Matěj Kozubek obhájil v Račicích všechny tři loňské tituly, premiérové zlato pro Lucii Zubalíkovou

Od Mistrovství Evropy juniorů trvalo pouze tři týdny než Labe Aréna v Račicích přivítala opět špičkové dálkové plavání. Více než 250 startujících se o uplynulém víkendu sešlo k závodům Mistrovství České republiky na 5 a 20 kilometrů a v klání smíšených štafet. Formu z posledních měsíců opět bez jakýchkoliv debat potvrdil Matěj Kozubek, kterému se podařila zlatá obhajoba ve všech třech mistrovských závodech, do kterých o víkendu nastoupil.

Matěj Kozubek má na konec srpna a začátek září naplánovaný hodně nabitý program. Víkend v Račicích vložil mezi dva starty na Evropském poháru v Makedonii a v Dánsku, vrcholem pak pro něj bude první zářijovou sobotu start v závodu Světové série na Taiwanu. V pětikilometrovém závodě v Račicích společně s Vítem Ingeduldem v pozici hlavních tempařů nejdříve zmenšili šedesátihlavé startovní pole do vedoucí dvanáctičlenné skupiny, kterou poté postupně očesávali o další členy. Dvojici dálkoplaveckých reprezentantů dokázal nejdéle vzdorovat Jan Micka, ale i on před cílem rezignoval a spokojil se s bronzovou medailí. V závěrečném finiši pak ztratil Vít Ingeduld na vítěze tři vteřiny a Matěj Kozubek zapisoval první zlatou tohoto víkendu.

V závodě žen vykrystalizovala na čele pětičlenná skupina, kterou tvořily obě členky dospělé reprezentace Lenka Štěrbová a Alena Benešová a tři juniorky Lucie Zubalíková, Julie Pleskotová a Veronika Petřeková. Tempo vedoucí skupiny překvapivě jako první nevydržela obhájkyně titulu z minulého roky Alena Benešová, na kterou tak zbylo tentokrát pouze páté místo. Jako druhá se z čela poroučela Veronika Petřeková a připsala si čtvrtou pozici. Zbývající trojice si to pak rozdala o vítězství a úspěšnější byly obě juniorky. Premiérové zlato mezi dospělými si připsala Lucie Zubalíková, stříbro brala Julie Pleskotová a na nejzkušenější českou reprezentantku Lenku Štěrbovou zbyl tentokrát bronz.

Po mistrovské pětce následovala klasická odpočinková vsuvka v podobě závodu na jeden kilometr a hned po ní opět cinkaly mistrovské kovy. Na programu bylo klání smíšených štafet na 5 kilometrů, které v posledních letech nabírá na čím dál větší oblibě.

Obhájci titulu z minulého roku, štafeta Bohemians Praha A, se představili v totožném složení a pořadí jednotlivých úseků jako loni a mělo to i stejný výsledek. Pouze Julie Pleskotová, která na druhém úseku čelila Vítu Ingeduldovi, nepředávala jako první, Lenka Štěrbová a Vojislav Štěrba na prvním a třetím úseku přivedli štafetu na čele a poslední člen Matěj Kozubek, s vědomím dvacetikilometrové distance následující den, už pouze v klidu jistil obhajobu svého týmu a druhou zlatou tohoto víkendu pro sebe. Stříbro brala Kometa Brno A, bronz pak Bohemians Praha B.

Druhý den byla na programů královská mistrovská trať 20 kilometrů. Po loňské o něco slabší účasti, kdy na startu stálo celkem pouze 18 plavců, byl letos o tuto ultra-maratónskou záležitost výrazně větší zájem. Do boje s osmi 2.5 kilometru dlouhými okruhy vyrazilo 16 mužů a 11 žen. Závod mužů měl podobný průběh jako loni. Ve třetím okruhu zůstali na čele už jen Matěj Kozubek a Vít Ingeduld, který ve velmi rychle plavaném závodě vzdoroval Matějovým nástupům až do konce předposledního okruhu, kde už byl nucen rezignovat. Matěj Kozubek tak uzavřel svoji zlatou sbírku třetím vítězství, v cíli dohmátl stylově v čase těsně pod čtyři hodiny. Vít Ingeduld finišoval o cca 70 vteřin později na druhém místě. V tvrdém souboji o bronz byl úspěšnější Martin Straka, který o necelou vteřinu porazil nakonec čtvrtého Vojislava Štěrbu.

Mezi ženami bylo o vítězce v podstatě rozhodnuto už během druhého okruhu, ve kterém si Lenka Štěrbová vypracovala na čele dvouminutový náskok, který až do cíle dále navyšovala a neohroženě mířila pro zlatou obhajobu. Ani o stříbrné medaili nebylo většinu závody větších pochyb. Pavlína Soukupová na nejbližší soupeřky získávala každým metrem a v cíli měla na třetí místo náskok více než 18 minut. Za to za ní se děly věci. V průběhu závode dlouho třetí Michaela Ulipová by v neděli pravděpodobně potřebovala o něco kratší trať, když ji na medaili nakonec nestačil ani šestiminutový náskok, který si dokázala vypracovat. Sára Doležalová ve své první dvacítce v životě postupně svou ztrátu likvidovala a v posledním kole smazala zbývající dvě minuty odstupu a právem si mohla na krk pověsit bronzovou medaili.

Český pohár pokračuje hned tento víkend na Pastvinách, dále dvojkolem na Mělicích a celou sezónu zakončí listopadové superfinále v Krnově.

20 km muži
1. KOZUBEK Matěj (Bohemians Praha) 3:59:53.2
2. INGEDULD Vít (Kometa Brno) 4:01:05.3
3. STRAKA Martin (Bohemians Praha) 4:13:39.1

20 km ženy
1. ŠTĚRBOVÁ Lenka 1994 (Bohemians Praha) 4:37:29.7
2. SOUKUPOVÁ Pavlína (Slávia VŠ Plzeň) 4:44:53.5
3. DOLEŽALOVÁ Sára (Jihlavský PK) 5:03:18.8

5 km muži
1. KOZUBEK Matěj (Bohemains Praha) 0:54:25.5
2. INGEDULD Vít (Kometa Brno) 0:54:28.7
3. MICKA Jan (USK Praha) 0:54:37.7

5 km ženy
1. ZUBALÍKOVÁ Lucie (Kometa Brno) 0:58:59.3
2. PLESKOTOVÁ Julie (Bohemains Praha) 0:59:01.9
3. ŠTĚRBOVÁ Lenka (Bohemains Praha) 0:59:06.5

5 km štafety
1. Bohemians Praha A (Štěrbová L., Pleskotová, Štěrba, Kozubek) 0:58:31.9
2. Kometa Brno A (Zubalíková, Ingeduld, Benešová, Peciar) 0:58:48.6
3. Bohemians Praha B (Štěrbová M., Straka, Ulipová, Renc) 1:03:54.2

📄 Mistrovství ČR na 5 km, 20 km a štafet + ČP - výsledky