Dálkovým plavcem roku 2019 se stal Matěj Kozubek, nejlepší juniorkou Lucie Zubalíková

Ve středu 15. ledna hostilo pražské Kongresové centrum slavnostní vyhlášení ankety o nejlepší sportovce Českého svazu plaveckých sportů za rok 2019. V rámci programu proběhlo i vyhlášení třech kategorií Sekce dálkového a zimního plavání – dálkové plavání dospělí, dálkové plavání junioři a zimní plavání. O pořadí ve všech třech kategoriích rozhodlo hlasování členů Výboru sekce, reprezentačního trenéra Jana Srba a vedoucího SCM dálkového plavání Josefa Nalezeného.

Mezi dospělými dálkoplavci měla anketa letos jasného favorita v podobě Matěje Kozubka. Dvojnásobný vítěz hlasování z let 2015 a 2017 prožil výbornou sezónu. Na Mistrovství světa v korejském Gwangju si hned v prvním startu na 5 km připsal vynikající čtvrté místo, což, společně se shodným umístěním reprezentanta v extrémních skocích do vody Michala Navrátila, byl s přehledem nejlepší výsledek celé české výpravy v Korei. K úspěchu na pěti kilometrech přidal ještě šestnácté místo na desítce, kde mu jen o několik vteřin unikla přímá kvalifikace na Olympijské hry, a jedenáctou příčku v královském závodě na 25 kilometrů. A dařilo se mu i v dalších závodech. Jako první český plavec ovládl celkové pořadí Evropského poháru. Ve světovém poháru si pak v obou svých startech připsal umístění v první desítce, když nejprve v červnu na Balatonu bral osmé místo a posléze v září na Taiwanu byl devátý. V domácích vodách popáté ovládl celkové pořadí Českého poháru, připsal si všechny tři individuální tituly Mistra ČR na otevřené vodě a byl opět členem i vítězné štafety. A tak nebylo žádným překvapením, že se Matějovo jméno objevilo na prvním místě na všech jedenácti hlasovacích lístcích. Druhé místo přiřkli hlasující Vítu Ingeduldovi. Ten startoval v Korei na 5 a 10 kilometrech a bylo z toho 30. a 41. místo. Dvakrát bral TOP10 umístění v závodech Evropského poháru, doma vyhrál mistrovský titul v bazénové pětce a byl druhý jak ve všech třech mistrovských závodech na otevřené vodě, tak v celkovém poradí Českého poháru. Třetí místo připadlo Lence Štěrbové. Ta si v roce 2019 připsala své deváté celkové vítězství v celkovém hodnocení Českého poháru, domácí mistrovské tituly na 10, 20 km a v bazénové pětce. Na mezinárodní scéně zapsala tři starty na Mistrovství světa, kde její nejlepší umístění bylo 15. místo na 25 km, a přidala také osmé místo na Evropském poháru v Barceloně.

Stejně jako Matěj Kozubek mezi dospělými vládla v juniorské kategorii Lucie Zubalíková. I ona se objevila na všech hlasovacích lístcích na prvním místě. K úspěchu v anketě ji pomohla dvě čtrnáctá místa v mezinárodní konkurenci – jednak na domácím Mistrovství Evropy juniorů v Račicích a také v závodě Evropského poháru v Barceloně. V domácí konkurenci si pak dokázala připsat první mistrovský titul v dospělé kategorii, když na konci srpna ovládla v Račicích závod na 5 kilometrů. Velkým bodovým finišem se pak dokázala posunout na celkové třetí místo v celkovém hodnocení Českého poháru, který stylově zakončila českým rekordem v kategorii mladšího dorostu na 5 km, který zaplavala v listopadu v Krnově. Umístění na dalších místech se na vítězku dívali s uctivým odstupem. Druhé místo nakonec bere David Ludvík, třetí pak Maxim Suk.

Nejvyrovnanější kategorií bývá zimní plavání a nebylo tomu jinak ani v tomto ročníku. Až do odevzdání posledního pomyslného hlasovacího lístku nebylo jasno o vítězi. Tím se nakonec stal obhájce vítězství z loňského roku Michal Slanina, který k vítězství v Českém poháru v zimním plavání přidal i úspěšné překonání kanálu La Manche. Druhé místo brala Renata Nováková, která opanovala Český pohár mezi ženami, třetí skončila Pavlína Nováková.

V rámci slavnostního večera byla speciální cenou oceněna i Markéta Pechová. Ta v loňském roce jako první česká handicapovaná plavkyně úspěšně pokořila kanál La Manche. Na konci srpna se jí to, pod dohledem dalšího úspěšného přemožitele Filipa Pytla, povedlo ve výborném čase 12 hodin a 31 minut.

A v neposlední řadě je třeba zmínit i nového člena síně slávy českého plavání. Tím se stal bývalý výborný dálkový plavec Jan Novák (na úvodní fotce společně s vyhlášenými dálkoplavci), který se proslavil hlavně svojí přeplavbou kanálu La Manche v roce 1974 a znovu o rok později, když v obou případech jako první Čechoslovák absolvoval tuto extrémní výzvu v těžším směru z Anglie do Francie.

Výsledky hlasování

Dálkové plavání:
1. Matěj Kozubek (Bohemians Praha) – 55 bodů
2. Vít Ingeduld (Kometa Brno) – 23 bodů
3. Lenka Štěrbová (Bohemians Praha) – 14 bodů
4. Alena Benešová (Kometa Brno) – 5 bodů
5. Lucie Zubalíková (Kometa Brno) – 2 body

Dálkové plavání – junioři:
1. Lucie Zubalíková (Kometa Brno) – 55 bodů
2. David Ludvík (Lokomotiva Beroun) – 15 bodů
3. Maxim Suk (SOP Kolín) – 12 bodů

Zimní plavání:
1. Michal Slanina (Fides Brno) – 32 bodů
2. Renata Nováková (SCPA Pardubice) – 27 bodů
3. Pavlína Nováková (I.PKO Praha) – 17 bodů

Zvláštní ocenění za mimořádný výkon:
Markéta Pechová

Síň slávy:
Jan Novák