Z račického kanálu vylovila česká reprezentace dvě osmá místa ve štafetách

Veslařský kanál v Račicích hostil během uplynulého týdne od pátku do neděle Mistrovství Evropy juniorů v dálkovém plavání. Šestnáctičlenná česká výprava si v domácím prostředí připsala dvě osmá místa ve štafetových závodech a další čtyři umístění v nejlepší dvacítce. Nejlepšími výsledky v individuálních závodech bylo jedenácté místo Davida Ludvíka na 7.5 km prostřední juniorské kategorie a čtrnáctá příčka Lucie Zubalíkové na stejné distanci.

Nejnáročnějším dnem evropských juniorských šampionátů je pro pořadatele a rozhodčí vždy pátek, kdy jsou na programu hned čtyři závody. A nejinak tomu bylo i v Račicích, ve vodě se postupně představili nejmladší juniorky a junioři na trati 5 kilometrů a poté jejich kolegové a kolegyně z prostřední kategorie na 7.5 kilometru.

Jako první odstartovaly svůj závod nejmladší juniorky na 5 km a mezi 33 startujícími byla i česká trojice Denisa Bartošová, Kateřina Červenková a Veronika Seidlová. Závod odstartoval v půl jedenácté a ani ne o deset minut později už měl šampionát svoji první diskvalifikaci. Italská reprezentantka Vittoria Nicora si pravděpodobně poněkud spletla sporty, za hrubost vyfasovala během jedné minuty žlutou i červenou kartu a svoje působení v závodě nuceně ukončila. České reprezentantky podobný problém neměly a v cíli pak Denisa Bartošová brala 26. místo, Kateřina Červenková doplavala o místo za ní a Veronika Seidlová finišovala na 32. místě. První zlato putovalo zásluhou Miry Szimcsak do Maďarska.

Ve dvanáct hodin odstartoval závod nejmladších juniorů na 5 km. Na startu se prezentovalo celkem 36 plavců včetně českého dua Tomáš Chocholatý a Tomáš Reissmüller. Ve velice rychlém závodě, ve kterém udávalo tempo hlavně trio německých reprezentantů byl z našich zástupců lepší Tomáš Chocholatý, který si připsal dvacátou příčku. Tomáš Reissmüller finišoval o 25 vteřin za ním jako dvacátý druhý. Zlatou medaili bral Linus Schwedler z Německa.

Ve dvě hodiny odpoledne přišla řada na prostřední kategorii juniorek a jejich závod na 7.5 km. Na startu se nakonec představilo 38 závodnic a mezi nimi i dvě české reprezentantky Lucie Zubalíková a Julie Pleskotová. Závod naprosto ovládla španělská reprezentantka Maria Claro, která zvítězila s málokdy vídaným náskokem jedné minuty na nejbližší pronásledovatelky. Z českých zástupkyň si lépe vedla Lucie Zubalíková, která se více než polovinu závodu držela v hlavním balíku a v cíli to pro ní znamenalo čtrnácté místo. Julie Pleskotová ztratila kontakt s hlavní skupinou jen o chvíli dříve a v cíli pak brala 21. pozici.

Náročný páteční program zakončili prostřední junioři také na distanci 7.5 kilometru. V nejširším startovním poli napříč všemi kategorie, kdy se na startu prezentovalo 40 plavců, se představila trojice českých reprezentantů ve složení David Ludvík, Maxim Suk a Tadeáš Neliba. V samotném závodě, který s pohodlným náskokem 12 vteřin ovládl ruský reprezentant Aleksandr Stephanov, si perfektně vedl David Ludvík, který se čtyři z pěti okruhů držel skupiny hlavních favoritů a v cíli pak bral nejlepší české individuální umístění na šampionátu v podobě 11. místa. Maxim Suk dohmátl na 31. pozici a Tadeáš Neliba jako 36.

Sobotní program obsahoval dva závody na deset kilometrů nejstarších kategorií. Jako první odstartovaly juniorky a mezi 29 startujícími byly i dvě největší hvězdy šampionátu. Německá reprezentantka Lea Boy i její francouzská soupeřka Oceane Cassignol se úspěšně prosazují i v dospělé kategorii a obě mají na svém kontě zlatou medaili z Mistrovství světa ve štafetě (Boy – Gwangju 2019, Cassignol – Balaton 2017). A právě dvě největší favoritky se nakonec utkaly ve finiši o zlato, víc sil nakonec měla Oceane Cassignol, kterou ze břehu podporoval i její přítel, aktuální vicemistr světa na trati 10 km a bronzový medalista z olympiády v Riu Marc-Antoine Olivier. Z trojice českých reprezentantek si nejlépe vedla Veronika Petřeková, která si dokázala po celý závod velice dobře udržet nastavené tempo a v cíli brala 15. příčku. Pavlína Soukupová doplavala jako dvacátá a Lucie Šebestová na 23. pozici.

Posledním individuálním závodem šampionátu bylo 10 km nejstarších juniorů. Na start se postavilo 38 plavců a mezi nimi i trojice Vojislav Štěrba, Martin Straka a Jakub Kačerovský. Závod začal nejlépe nejzkušenější z české výpravy Vojislav Štěrba, který se pevně usadil v hlavním poli, kde vydržel až do poloviny celé distance. Ve čtvrtém ze šesti kol ale schytal několik nepříjemných kopanců a na konci tohoto okruhu pak byl svoje působení v závodě nucen neplánovaně ukončit a skončil v péči zdravotníků. Také Martin Straka se dokázala polovinu závodu udržet v hlavní skupině a v cíli nakonec bral 23. místo. Jakub Kačerovský od konce prvního kola bojoval křečemi, hlavní balík ztratil definitivně ve třetím okruhu a v cíli dohmátl na 29. místě. Zlato si připsal Nathan Hughes z Velké Británie.

V neděli pak program šampionátu zakončily dvě klání smíšených štafet. Zajímavý formát závodu, který aspiruje na to, aby rozšířil olympijský program, se na Mistrovství Evropy juniorů plave ve dvou kategoriích a to do 16 a do 19 let. Jako první odstartovala mladší kategorie, kde se v českých barvách představilo kvarteto ve složení Denisa Bartošová, Tadeáš Neliba, Tomáš Chocholatý a Kateřina Červenková. Na start se postavilo celkem devět štafet, zlato si připsalo Maďarsko, česká štafeta doplavala jako osmá. Ve starší kategorii bylo na startu celkem patnáct týmů. Českou republiku zastupovala čtveřice Lucie Zubalíková, Martin Straka, Veronika Petřeková a David Ludvík. V cíli se ze zlata radovalo kvarteto Itálie, česká štafeta poslední závod šampionátu dokončila jako osmá.

Jako poslední bod programu bylo vyhlášení týmové soutěže, kam se započítávají body za umístění jednotlivých plavců. S velkým náskokem 29 bodů toto klání ovládla reprezentace Maďarska, které nijak neuškodil ani fakt, že 10 km nejstarších juniorů obsadila pouze dvěma z možných tří plavců. Česká republika proklouzla mezi 24 zúčastněnými federacemi na velice slušné deváté místo.

Posledním vyhlášením Mistrovství Evropy juniorů v Račicích skončilo. Závodní den ještě pokračoval soutěžemi Českého poháru v dálkovém plavání, ale zahraniční federace už mířily zpátky na hotel a poté domů. Dík patří všem dobrovolníkům, rozhodčím a členům organizačního výboru za organizaci celého šampionátu, za který se od přítomných delegátů a členů jednotlivých výprav dostalo všem velice kladného hodnocení.