Česká dálkoplavecká reprezentace míří na Mistrovství světa do Jižní Koree

Čtveřice český reprezentantů – Matěj Kozubek, Vít Ingeduld, Alena Benešová, Lenka Štěrbová – vyrazila dnes z pražského letiště Václava Havla na Mistrovství světa do Jižní Koree. Reprezentační trenér Jan Srb tak bude mít přímo na místě totožný tým, který se představil i na posledním světovém šampionátu před dvěma lety na maďarském Balatonu. Pro všechny čtyři české reprezentanty to bude zároveň třetí účast na Mistrovství světa, svou premiéru si všichni, tenkrát ještě společně s dalšími zkušenějšími kolegy, odbyli v roce 2015 v ruské Kazani.

Centrem Mistrovství světa bude město Gwangju, ale závody na otevřené vodě na velkých světových a evropských soutěžích se mnohdy konají trochu stranou od ostatních plaveckých sportů a nejinak tomu bude i pravě v Korei, kde bude dálkoplavecké soutěže hostit EXPO Ocean Park ve městě Yeosu, které leží vzdušnou čarou cca 80 kilometrů od Gwangju. Dálkoví plavci si ale určitě nemají na co stěžovat, Ocean Park, zbudovaný při příležitosti Světové výstavy v roce 2012, může s klidem aspirovat na jedno z nejhezčích míst konání světových šampionátů.

Týden do startu soutěží využijí čeští reprezentanti k přípravě a k aklimatizaci po přesunu o sedm časových pásem směrem na východ a v sobotu 13. července již vše vypukne prvním závodem, kterým bude 5 kilometrů mužů. Nejdůležitějšími závody celého průběhu pak budou desetikilometrové distance mužů a žen, neboť pro deset nejlepších v obou kategoriích to bude znamenat přímou kvalifikaci na Olympijské hry 2020. Časový posun není zároveň moc přívětivý pro fanoušky v České republice, na které, v případě zájmu o sledování závodů, čeká několik bezesných nocí. Podle poslední verze programu budou všechny závody startovat v 8:00 místního času, tedy v jednu hodinu v noci v ČR. Přenosy všech závodů by měly být k dispozici na FinaTV (https://www.finatv.live/en)

Program dálkoplaveckých soutěží na MS 2019:
13. 7. – 5 km muži
14. 7. – 10 km ženy
16. 7. – 10 km muži
17. 7. – 5 km ženy
18. 7. – 5 km štafeta
19. 7. – 25 km muži + ženy