Sezónu závodů na otevřené vodě zakončil víkend na Mělicích

Poslední venkovní závody českého poháru v dálkovém plavání se konaly tento víkend na Mělicích. V sobotu to byl hlavní závod o Pohár Lídy Jelínkové na 5 km žen, který vyhrála polská závodnice Aleksandra Bednarek. Druhá v pořadí byla Kristýna Jurčíková. Plavalo se však i na dalších tratích. Na 15 km trati byl dokonce posunut rekord v počtu účastníku na této dlouhé trati. Plaval se i závod na 3 a 1 km, který byl také součástí Plaveckého Pardubického Poháru a účastnili se ho „neprofesionální“ plavci, kteří si vyzkoušeli takovou trať mnohdy poprvé. V sobotu sice nepřálo počasí, ale voda byla ještě dostatečně teplá, aby se i mladším ročníkům podařilo závod dokončit.

Po doplavání se závodníci hromadili u ohně nebo plynových ohřívačů a vyprávěli si zážitky ze závodu. Po doplavání všech plavců proběhlo vyhlášení výsledků všech závodů. Hned poté následovala beseda s plavci, kteří přeplavali kanál La Manche. Když se setmělo, mohl si každý vyzkoušet noční závod na 500 m. Nakonec se do vod nočních Mělic ponořilo 26 plavců všech věkových kategorií.

V neděli ráno jsme pokračovali závodem Podzimní rožeň, který se plaval jako superfinále žákovských kategorií. Na 5 km to byli starší žáci a žačky a kadeti a kadetky a na trati 3 km mladší žáci a mladší žačky. Tyto závody celkem podstatně zamíchaly s celkovým pořadím Českého poháru. Jednotlivé závody tentokrát nebyly vyhlašovány, ale celý den se plaval o nejpočetnější družstva a těmi se stali plavci z Hodonína, Havířova a Neratovic. Pizzy z místní pizzerie Deli chutnaly všem. Ještě se vyhlašovala sprintérská prémie mužů a žen v závodě na 5km a jejich držiteli se stali nadějní plavci Tomáš Reissmüller a Veronika Seidlová a snad oběma kuřecí pannini chutnaly. Na závěr a tentokrát s hodinovým předstihem byl vyhlášen Český pohár všech žákovských kategorií a kadetů a to byla krásná tečka za snad celkem vydařeným víkendem.

📄 O pohár Lídy Jelínkové - výsledky
📄 Podzimní rožeň - výsledky