Slezský pohár a Mistrovství ČR žactva v Opavě

Uplynulou sobotu a neděli se dálkoví plavci sjeli do Opavy na Stříbrné jezero. Žákovské kategorie 10 – 13 let se tady plánovaly porvat o medaile z Mistrovství České republiky a jejich starší předchůdci se utkali v rámcových závodech a ve Slezském poháru, který zahrnoval tratě 10 a 5 km.

V sobotu se na kilometrovém okruhu plavala desítka, mezi muži to byl souboj blonďatých plavců Vojislava Štěrby, Maxima Suka a Martina Straky, který pro sebe nakonec zrychlením 1 km před cílem rozhodl Vojislav Štěrba. Za ním o 30 vteřin zpět finišovali Max Suk a Martin Straka. Mezi ženami to byl dlouho boj mezi Lucií Zubalíkovou a Veronikou Petřekovou, ale po 8 kolech se Lucka utrhla a Verču za sebou nechala o 90 vteřin. Třetí doplavala kadetka Denisa Bartošová.

Adrenalín pořadatelům zvedl nezodpovědný plavec z Brna (nejmenujeme, GDPR), který nás opustil v polovině závodu a bez rozloučení odjel neznámo kam. Chvíli jsme ho hledali na dně, ale po upozornění jeho přátel jsme se uklidnili. Doufám, že zbytek dne strávil příjemně.

Na 1 km byl zajímavý závod mladšího žactva, kteří testovali trať pro nedělní MČR. Mezi dívkami zvítězila 10 letá Kateřina Zímová, 5 vteřin za ní Eliška Myšková a další 2 vteřiny zpět Soňa Zaviačičivá. Z chlapců byl nejrychlejší Dan Mach o vteřinu před Tomášem Winklerem a třetí doplaval Samuel Schneiderka. Během tohoto závodu naopak příkladně plavec s číslem 13 přišel nahlásit VR ukončení svého pokusu o dosažení cíle.

Starší žáci plavali 3 km a také si zkusili mistrovský okruh. Mezi žačkami zvítězila Tereza-Anna Sýkorová, druhá Rozálie Kadlecová a třetí Anna Pummanová.

Mezi chlapci byl nejrychlejší Petr Hajšman před Davidem Vernerem a Jakubem Chárou.

3 km velkých plavkyň ovládly sestry Červenkovy (první Kateřina a druhá Denisa) před opavskou Nikolou Fojtíkovou, velcí plavci obsadili stupně vítězů v pořadí Maxim Suk, Matyáš Svoboda a Tadeáš Neliba.

Podvečerní závod dvojic s handicapem byl malým zpestřením pro zúčastněné, jen pro doplnění v něm zvítězili Matěj a Jan Větrovští.

V neděli se nejprve na okruh vydali velcí plavci na 5 koleček. V dalším souboji blonďáků byl tentokrát nejúspěšnější Martin Straka o pouhou setinu vteřiny před Vojislavem Štěrbou a 8 vteřin před Maximem Sukem. V kategorii žen byly první dvě místa stejné jako na 10 km, Lucie Zubalíková opět porazila Veroniku Petřekovou, ale ve velmi těsné souboji o 0,3 vteřiny, třetí doplavala Kateřina Červenková.

Ve 12 hodin byli připraveni žáci si to férově rozdat o mistrovské tituly. Přestože bylo teplo, předpověď počasí slibovala všechno možné. 25 minut po odstartování byl závod z bezpečnostních důvodů přerušen. Následnou hodinu jsme chytali stany, a ostatní vybavení, během této doby se sešla jury závodu, a po kontrole pravidel se rozhodla vyhlásit MČR podle pořadí v odplavané části závodu.

Slezský pohár 10 + 5 km ovládli Vojislav Štěrba mezi muži a loňské vítězství obhájila Lucie Zubalíková mezi ženami.

Pozn.: Jen výtečné výkony Matěje Kozubka na MS ho omlouvají z neúčasti a pokusu o obhajobu loňského vítězství na Slezském poháru. Tímto mu samozřejmě všichni gratulujeme.