Nejlepším dálkovým plavcem za rok 2020 zvolen Matěj Kozubek

S blížící se, byť velice nejistou, dálkoplaveckou sezónou roku 2021 je vhodný čas na poslední ohlédnutí za rokem 2020. Sekce dálkového a zimního plavání byla v uplynulém roce jedinou součástí Českého svazu plaveckých sportů, která dokázala uspořádat nezanedbatelné množství závodů. I proto se Výbor sekce rozhodl, že, na rozdíl od ostatních plaveckých sportů, vybere za rok 2020 i nejlepší plavce v obvyklých kategoriích: dálkové plavání – dospělí, dálkové plavání – junioři a zimní plavání. Hlasy do ankety standardně odevzdali všichni členové Výboru sekce, reprezentační trenér a vedoucí trenér SCM.

Prakticky neexistující mezinárodní termínovka zapříčinila, že mezi dospělými dálkoplavci probíhal výrazně těsnější souboj, než tomu bylo v minulých letech. O vítězství bojovali oba celkoví vítězové Českého poháru v dálkovém plavání Matěj Kozubek a Lenka Štěrbová. Šest z jedenácti hlasujících nakonec na první místo zvolilo Matěje Kozubka, což mu stačilo na obhajobu vítězství z roku 2019. Zbývajících pět hlasujících pak na první místo umístilo Lenku Štěrbovou, která v konečném pořadí zůstala na stříbrném stupínku. Již s větším odstupem brala třetí místo juniorka Julie Pleskotová.

Za to mezi juniory nebylo o vítězi respektive o vítězce žádných pochyb. Pro první místo, ke kterému jí zajisté pomohl i premiérový mistrovský titul mezi dospělými (20 km), si naprosto neohroženě dokráčela Julie Pleskotová, když pouze jediný hlasovací lístek z jedenácti odevzdaných neměl na první pozici právě její jméno. Druhé místo (a ono poslední dílčí vítězství) bral nakonec Tomáš Chocholatý, třetí příčku obsadila Lucie Zubalíková.

V kategorii zimních plavců probíhá těsný souboj o vítězství každým rokem a ani ten poslední nebyl výjimkou. Z vítězství se nakonec radoval premiérově Jiří Polanský, který za sebou nechal na druhém místě Pavlínu Novákovou a na třetím Renatu Novákovou.

Pokud aktuální epidemiologická situace dovolí, Výbor sekce DZP by rád umístěné plavce vyhlásil a ocenil na některé z nadcházejících soutěží.