Pětikilometrovou trať na Mistrovství světa ovládla Brazilka Cunha, české reprezentantky ve třetí a čtvrté desítce

Pořadí disciplín na světovém šampionátu v jihokorejském Yeosu je pro ženy o něco příznivější než pro jejich mužské protějšky. Program začaly v neděli desetikilometrovou tratí, kde se rozhodlo o prvních kvalifikovaných na Olympijské hry, a tak do druhého závodu už většina hvězd mohla nastupovat bez obavy z únavy před nejdůležitějším závodem. Z nejlepších deseti na 10 km se nakonec na startu sešla hned sedmička plavkyň. Celkem se pak v závodě představilo 54 závodnic včetně dvojice českých reprezentantek – Aleny Benešové a Lenky Štěrbové.

Jak už je to na tomto šampionátu obvyklé, tak závod začal ve vysokém tempu, které ze začátku udávalo španělské duo Paula Ruiz a Maria de Valdez Alvarez. Na rozdíl od desítky pak plavkyně o něco méně svazovala i taktika, což závodu ještě více přidalo na atraktivitě. České reprezentantky se po startu zařadily do třetí desítky a několikrát se v průběhu prvního okruhu objevily přímo vedle sebe.

Ve druhém okruhu se zrychlilo a také výrazně přitvrdilo. Píšťalka rozhodčích se ozývala čím dál častěji a objevily se také žluté karty. Postupně se začal formovat finální balík, který pak víceméně kompaktně dojel až do cíle. Toto zrychlení v závěru kola už bohužel úplně nezachytila Lenka Štěrbová, která začala postupně nabírat ztrátu. V cíli pak nakonec brala 36. místo s odstupem 3:43.

Alena Benešová v hlavním balíku, který se zmenšil na 28 závodnic, zůstala, a vedla si velice dobře. Na poslední bóji dokonce obracela na výborné 11. pozici. V závěrečném táhlém úseku ale pak bohužel zvolila špatnou stranu hlavní skupiny, když největší favoritky zamířily na opačný konec. To Alenu stálo několik pozic, když v cíli dohmátla jako dvacátá pátá se ztrátou 21.8 sekundy.

Pro vítězství si doplavala brazilská hvězda Ana Marcela Cunha, pro stříbro finišovala Aurélie Muller z Francie, pro kterou to tak znamená malou náplast na zklamání z toho, že se nekvalifikovala na olympiádu. Devětadvacetiletá, nyní již, šestinásobná medailistka z Mistrovství světa po závodě pro francouzská média připustila, že možná šlo o její poslední individuální start v kariéře (zítra pravděpodobně nastoupí ve štafetě). Třetí místo si podělily Leonie Beck z Německa a Hannah Moore z USA. Tzv. mrtvý závod připomněl dva roky starou situaci ze šampionátu na Balatonu, kde se dvě bronzové medaile udělovaly mezi ženami na desítce. I tentokrát totiž pohled zadní kamery rozestup mezi oběma plavkyněmi zřejmě objevil.

Hodnocení reprezentačního trenéra Jana Srba: Obě naše reprezentantky se na kratší trať těšily a obě také začaly velice dobře. Lenka bohužel vypadla z balíku v okamžiku, kdy se plavalo proti větru a bylo obtížné se vracet. Alena bojovala výborně, ještě na poslední bóji byla na začátku druhé desítky. Špatně vybraná strana balíku ji sice připravila o lepší umístění, ztráta na vítězku je ale velmi dobrá.

Po závodě přidala hodnocení i Alena Benešová:

Výsledky 5 km ženy:
1. CUNHA Ana Marcela (🇧🇷 BRA) 57:56.0
2. MULLER Aurélie (🇫🇷 FRA) +1.0
3. BECK Leonie (🇩🇪 GER) a MOORE Hannah (🇺🇸 USA) obě +2.0
25. BENEŠOVÁ Alena (🇨🇿 CZE) +21.8
36. ŠTĚRBOVÁ Lenka (🇨🇿 CZE) +3:43.1

📄 Mistrovství světa 2019 - 5 km ženy - výsledky