Matěj Kozubek a Lenka Štěrbová ovládli Mistrovství ČR na olympijské desítce

Necelý týden po tom, co se v portugalském Setúbalu rozhodlo, že ani čtvrté pokračování dálkoplaveckých klání na Olympijských hrách nebude bez české účasti, hostila Sečská přehrada, v rámci 47. ročníku Memoriálu Miroslava Kroufka, domácí šampionát právě na olympijské desetikilometrové trati. Po roční přestávce se na domácí trůn mezi muži vrátil čerstvě kvalifikovaný olympionik Matěj Kozubek, mezi ženami zaznamenala úspěšnou obhajobu z minulého roku Lenka Štěrbová.

V mužském závodě se po startu utvořila sedmičlenná skupina, která se postupně zmenšila na čtveřici ve složení Matěj Kozubek, Martin Straka, David Ludvík a Tomáš Peciar. Tito čtyři plavci absolvovali většinu závodu společně, když tempo povětšinou udával Matěj Kozubek (Kometa Brno), který v posledním z pěti dvoukilometrových okruhů zvládl definitivně odrazit ataky svých mladších soupeřů a s náskokem sedmnácti vteřin si doplaval pro mistrovský titul. Pro stříbrnou medaili finišoval Martin Straka (Bohemians Praha) a bronz bral David Ludvík (Lokomotiva Beroun), pro kterého to zároveň znamenalo zlato v kategorii staršího dorostu. Ve starší dorostenecké kategorii si další medaile rozdělili Tomáš Peciar (Kometa Brno) a Marek Matoušek (PLAVÁNÍ České Budějovice), mezi mladším dorostem obsadila stupně vítězů trojice Tomáš Reissmüller (PK Příbram), Marek Halva (Krokodýl Brno) a Tomáš Peklanský (PK Havířov).

Mezi ženami zůstala brzy po startu na čele pětičlenná skupina ve složení Lenka Štěrbová, Julie Pleskotová, Alena Benešová, Lucie Zubalíková a Lucie Šebestová. A právě první jmenovaná, obhájkyně vítězství z minulého roku, Lenka Štěrbová (Bohemians Praha) měla nakonec nejvíce sil a s náskokem 23 vteřin si doplavala pro zlatou medaili. Stříbro a zároveň titul mezi starším dorostem brala Julie Pleskotová (Bohemians Praha), pro bronz si doplavala Alena Benešová (Kometa Brno). V kategorii staršího dorostu doplnily stupně vítězů Lucie Zubalíková (Kometa Brno) a Sára Doležalová (Spartak Třebíč), mezi mladšími dorostenkami zvítězila Denisa Bartošová (Bohemians Praha), před Justýnou Maškovou (PK Vysoké Mýto) a Barborou Kotoučovou (Neratovický PK).

V rámci Českého poháru absolvovali desetikilometrovou trať také kadeti a kadetky. Mezi kadety zvítězil Jakub Chára před Radkem Šimsou (oba Bohemians Praha) a Adamem Novotným (PK Vysoké Mýto). Kadetky ovládla Rozálie Kadlecová (Zéva Hradec Králové) před Leontýnou Trněnou (Spartak Třebíč) a Nelou Fabíkovou (PK Havířov).

📄 Mistrovství ČR na 10 km, Memoriál Miroslava Kroufka - výsledky