Královskou dvacetikilometrovou trať ovládli v Račicích Matěj Kozubek a premiérově Julie Pleskotová

Téměř 350 plavců dorazilo o minulém víkendu do Račic, aby zde zápolilo na tratích od jednoho do dvaceti kilometrů. Vzhledem ke zrušení závodů v Opavě se do Račic, kromě plánovaného šampionátu dospělých, kadetů a štafet, přesunulo i Mistrovství ČR žactva, takže nabídka mistrovských tratí byla vskutku široká.

Rekordních 181 plavců, kteří loni startovali v Račicích na pětikilometrové distanci bylo sice letos překonáno závodem na Seči, kde se představilo ještě o pět startujících více, ale račický kanál si svůj rekord vzal hodně rychle zpátky. Na startu se v kategoriích dospělých, kadetů a staršího žactva představilo neuvěřitelných 226 plavců, kteří do boje se třemi 1660 metrů dlouhými okruhy vyrazili ve čtyřech vlnách.

Jako první šli na start muži, kde mezi více než 70 startujícími představila kompletní česká dálkoplavecká špička včetně bazénového specialisty na dlouhé tratě a letošního mistra ČR na 10 kilometrů Jana Micky. A byl to právě účastník Olympijských her v Londýně a v Riu Jan Micka, který se jako jediný dokázal udržet české dálkoplavecké jedničky Matěje Kozubka až do samotného závěru, když využil toho, že závody v Račicích se, i díky vyznačeným veslařským drahám, nejvíce blíží klání v bazénu a závěrečným zrychlením si doplaval pro svůj letošní druhý dálkoplavecký titul. O dvě vteřiny zpět finišoval stříbrný Matěj Kozubek, o třetí místo si to rozdala dvojice Vít Ingeduld a Martin Straka, úspěšnější byl prvně jmenovaný, který svého mladšího soupeře porazil o pouhou desetinu sekundy.

Mezi ženami se na startu neobjevila česká reprezentantka Alena Benešová, kromě ní ale byla startovka podobně nabitá jako u mužů, když nechyběla žádná z medailistek z loňského šampionátu. A právě trojice Lucie Zubalíková, Julie Pleskotová a Lenka Štěrbová zůstala, stejně jako loni, jako poslední v boji o medaile. Jako první nevydržela nastavené tempo loni zlatá Lucie Zubalíková, která se tak letos musela spokojit jen s bronzovou medailí. Zbývající dvojice bojovala až do samotného cíle a pokud by byl závod o půl metru kratší, titul by putoval za Julií Pleskotovou, poslední tempo nicméně vyšlo výrazně lépe její soupeřce, a tak si zlatou medaili nakonec na krk mohla pověsit Lenka Štěrbová.

Následovala klasická vsuvka v podobě závodu na jeden kilometr a hned po ní se šlo na start štafet, kde se letos představilo taktéž rekordních 51 týmů.

Kromě rekordní účasti měl závod i pikantní nádech. Finišman mistrů ČR z posledních dvou let, sestavy Bohemians Praha, Matěj Kozubek se totiž opět představil na posledním úseku, ale tentokrát již v modrých barvách Komety Brno. A právě elitní čtveřice Bohemians a Komety byly hlavními favority celého klání. Oba týmy se představily dle nejmodernějšího trendu velkých závodů tak, že na prvních dvou úsecích plavaly ženy a druhé dva pak zůstaly na muže. První tři úseky byl boj vyrovnaný, byť na předávce mezi druhým a třetím úsekem zachránila štafetu Komety Brno od diskvalifikace pouze duchapřítomnost Víta Ingedulda. Na čtvrtém úseku dokázal Matěj Kozubek odrazit nápor Vojislava Štěrby a s náskokem deseti sekund vrátil po tříletém půstu titul do Brna. Stříbro tak zbylo na pražské Bohemians, bronz brala sestava plzeňské Slavie.

Druhý den byla na programu dvacetikilometrová trať. Královská mistrovská distance přilákala na start 16 mužů a 8 žen. V mužském závodě zůstala na čele čtveřice Matěj Kozubek, Vojislav Štěrba, Vít Ingeduld a Martin Straka, když se o tempo prakticky celý závod staral prvně jmenovaný. Matěj Kozubek se pak v posledním 2.5 kilometru dlouhém okruhu dokázal svým soupeřům definitivně vzdálit a vyhrál s téměř minutovým náskokem. Od roku 2014, kdy se mistrovské klání na nejdelší trati přesunulo na kanál do Račic, nezná historii jiného vítěze než právě Matěje, pro kterého to tak byl již sedmý titul na této trati. Na posledních 200 metrech pak dokázal, letos ve výborné formě plavající, Martin Straka odpárat Víta Ingedulda a doplaval si pro stříbro, Vít Ingeduld si pak hlídal bronzovou příčku.

Závod žen se prakticky hned po startu stal záležitostí pouze dvojice Lenka Štěrbová a Julie Pleskotová. O tempo se téměř celý závod starala hlavně prvně jmenovaná, která se několikrát snažila svou mladší soupeřku definitivně odpoutat, nakonec ale obě dojely bok po boku až do finiše, kde měla více sil Julie Pleskotová, která si ve své první dvacítce v životě hned připsala mistrovský titul. Lenka Štěrbová brala stříbrnou medaili a skončila tak její obdivuhodná série, kdy nejdelší trať dokázala na národním šampionátu vyhrát sedmkrát v řadě (2013 – 2019). Na třetí v pořadí se čekalo 25 minut, pro bronz si nakonec doplavala Pavlína Soukupová.

V Račicích se rozdaly tituly i v kategorii kadetů, kde na pětikilometrové trati brali zlato v ročníku 2005 Tomáš Reissmüller (PK Příbram) a Denisa Bartošová (Slavia Praha), v ročníku 2006 pak Jakub Chára (Bohemians Praha) a Terezie Bischofová (Lokomotiva Trutnov). Starší žáci zápolili taktéž na distanci 5 kilometrů a tituly si připsali v ročníku 2007 Jáchym Ryšávka (SVČ Boskovice) a Nela Fabíková (PK Havířov), v ročníku 2008 Daniel Mach (SOP Kolín) a Pavlína Dvořáková (PK Svitavy). Mladší žáci pak o mistrovské kovy bojovali na trati 3 km a tituly si odvezli v ročníku 2009 Matěj Havlík (Lokomotiva Trutnov) a Kateřina Zimová (Zéva Hradec Králové), v ročníku 2010 Štěpán Mífek (OSP Hodonín) a Jasmína Trněná (Jihlavský PK).

Dálkoplavecká klání pokračují hned tuto sobotu, kdy se, premiérově v rámci Českého poháru, plavci sejdou v Kolíně na Labi.

📄 Mistrovství ČR na 5 km, 20 km a štafet, Mistrovství ČR žactva - výsledky

Záznam České televize: https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10169270779-plavani/220471291384001-m-cr-v-dalkovem-plavani-2020-racice