Dálkovým plavcům začíná Mistrovství Evropy v Budapešti

Když v srpnu 2019 končilo juniorské Mistrovství Evropy v Račicích, asi nikoho nenapadlo, že na další podobně velkou akci si dálkoví plavci počkají téměř dva roky. Všeobecně známá světová pandemie v roce 2020 postupně zrušila či odsunula Mistrovství Evropy, Olympijské hry i juniorské evropské a světové šampionáty. Malou připomínkou loňského roku je fakt, že byť se nadcházející Mistrovství Evropy koná v roce 2021 stále ve svém názvu nese číslovku 2020, která jasně deklaruje, že v Budapešti, kam se dálkoví plavci (a reprezentanti dalších plaveckých sportů) sjeli, se mělo soutěžit právě již v minulém roce.

I přes velice složité podmínky pro trénink a celkovou přípravu se vypsané kvalifikační limity pro start v Budapešti podařilo splnit hned šestici českých reprezentantů. Pod vedení dvojice trenérů Jan SrbJiří Vlček se na své starty chystá tým ve složení Matěj Kozubek, Vít Ingeduld, Martin Straka, Alena Benešová, Lenka Štěrbová a Julie Pleskotová.

Dějištěm dálkoplaveckých klání se, po letech zápolení na Balatonu, stává premiérově jezero Lupa situované na kraji hlavního maďarského města. Brzký termín šampionátu má za následek i velmi studenou vodu, jejíž teplota se podle posledního měření pohybuje jen několik desetin nad minimální přípustnou hranicí 16 °C. Pro plavce to, stejně jako na posledním Mistrovství Evropy ve skotském Glasgow, znamená, že všechny závody se budou povinně plavat v neoprenech. Na plavce čeká standardní program, který zahrnuje soutěže na tratích 5 km, 10 km, 5 km smíšených štafet a na závěr královskou distanci 25 km.

Program Mistrovství Evropy:
12. 5. 11:00 5 km ženy (Benešová, Štěrbová, Pleskotová)
12. 5. 14:45 5 km muži (Kozubek, Ingeduld, Straka)

13. 5. 10:00 10 km ženy (Benešová, Štěrbová, Pleskotová)
13. 5. 14:00 10 km muži (Kozubek, Ingeduld, Straka)

15. 5. 14:30 5 km štafeta (Benešová, Pleskotová, Ingeduld, Straka)

16. 5. 9:30 25 km ženy + muži (Štěrbová, Kozubek, Straka)