajících šest českých reprezentantů se zařadilo do hlavního balíku. Na občerstvení po prvním kole dorazil balík cca 35 plavců, na čele s Matějem, kolem pátého místa plaval Vít Ingeduld, na rozhraní první a druhé desítky se pohybovala trojice David Šebesta, Vojislav Štěrba a Martin Straka, třetí desítku uzavíral Jakub Kačerovský a na konci balíku se ještě držel nejmladší český plavec Maxim Suk. Druhé občerstvení na metě pět kilometrů nabídlo na čele stejný obrázek, hlavní pole jako jeden z tempařů opět přivedl Matěj Kozubek, ve druhé desítce se seřadili Martin, Víťa, Vojko a David, na konci již o něco menšího balíku se ještě držel Jakub. Max pak kolem 35. místa ztrácel na čelo cca 3 minuty.

V průběhu třetího okruhu se na čelo dostal italský reprezentant Andrea Manzi a společně s Matějem se jim povedlo se hlavnímu balíku o několik vteřin vzdálit. Na třetí a zároveň poslední občerstvení tak přijela první tato dvojice. Kolem dvanáctého místa se pohyboval Víťa, v hlavním balíku byl ještě David, který na obrátce do posledního kola poznal, jak tvrdé umí mezinárodní dálkové plavání být, když ho jeden ze soupeřů na několik vteřin přitopil a doslova přes něj přejel. V posledním kole se na chvíli k vedoucí dvojici dokázal připojit ještě domácí reprezentant Pol Gil, ale ani on nakonec tempo dvou nejlepších nevydržel. Dlouhý finiš o vítězství tak absolvovalo pouze česko-italské duo. Na dohmatu v cíli byl nakonec o konečky prstů šťastnější italský reprezentant. Matěj Kozubek si na své konto připsal výborné stříbrné umístění, stupně vítězů o dvacet vteřin zpět doplnil Španěl Gil. Vít Ingeduld v posledním kole zabral a nakonec se dostal do první desítky na deváté místo. Dvacátou čtvrtou příčku si připsal David Šebesta, Vojislav Štěrba a Martin Straka se seřadili za sebou na 28. respektive 29. místo. Jakub Kačerovský doplaval 33. a Maxim Suk ve své mezinárodní premiéře 36.

O deset minut později doplnily ve vodě své mužské kolegy i ženy. Na čele udávaly tempo hlavně Italky a Francouzky, české reprezentantky se zařadily do hlavního balíku. Na první občerstvení přijela z našich nejlépe Alena Benešová, která obracela okolo pátého místa. V polovině druhé desítky se pohybovaly Lenka Štěrbová, Julie Pleskotová a Lucie Zubalíková, na konci hlavního balíku pak plavala Klára Sýkorová a kousek za hlavním polem se držela Veronika Petřeková. O několik desítek vteřin zpět byla Lucie Šebestová. Druhé kolo se povedlo hlavně Lence, která se posunula do první desítky na šesté místo, hned za ní otočila Alena. Dobře si vedly i Julie s Luckou Zubalíkovou, které občerstvovaly na 11. a 12. místě. Kousek za hlavním balíkem plavala Klára, okolo 35. místa projela Lucka Šebestová, tři místa za ní se propadla Veronika, na které se možná negativně podepsalo vynechané první občerstvení.

Během třetího okruhu se vytvořila dvanáctičlenná skupina, ve které plavaly Alena a Lenka, ve druhé skupině byly Lucka Zubalíková a Julie, o pár desítek metrů zpět byly Veronika a Lucka Šebestová. Svoje působení v barcelonském závodě po třetím kole bohužel, kvůli bolesti třísel, ukončila Klára Sýkorová. V závěrečném okruhu se ještě více zrychlilo, nicméně obě naše dospělé reprezentantky se dokázaly v první skupině udržet a v cíli pak Alena Benešová brala sedmé místo, Lenka Štěrbová dohmátla hned za ní jako osmá. Čtrnáctá doplavala Lucie Zubalíková, do druhé desítky se vešla ještě osmnáctá Julie Pleskotová. Veronika Petřeková doplavala na 28. místě a Lucie Šebestová zakončila barcelonský závod na 34. příčce.

Výsledky 10 km muži:
1. MANZI Andrea (🇮🇹 ITA) 1:53:16.4
2. KOZUBEK Matěj (🇨🇿 CZE) +0.2
3. GIL TARAZONA Pol (🇪🇸 ESP) +22.1
9. INGEDULD Vít (🇨🇿 CZE) +35.4
24. ŠEBESTA David (🇨🇿 CZE) +3:35.8
28. ŠTĚRBA Vojislav (🇨🇿 CZE) +7:12.7
29. STRAKA Martin (🇨🇿 CZE) +7:41.0
33. KAČEROVSKÝ Jakub (🇨🇿 CZE) +9:11.8
36. SUK Maxim (🇨🇿 CZE) +15:29.4

Výsledky 10 km ženy:
1. TADDEUCCI Gineuba (🇮🇹 ITA) 2:04:30.1
2. CICCARELLA Silvia (🇮🇹 ITA) +2.5
3. OLSSON Ellen (🇸🇪 SWE) +10.0
7. BENEŠOVÁ Alena (🇨🇿 CZE) +20.6
8. ŠTĚRBOVÁ Lenka (🇨🇿 CZE) +22.6
14. ZUBALÍKOVÁ Lucie (🇨🇿 CZE) +2:13.2
18. PLESKOTOVÁ Julie (🇨🇿 CZE) +2:57.1
28. PETŘEKOVÁ Veronika (🇨🇿 CZE) +7:38.7
34. ŠEBESTOVÁ Lucie (🇨🇿 CZE) +9:18.9
SÝKOROVÁ Klára (🇨🇿 CZE) DNF

Kompletní výsledky (PDF):
📄 Evropský pohár Barcelona 2019 - výsledky