Matěj Kozubek čtrnáct vteřin od kvalifikace na olympiádu, Vít Ingeduld 41.

Šest míst a čtrnáct vteřin – přesně tolik zůstalo dnes mezi českým reprezentantem Matějem Kozubkem a přímou kvalifikací na Olympijské hry do Tokia. I tak ale Matěj předvedl v Korei další výborný výkon, když dokázal s největšími dálkoplaveckými esy současnosti držet krok celý závod a v cíli nakonec dohmátl na výborném šestnáctém místě. Druhý český reprezentant Vít Ingeduld doplaval na 41. pozici. Prvních deset míst na olympiádě si rozdělili zástupci Německa (2x), Francie (2x), Itálie (2x), Maďarska, USA, Nizozemska a Španělska.

Celkem 75 plavců se postavil na start desetikilometrového závodu v rámci Mistrovství světa v Korei. Ve startovní listině nechyběl nikdo ze světové špičky, což slibovalo velice zajímavý závod. A předpoklady se stoprocentně naplnily.

Hned po startu na čele hlavního balíku vykrystalizovala skupina hlavních favoritů. Mimo byl v tento okamžik v podstatě jen úřadující olympijský vítěz Ferry Weertman, který, jak je jeho zvykem, začal závod ze zadních pozic a na prvních mezičasech se objevoval až v šesté desítce. Tempo hlavního balíku udávali hlavně italský reprezentant Gregorio Paltrinieri a Florian Wellbrock z Německa a díky nim se celý závod odehrál ve velmi vysokém tempu.

Díky nastolenému tempu se hlavní balík postupně zmenšoval, ale nešlo o žádnou radikální redukci, větší část závodu absolvovala v hlavním poli více než padesátka plavců. Matěj se většinu závodu pohyboval v závěru druhé desítky, v průběhu závodu se několikrát objevil i na přednějších pozicích. Víťa Ingeduld plaval většinou kolem padesátého místa, v hlavním poli vydržel do poloviny závodu, pak začal lehce ztrácet. Závod ale nezabalil, postupně dokázal porazit několik svých soupeřů a v cíli byl nakonec jako 41. se ztrátou 2:30.

Matěj Kozubek vydržel v hlavním balíku prakticky celý závod, čímž se držel dlouho v naději na TOP 10 a kvalifikaci na olympiádu. V cíli pak na vítěze, kterým se po krásném a tvrdém souboji s Marc-Antoine Olivierem stal Florian Wellbrock, ztratil 23 vteřin a obsadil 16. místo.

Hodnocení reprezentačního trenéra Jana Srba: Závod se odehrál v obrovském tempu a oba naši plavci do toho šli po hlavě a poctivě celou trať makali. Pro Matěje Kozubka je to další výborný výsledek, šestnácté místo odpovídá „semifinálovému“ umístění, k přímé kvalifikaci na olympiádu bylo blízko.

Průběh závodu zhodnotili i oba naši plavci:

Zítra se na Mistrovství světa představí ženy na 5 kilometrů včetně našich reprezentantek Aleny Benešové a Lenky Štěrbové. Matěje Kozubka a Lenku Štěrbovou pak v pátek čeká ještě královská trať 25 km.

Výsledky 10 km muži:
1. WELLBROCK Florian (🇩🇪 GER) 1:47:55.9 [kvalifikace na OH 2020]
2. OLIVIER Marc-Antoine (🇫🇷 FRA) +0.2 [kvalifikace na OH 2020]
3. MUFFELS Rob (🇩🇪 GER) +1.5 [kvalifikace na OH 2020]
4. RASOVSZKY Kristof (🇭🇺 HUN) +3.6 [kvalifikace na OH 2020]
5. WILIMOVSKY Jordan (🇺🇸 USA) +5.1 [kvalifikace na OH 2020]
6. PALTRINIERI Gregorio (🇮🇹 ITA) +5.1 [kvalifikace na OH 2020]
7. WEERTMAN Ferry (🇳🇱 NED) +6.0 [kvalifikace na OH 2020]
8. MARTINEZ Alberto (🇪🇸 ESP) +6.3 [kvalifikace na OH 2020]
9. SANZULLO Mario (🇮🇹 ITA) +8.8 [kvalifikace na OH 2020]
10. AUBRY David (🇫🇷 FRA) +9.2 [kvalifikace na OH 2020]
16. KOZUBEK Matěj (🇨🇿 CZE) +23.2
41. INGEDULD Vít (🇨🇿 CZE) +2:29.0

📄 Mistrovství světa 2019 - 10 km muži - výsledky