Martin Straka jedenáctý na 25 km, česká štafeta šestá v týmovém závodě

Divácky oblíbená smíšená štafeta na 4 x 1,25 km a nejdelší disciplína plavaná v rámci evropských nebo světových šampionátů, tedy závod na 25 kilometrů, zakončily o proběhlém víkendu dálkoplavecký program na Mistrovství Evropy v plaveckých sportech v Budapešti. A česká výprava měla v obou disciplínách opět svá želízka v ohni.

Nejprve byla na programu štafeta. Vedle silné pětice Německo, Itálie, Francie, Rusko a domácí Maďarsko byla česká reprezentace ze zbývajících účastníků jediná, která do závodu nastoupila. Na startu se tak prezentovalo celkem šest týmů. Kvarteto ve složení Martin Straka, Alena Benešová, Vít Ingeduld a Julie Pleskotová vydrželo tempo hvězdných sestav do poloviny závodu, poté začala pomalu narůstat ztráta. V cíli z toho tak bylo šesté místo s odstupem 3:33,4. Pro zlato si doplavala sestava Itálie, které se vyplatila taktika s nasazením dvojnásobného zlatého medailisty z Budapešti Gregoria Paltrinieriho na třetí úsek. Právě zde totiž vypracoval rozhodující náskok, který finišman Domenico Acerenza již dokázal udržet.

V neděli se pak na závěr programu plavala ultramaratónská pětadvacítka. V český barvách se představila trojice Matěj Kozubek, Martin Straka a Lenka Štěrbová. Poslední jmenovaná se nakonec nepodívala do cíle, po pátém z deseti okruhů, když už jí začala narůstat ztráta na hlavní pole, svoje působení v závodu předčasně ukončila. Z dvojice českých mužů dopadl lépe Martin Straka. Mladý český reprezentant, v mužském poli jeden ze dvojice plavců, kteří absolvovali kompletní program šampionátu, vydržel s hlavními favority devět kol. V závěrečném okruhu už na favority něco ztratil, ale po kvalitním výkonu si připsal 11. místo se ztrátou necelé 4 minuty. Matěj Kozubek polovinu závodu vodil startovní pole z první pozice, poté se uklidil na konec balíku, ze kterého nakonec vypadl. V cíli z toho pak byla 12. pozice se ztrátou 4:45. Pro zlato si doplaval dvojnásobný světový a nyní již trojnásobný evropský šampión na této trati Axel Reymond z Francie. Mezi ženami brala zlato německá reprezentantka Lea Boy, kterou si čeští fanoušci mohou pamatovat z juniorského Mistrovství Evropy v Račicích v roce 2019.

Posledním bodem ve scénáři dálkoplaveckých soutěží bylo vyhlášení týmové trofeje. Tu si nakonec domů odváží výprava Itálie. Česká republika skončila, mezi 23 zúčastněnými státy, na velice slušném 7. místě. A tím pro milovníky otevřených vod evropský šampionát skončil. Soutěže ještě budou týden pokračovat kláním bazénových plavců a poté bude Mistrovství Evropy 2020 (konané v roce 2021) definitivně u konce. Hned příští rok je ale na programu další ročník tohoto kontinentálního klání, když tentokrát sportovci zamíří v srpnu do italského Říma.

Kompletní výsledky Mistrovství Evropy na webu oficiálního dodavatele časomíry, firmy Microplus: http://budapest2020.microplustiming.com/indexBudapest2021_web.php?sport=OpenWater.