Informace o možnosti kvalifikace na Mistrovství Evropy a Mistrovství světa juniorů v dálkovém plavání

AKTUALIZACE: Kvalifikační (kontrolní) závod proběhne 22. a 23. června v Praze-Podolí. Termín přihlášek na email reprezentačního trenéra jan.srb@czechswimming.cz je do 8. června 23:59. Pro závod je stanoven časový limit na úrovni kvalifikačních limitů na MEJ/MSJ pro příslušné kategorie. Průběžně aktualizovaný seznam přihlášených k dispozici ZDE.

Všichni plavci již netrpělivě očekávají zahájení letní sezóny na otevřené vodě. Situace s covid19 nám všem znepříjemňuje život. Stále jsou platná různá omezení, ale sportovat venku se již nějak dá. První plánované květnové závody byly zrušeny, resp. odsunuty. A další pořadatelé pilně připravují. Především pak junioři vyhlížejí Mistrovství ČR na 10 km na Seči. Pořadatelé z SCPAP již začali jednání o udělení výjimky na uspořádání veřejné akce. Uvidíme, zda poslední červnovou sobotu a neděli budou organizace takových akcí volné nebo se budeme muset podrobit omezením vyplývajících z možné výjimky. Hromadné akce se povolují jen z vážných důvodů a Seč je splňuje. Jedná se o MČR a kvalifikaci na MEJ a MSJ v dálkovém plavání.

A jak se kvalifikovat na MEJ/MSJ?

Podle schváleného projektu reprezentace:


1. Mistrovství světa juniorů (aktuálně bez termínu a místa)

Vítěz MČR 10 km junior a juniorka (starší a mladší dohromady), za předpokladu splněného limitu v bazénu (shodný s MEJ).

Reprezentační trenér může navrhnout nominaci 2. nejlepšího juniora a juniorky z MČR 10 km s minimálním odstupem (do 15s) za prvním, za předpokladu splněného limitu v bazénu (shodný s MEJ), s finanční spoluúčastí stanovenou VV ČSPS.


2. Mistrovství Evropy juniorů – Paříž (FRA) 22.- 25. 7. 2021 (čeká na definitivní potvrzení)

Starší junioři 2002-3 – 10 km a mladší junioři 2004-5 (pozn.: limity shodné s 2020)

a) výkon v bazénu na 5 km

muži Jst 58:00, ženy Jst 1:02:30

muži Jml 58:15, ženy Jml 1:02:45

b) první dva z kvalifikačního závodu na 10 km na otevřené vodě bez rozdílu kategorie s limitem z bazénu.

Kadeti 2006-7 – 5 km

a) výkon v bazénu na 5 km

muži Jnejml 58:30, ženy Jnejml 1:03:00

b) vítěz kvalifikačního závodu na 5 km na otevřené vodě s limitem z bazénu.


V současné době víme, že datum konání MSJ bylo nejdříve posunuto o týden dopředu. A následně byl termín i místo zrušeno a čeká se na další vývoj

Jak je tedy výše zřejmé, je potřeba nejdřív zaplavat kvalifikační čas v bazénu. Protože se nekonalo MČR a s výjimkou profesionálních sportovců nemohli plavci plavat kontrolní test, tak sekce DZP schválila na návrh reprezentačního trenéra, že bude stanoven nový termín v červnu.

Žádáme všechny trenéry plavců, kteří by rádi usilovali o kvalifikaci na MEJ/MSJ, aby obratem přihlásili plavce na test na mailu jan.srb@czechswimming.cz Předpokládaný termín testu bude v červnu ještě před Sečí. Na MČR na Seči, a tedy o MEJ/MSJ bojovat, mohou jen plavci, kteří dokončili alespoň jeden závod na 5 km od 1. 8. 2020 do termínu přihlášek. Pro plavce bez této splněné podmínky je aktuálně možnost startovat a kvalifikaci splnit na již potvrzených závodech na Špince.

Držíme všem plavcům palce v přípravě. Pomalu se již dá i trénovat na otevřených vodách.

Ať nám již přeje počasí a sluníčko všem vykouzlí úsměv na tváři.

Jan Srb