Alena Benešová dvakrát jedenáctá v úvodních dvou závodech Mistrovství Evropy

První dva dny dálkoplaveckých soutěží na právě probíhajícím Mistrovství Evropy v maďarské Budapešti, konkrétně na jezeře Lupa, se nesly ve znamení klání na tratích 5 a 10 kilometrů. Obě distance byly na programu jak v ženské, tak i v mužské kategorii. Česká reprezentace oba závody obsadila maximálním možným počtem tří žen a tří mužů. Nejlepší výsledek si po oba dva dny připsala dvěma jedenáctými místy Alena Benešová.

První v programu byla kratší z obou tratí a na start se nejdříve postavily ženy. Obavy o teplotu vody, která se ještě 14 dní před začátkem šampionátu pohybovala okolo 12 stupňů, vzaly díky několika slunečným dnům za své, oficiální teplota před začátkem se šplhala až k 18 stupňům, i tak ale šlo o závod povinně plavaný v neoprenu. Dvacetičlenný balík zůstal během prvního ze tří vypsaných okruhů kompaktní, zajímavé věci se začaly dít až v kole druhém. Z našich závodnic jako první neudržela zrychlující se tempo Julie Pleskotová, která absolvovala svoji premiéru mezi dospělou elitou, v cíli z toho nakonec bylo 18. místo a ztráta přes tři minuty na vítězku. Jako druhá z boje o čelní příčky odpadla Lenka Štěrbová a nejdéle dokázala favoritkám odolávat Alena Benešová, i ona musela ale nakonec rezignovat. Obě naše zkušené reprezentantky se nakonec sešly ve druhé skupině bojující o desáté místo. Nakonec časomíra v cíli zaznamenala Alenu na jedenácté a Lenku na šestnácté pozici, obě se ztrátou lehce na dvě minuty. Pro obhajobu zlaté medaile z posledního Mistrovství Evropy v Glasgow si doplavala holanďanka Sharon van Rouwendaal.

Po ženách přišli na řadu také muži. Mezi pětadvaceti startujícími byla opět trojice českých reprezentantů. Teplota vody se pro mužský závod vyšplhala přes 18 stupňů, což, dle pravidel, znamenalo, že použití neoprenu bylo na rozhodnutí samotných plavců. Na startu se ale nakonec bez neoprenu objevil pouze úřadující světový šampión na 10 km Florian Wellbrock. Z naší trojice se nejkratší dobu v závodě prezentoval čtvrtý z posledního Mistrovství světa na této trati Matěj Kozubek. Silná bolest v obou pažích ho nepustila dále než do druhého kola, poté své působení, i vzhledem k dalším možným startům, ukončil. Ve startovním poli tak zůstala česká dvojice Vít Ingeduld – Martin Straka. Lépe si vedl zkušenější z obou plavců Vít Ingeduld, který bral 20. místo se ztrátou cca 80 vteřin na vítěze. Martin Straka, absolvující stejně jako Julie Pleskotová mezinárodní premiéru mezi dospělými, doplaval na 22. pozici se ztrátou necelé tři minuty. Vítězem se stal světový rekordman na 1500 volným způsobem v krátkém bazénu Gregorio Paltrinieri z Itálie.

Druhý den se pokračovalo na olympijské desetikilometrové trati. Jako první šly na řadu opět ženy včetně českého tria. Na 25 startujících čekalo pět dvoukilometrových okruhů. Čtyři kilometry vydrželo startovní pole pospolu, pak ale začala tempo udávat vítězka z předchozího dne Sharon Van Rouwendaal a z balíku byl rázem dlouhý had, kterého postupně začaly pomalejší závodnice opouštět. Z naší trojice nejdříve odpadla Lenka Štěrbová, která více než se soupeřkami bojovala s vlastním neoprenem. Výsledkem bylo 21. místo s více než 11 minutovou ztrátou. Sympatický výkon předvedla Julie Pleskotová, ani ona sice na rychlost světových hvězd dálkového plavání nestačila, závod ale nezabalila ani v okamžiku, kdy se po okruhu pohybovala osamocena, a v cíli nakonec brala 19. příčku se ztrátou 8 minut. Nejlépe si vedla Alena Benešová. Ta vydržela v hlavním poli čtyři z pěti okruhů, v tom posledním sice už vražedné tempo hlavních favoritek nedokázala plně akceptovat, ale v cíli z toho bylo slušné 11. místo se ztrátou těsně pod dvě minuty. Druhé zlato z Budapešti a druhou obhajobu z Glasgow si připsala van Rouwendaal, domácí příznivci se pak mohli radovat z druhého místa Anny Olasz, která s vítězkou prohrála těsně až na dohmatu.

Stejně jako o den dříve i na desítku žen plynule navázal závod mužů. Na startu bylo největší pole z celého šampionátu čítající 33 plavců včetně české trojice. Matěj Kozubek dokázal zapomenout na předchozí nepovedený den a usadil se pevně ve vedoucí skupině, ve které vydržel čtyři z pěti okruhů. Dobře rozjetý závod ale zhatil incident v posledním kole, kdy rána loktem do hlavy od jednoho ze soupeřů, zlomený zub a možný lehký otřes mozku odsoudily Matěje k boji o samotné doplavání. To se nakonec povedlo, v cíli z toho bylo 23. místo se ztrátou 2 minut. Velice slušné představení předvedl Martin Straka, jeden z nejmladších plavců na startu dokázal akceptovat tempo nejlepších téměř celé čtyři okruhy, v posledním pak nabral ztrátu dvě a půl minuty a dohmátl na 26. místě. Vít Ingeduld opustil hlavní balík o něco dříve než Martin, a v cíli bral se ztrátou 4 minut 29. příčku. Podobně jako mezi ženami byl i zde vítěz stejný jako o den dřív, druhou zlatou na šampionátu si připsal Gregorio Paltrinieri.

Po dnešním volném dni pokračují zítra dálkoplavecké soutěže smíšenou štafetou na 4 x 1250m, v neděli pak šampionát zakončí královský závod na 25 km. V obou dnech bude mít zastoupení i česká reprezentace.

Kompletní výsledky Mistrovství Evropy na webu oficiálního dodavatele časomíry, firmy Microplus: http://budapest2020.microplustiming.com/indexBudapest2021_web.php?sport=OpenWater.