Kozubek, Benešová a Ingeduld míří na World Beach Games do Kataru

Katarské Doha bude od 12. do 16. října (v předprogramu některých sportů již od 11. října) hostit premiérové World Beach Games, či chcete-li Světové plážové hry, takovou malou Olympiádu plážových sportů. Asociace národních olympijských výborů (ANOC), která je hlavním pořadatelem tohoto podniku, naplánovala první vydání tohoto multisportovního klání na rok 2017 do amerického San Diega. Termín byl poté přesunut na rok 2019 a nakonec, z finančních důvodů, byly hry přesunuty právě do Kataru. Samotná myšlenka plážových her je ale starší, od roku 2008 se pořádají Asijské plážové hry, o rok později následoval první ročník stejného klání v Jižní Americe, letos se poprvé konaly také Africké plážové hry a vybrané evropské, asijské a africké státy se již dvakrát sešly ke Středomořským plážovým hrám. Jedno ale mají všechny tyto podniky společné – pevnou součástí jejich programu je i dálkové plavání. A nejinak tomu bude i v premiérové světové edici v říjnu v Kataru.

I vzhledem k tomu, že desetikilometrová trať je od roku 2008 součástí programu Olympijských her, byla pro World Beach Games zvolena pro závody v plavání na otevřené vodě poloviční distance, tedy 5 kilometrů. V závodě mužů i žen se představí po třiceti závodnících, pro které bylo jedinou kvalifikací pětikilometrové klání na Mistrovství světa v Gwangju (kvalifikováno prvních 20 + 5×2 za jednotlivé kontinenty). Přímo se z tohoto závodu povedlo kvalifikovat dvojici Matěj Kozubek (4. na MS 2019) a Alena Benešová (25. na MS 2019, druhá za Evropu mimo TOP20), z náhradnické pozice je (po odřeknutí několika plavců umístěných na Mistrovství světa před ním) posléze doplnil také Vít Ingeduld (30. na MS).

Přímo v Doha čekají na plavce během závodu velmi tvrdé podmínky, které se budou v mnohém podobat tomu, co zažili účastníci závodu na Univerziádě 2017 na Taiwanu. V Kataru totiž panuje standardní místní počasí, kdy teplota vzduchu neklesá ani v noci pod 30 stupňů a podle dlouhodobé předpovědi se toto má do závodu zlepšovat jen mírně. Oficiálně udávaná teplota moře v okolí Doha se pohybuje mezi 32 a 33 stupni. To by, vzhledem k bezpečnostním pravidlům povolujícím maximální teplotu vody 31 °C, nedovolovalo závod vůbec odstartovat. Uvidíme tedy, jak s tím místní organizátoři poradí. Dálkoplavecký závod bude v Doha na programu v neděli 13. října.

World Beach Games 2019, Doha / Katar 🇶🇦
12. 10. slavnostní zahájení
13. 10. dálkové plavání – 5 km muži + ženy
16. 10. slavnostní zakončení