NEJPODIVNĚJŠÍ sezóna dálkových plaveb měla hodně mínusů a pár plusů

Zrušením finále Českého poháru v Krnově předčasně skončila letošní sezóna dálkového plavání. Co si z ní budeme pamatovat? Mottem by mohlo být „Všechno špatné pro něco dobré“. Špatné sice výrazně převážilo, konec světa to ale rozhodně není, bude i zítra a když ne zítra, tak pozítří!

Odvolání většiny mezinárodních závodů, včetně olympijských her a olympijské kvalifikace bezprecedentně zasáhlo do programu reprezentantů, z nichž někteří k roku 2020 vzhlíželi jako k vrcholu své dosavadní sportovní kariéry. Řada domácích závodů se nevyhnula zrušení, soutěž v Opavě byla odvolána dokonce jen s dvoudenním předstihem. Omezené tréninkové možnosti na jaře a s příchodem druhé vlny pandemie znovu na podzim, jsou pro vyznavače dlouhých temp tragédiemi „podivné“ sezóny. Zůstaňme však pozitivně naladěni a přiznejme si, že mohlo být i hůř. Jsme jedinými z rodiny plaveckých sportů, komu se podařilo uspořádat většinu domácích soutěží i všechna mistrovství republiky na otevřené vodě. Téměř kompletní zredukování bazénových závodů přivedlo k dálkovému plavání nebývalý počet nových tváří, celkový počet účastníků Českého poháru 2020 dosáhl rekordního čísla 682 startujících. Sportovní úroveň domácích závodů byla vysoká. Prakticky každé soutěže se účastnila naše kompletní špička. Při absenci zahraničních soutěžích se nejlepší plavci realizovali na závodech Českého poháru.

Sezóna bude nepochybně spojována se jmény tři plavců, kteří dosáhli největších úspěchů v individuálních kategoriích a nejčastěji se objevovali v titulcích článků na specializovaných webech, sociálních sítích a ve sdělovacích prostředcích. Každý mimo vynikajících výsledků zaujal i něčím navíc.

Lenka Štěrbová jako první dálkový plavec historie vyhrála podesáté celkové pořadí Českého poháru a odpoutala se od legendárního Rosti Vítka, s nímž se dosud s devíti vítězstvími dělila o prvenství. Na Seči získala mistrovský titul na nejprestižnější desetikilometrové trati, v pořadí již pátý, nejvíce ze všech žen. Vítězství na MČR na 5 km pak bylo její jubilejní dvacátou mistrovskou zlatou medailí v absolutní kategorii a dalším rekordním zápisem do dlouhodobých statistik. Jako studentka medicíny se aktivně zapojila v první linii a mezi jednotlivými tréninkovými jednotkami vypomáhala s testy na coronavirus v nemocnici Na Bulovce.

Matěj Kozubek, Jan Micka, Vít Ingeduld - vyhlášení Mistrovství ČR 5 km 2020Matěj Kozubek po loňské fantastické sezóně směřoval veškeré úsilí ke květnové olympijské kvalifikaci a zrušení mezinárodních soutěží prožíval asi nejvíce ze všech českých reprezentantů. Domácí sezónu odplaval kompletní a vyhrával závod za závodem, včetně dvacetikilometrového maratonu v Račicích, kde si připsal již sedmý mistrovský titul v řadě. V průběhu sezóny přestoupil z pražských Bohemians, kde pod vedením Jana Srba trénoval a závodil od žákovských let, do Komety Brno. Svému novému klubu mimo cenných pohárových bodů do soutěže oddílů rovněž na postu finišmana pomohl k zisku zlaté medaile na MČR smíšených štafet.

Jan Micka s dálkovým plaváním koketoval už skoro celou dekádu, dosud ale vždy jen okrajově, kromě roku 2012, kdy z MS juniorů v Kanadě přivezl historickou bronzovou medaili. Až letos, při pohledu na prázdnotou zející bazénový kalendář, přehodnotil priority a na mistrovství dálkových plavců se vypravil s nejvyššími ambicemi. Na Seči na 10 km trati získal svůj první mistrovský titul na otevřené vodě a zlatou medaili hned po vyhlašování vítězů do kočárku doslala jeho necelé čtyři týdny stará dcera Beátka. Další nejcennější kov do letošní sbírky přidal v Račicích v závodě na 5 km.

Drama až do úplného závěru, kolektivní entusiasmus a obětování se pro úspěch celku jsme letos opět viděli v soutěži oddílů. Obhájci prvenství z Bohemians Praha hned od začátku kráčeli neochvějně za sedmým vítězstvím pro zelené barvy, o další medailové pozice však proběhl velký souboj. Stříbro nakonec vybojoval OSP Hodonín, klub bez jediné velké hvězdy, zato s celou armádou „srdcařů“, bronz putuje do Komety Brno, čtvrté místo patří vloni stříbrným pražským otužilcům I.PKO s nejširší členskou základnou (58 startujících), pátý je PK Havířov a šestý Neratovický plavecký klub sázející především na mládež.

Přes komplikace vyplývající z restrikcí souvisejících s pandemií Covid-19 se i letos rozrostl počet úspěšných českých plavců přes průliv La Manche. Jednadvacetiletá Jana Procházková napodobila svoji starší sestru Zuzku, když v červenci zdolala legendární Kanál bezprostředně po absolvování čtrnáctidenní karantény v Doveru. V srpnu si pak životní sportovní sen splnil padesátiletý Jakub Valníček, po Richardu Haanovi a Michaelu Mrůzkovi třetí nejstarší úspěšný český plavec mezi Anglií a Francií.