Úžasný a úctyhodný úspěch!

Jaké bylo pro mne nemalé překvapení, když jsem našel na stránkách „Dálkového plavání“ tenhle článek Michala Štěrby, kde jsem se dočetl o úžasném úspěchu plavkyně Kristýny Dykové a jejich plaveckých kolegů Jakuba Valníčka a Michala Štengla. Všem musím upřímně pogratulovat, zvláště pak Kristýně, poněvadž po 46 letech je první ženou, která si na tuhle štreku pod vedením Františka Kosaře troufla. Je to opravdu úctyhodný výkon, do kterého se mohou vžít jen plavci, kteří tu plavbu někdy absolvovali. Za těch skoro padesát let byli to ještě, František Venclovský, František Kosař a Richard Blatný.

V tom čase, kdy byla má plavba uskutečněna byly jen dvě ženy Eva Škodová a Jitka Grundová, které svou nevídanou otužilostí a fyzickou kondicí mohly Slapy – Praha uplavat ale z nějakých důvodů se tak nestalo. Obě byly nejen schopné nadstandardně vzdorovat ledovým vodám ale i byly výbornými plavkyněmi a tak se velmi často stávalo, že při maratonech nechávaly za sebou všechny muže a v cíli vylézaly z vody svěží jako by tam před malou chvílí vlezly se jen vykoupat.

Jistě vliv na zájmu se pokusit plavat ze Slap do Prahy mohlo mít ne jednoduché organizační zajištění maratonu jako povolení proplavat přehradami a získat písemný souhlas s účastí motorových lodí na Vltavě atd. Motorové lodě byly zakázané. Nebylo to jen tak jednoduché.

O rok později jsem chtěl Slapy – Praha plavat ještě s někým duo a nikdo se nenašel, jediným kdo mou nabídku radostně přijal byl František Venclovský. Bral to jako svou přípravu na kanál La Manche. Ten o měsíc později úspěšně podruhé přeplaval. Maraton jsme tentokráte protáhli na 40 km a skončili jsme na Občanské plovárně v centru Prahy.

Ještě jedna zajímavost. Kristýna má na této trati zajímavý rekord – zkrátila můj čas přesně o jednu minutu 18 vteřin.

Na závěr zdravím co nejsrdečněji plavkyni Kristýnu a Jakuba s Michalem a vzkazuji všem můj velký obdiv nad jejich výkonem maraton uplavat. Dále všem přeji mnoho dalších plaveckých úspěchů v ledových vodách.

Václav Židek

Pozn. ed.: Zde můžeme shlédnout unikátní filmový záznam z plavby Václava Židka, stejně jako jeho knihy, které byly s laskavým svolením autora na webu dálkového plavání publikovány.