Pětadvacítku v tvrdých podmínkách ovládli Reymond a Cunha, Kozubek 11., Štěrbová 15.

Závěrečným závodem na 25 kilometrů skončil dálkoplavecký program letošního světového šampionátu. A byl to závod vskutku hodný přídomku královský. Na plavce totiž kromě samotné distance čekaly velice tvrdé klimatické podmínky, kdy během závodu pravidelně přicházely silné dešťové přeháňky, zvedal se silný vítr a podle místních úřadů hrozil i tajfun. Byť pořadatelé několikrát v průběhu závodu zvažovali předčasné ukončení, nakonec se vše odplavalo v plné délce. Na start nejtěžšího klání v rámci Mistrovství světa v plaveckých sportech se nakonec postavilo celkem 24 mužů a 20 žen, české barvy hájili Matěj Kozubek a Lenka Štěrbová.

Nejdříve šli na start muži a Matěj Kozubek byl hned od začátku hodně vidět, když celý balík vedl. To, jak náročné podmínky panovaly, dokazovalo i odstoupení dvou velkých favoritů. Startovní pole opustil nejdříve ve čtvrtém okruhu úřadující mistr Evropy na této trati Kristóf Rasovszky z Maďarska a v polovině závodu ho následoval i čerstvě stříbrný z desítky na tomto světovém šampionátu Marc-Antoine Olivier z Francie. Matěj si nadále vedl výborně, několikrát se schoval do balíku a poté se zase objevil na jeho čele.

V osmém z deseti okruhů nastoupil maďarský reprezentant Gergely Gyurta a podařilo se mu vypracovat si až minutový náskok. Matěj Kozubek se Gyurty zkusil udržet, což ho v konečném důsledku ale stálo hodně sil a také místo v hlavním balíku, ze kterého vypadl a začal ztrácet. Nakonec se ale dokázal zmátořit, vrátil se zpátky do tempa, zvládl stáhnout ztrátu na několik plavců a porazit je. V cíli si tak připsal velice solidní 11. místo se ztrátou 3:21.3 na vítěze. Svůj únik nedotáhl do vítězného konce ani Gyurta, když nakonec skončil jen místo před Matějem. Mistrovský titul z Balatonu obhájil Axel Reymond z Francie.

Ženy odstartovaly pět minut po mužích a závod měl neočekávaný průběh. Prakticky hned po startu se začala formovat pětičlenná skupina, která postupně navyšovala svůj náskok a nakonec již nikoho dalšího do boje o medaile nepustila. I ženský závod přišel o jednu z velkých favoritek, tentokrát ale ještě před začátkem. Svůj start zrušila obhájkyně stříbrné medaile z Balatonu Sharon van Rouwendaal.

Lenka Štěrbová začala závod v balíku, který marně stíhal vedoucí pětici, poté kroužila na okruhu větší část závodu sama. Na rozdíl od dalších čtyřech plavkyň ale závod nezabalila a doplavala až do cíle, kde si připsala 15. místo se ztrátou 37 minut na vítězku. Tou se stala Ana Marcela Cunha z Brazílie, která tak napodobila Axela Reymonda, když se ji podařilo obhájit titul z Balatonu. V jejím případě šlo už o druhou obhajobu, nejdelší trati vládne od Kazaně 2015.

Na závěr Mistrovství světa byla vyhodnocena i týmová soutěž, do která v každém závodě bodují plavci umístění do 12. místa. Česká reprezentace si výrazně vylepšila dvoubodový zisk z Mistrovství světa 2017, když, díky umístěním Matěje Kozubka na 5 km (4., 12 bodů) a 25 km (11., 2 body), získala celkem 14 bodů a z 54 zúčastněných států obsadila výborné 12. místo.

Po závodě zhodnotili svoje vystoupení oba naši plavci:

Své hodnocení a výhled do budoucna přidal i reprezentační trenér Jan Srb:

Výsledky 25 km muži:
1. REYMOND Axel (🇫🇷 FRA) 4:51:06.2
2. BELYAEV Kirill (🇷🇺 RUS) +0.3
3. OCCHIPINTI Alessio (🇮🇹 ITA) +3.3
11. KOZUBEK Matěj (🇨🇿 CZE) +3:21.3

Výsledky 25 km ženy:
1. CUNHA Ana Marcela (🇧🇷 BRA) 5:08:03.0
2. WUNRAM Finnia (🇩🇪 GER) +8.6
3. GRANGEON Lara (🇫🇷 FRA) +18.2
15. ŠTĚRBOVÁ Lenka (🇨🇿 CZE) +37:16.3

📄 Mistrovství světa 2019 - 25 km muži - výsledky
📄 Mistrovství světa 2019 - 25 km ženy - výsledky
📄 Mistrovství světa 2019 - Championships trophy