Zlato na nejdelší mistrovské trati obhájila Julie Pleskotová, premiérový titul pro Ondřeje Zacha

Vrchol druhé poloviny domácí sezóny dálkového plavání – Mistrovství České republiky na 5 km, 20 km a smíšených štafet – uspořádal uplynulý víkend v Račicích oddíl Bohemians Praha. Mezi ženami se oba individuální mistrovské závody v nejprestižnější open kategorii uskutečnily pod taktovkou loňských vítězek, kdy stejně jako v minulém roce po napínavých soubojích zvítězila na pětikilometrové trati Lenka Štěrbová před Julií Pleskotovou, zatímco na 20 km si oddílové kolegyně z Bohemians pořadí otočily. Mezi muži obhájci absolutních titulů Jan Micka a Matěj Kozubek chyběli, což dalo šanci mladým závodníkům. Nejlépe ji na 5 km využil slovenský reprezentant v barvách Komety Brno Tomáš Peciar, v 20 km maratonu se překvapivým šampiónem stal českobudějovický Ondřej Zach. Prvenství v soutěži čtyřčlenných smíšených štafet na 4 x 1250 metrů obhájili plavci Komety Brno.

Závody se uskutečnily v krásném areálu Labe aréna v Račicích. Zázemí pro veslaře a kanoisty je vynikající i pro dálkoplavce a proto se sem pravidelně k vrcholu sezóny vrací již od roku 2014.

Z důvodu rekonstrukce jezera v Opavě se Račice navíc staly již druhý rok náhradním místem MČR pro žákovské kategorie. Nejen z tohoto důvodu se na závody předem přihlásilo 369 plavců!

Po ranní mlze se počasí vylepšilo a nakonec sluníčko v průběhu dne ohřálo vodu z původní teploty 20,5 °C až na 21,8.

Sobotní závod začíná tradičně Mistrovstvím ČR na 5 km. Na startu jsme bohužel neviděli našeho olympionika Matěje Kozubka, který se dává dohromady po těžké olympijské sezóně a tak se odhlásil z obou individuálních závodů a nastoupil jen do štafety, kde pomohl týmu Komety k vítězství.

Mezi muži tak byl závod velmi otevřený a nakonec jsme viděli prvního v cíli Tomáše Peciara z KomBr. O druhé místo se utkali Tomáš Chocholatý SlPl a Martin Straka Boh, úspěšnější v cíli byl Tomáš. Muži plavali velmi dlouho pohromadě ve skupině 9 plavců a rozhodlo se až v průběhu posledního, třetího kola. Mezi ženami se už záhy po startu od zbytku pole oddělila čtveřice reprezentantek Štěrbová, Pleskotová, Benešová a Zubalíková. První doplavala Lenka Štěrbová Boh s náskokem těla před Julií Pleskotovou Boh, třetí místo vyplavala Alena Benešová KomBr. V jednotlivých dorosteneckých kategoriích si plavci rozdělili toto pořadí: starší dorostenci: 1. Tomáš Peciar KomBr, 2. David Ludvík LoBe, 3. Marek Matoušek PLČB, mladší dorostenci: 1. Tomáš Chocholatý SlPl, 2. Denis Borovka SABR, 3. Jan Carda Boh, starší dorostenky: 1. Julie Pleskotová Boh, 2. Lucie Zubalíková KomBr, 3. Sára Doležalová SpTřb, mladší dorostenky: 1. Denisa Bartošová Boh, 2. Monika Hasilová KomBr, 3. Justýna Mašková PKVM. Velmi pěkný závod předvedli kadeti a kadetky, kde jsme dokonce viděli mrtvý závod a máme dvě třetí místa, když o vítězce nešlo rozhodnout ani po shlédnutí videa fotofiniše. Kadeti 2006: 1. Pavel Bouzek USK, 2. Daniel Němec USK, 3. Ondřej Šimsa Boh, kadeti 2007: 1. David Verner AšMB, 2. Adam Novotný PKVM, 3. Adam Rak SkpKB, kadetky 2006: 1. Sabina Zimová SCHK, 2. Anna Pumannová NePK, 3. Lara Doležalová SpTřb a Klára Svobodobá PKKBr, kadetky 2007: 1. Nela Švárová USK, 2. Nela Fabíková PKHa, 3. Leontýna Trněná SpTřb. Poslední kategorií, která bojovala o tituly na pětce bylo starší žáctvo. Plavci startovali společně v samostatné vlně a bylo zde vidět spousty taktiky hlavně mezi plavci, kteří objíždí všechny závody ČP DP. Žáci 2008: 1. Daniel Mach SOPKo, 2. Jakub Štverák Boh, 3. Tomáš Winkler PKVM, žáci 2009: 1. Matěj Havlík LoTr, 2. Václav Kolka PKPří, 3. Šimon Novák SOPKo, žačky 2008: 1. Ellen Pinterová OSPHo, 2. Soňa Zaviačičová OSPHo, 3. Karolína Karasová PKPří. Žačky 2009: 1. Kateřina Zimová SCHK, 2. Adéla Mačková LoTr, 3. Martina Šlechtová LoTr. Své mistrovské tituly si rozdělil i plavci kategorie masters. Medailová místění najdete ve výsledcích.

Dále závody pokračovaly nemistrovskou jedničkou a po patnácté hodině odstartovaly štafety, Absolutním vítězem se stala Kometa Brno (Benešová, Zubalíková, Kozubek, Peciar), druhá Bohemians Praha (Štěrba, Pleskotová, Štěrbová, Straka) a třetí Slávia VŠ Plzeň (Šebesta, Šebestová, Soukupová, Chocholatý). Dále v jednotlivých kategoriích: dorost+kadeti: 1. Boh B, 2. Boh C, 3. PKKBr, žáci: 1. SOPKo, 2. OSPHo, 3. PKPří, masters <160:  1. FiBr, 2. UnBr, masters <240: 1. UnBr, 2. USK, 3. PKHa, masters 240+: 1. FiBr B, FiBr E, 3. FiBr C.

V neděli závody pokračovaly mistrovskou nejdelší tratí na 20 km a trojkou pro mladší žáky. Na čele závodu se společným startem se pohybovali v úvodních kolech jak dvacítkáři, tak desítkáři. Během dlouhých kilometrů se čelo postupně zužovalo, až vpředu zbyli jen Ondřej Zach a Martin Straka, stíhaní smíšenou skupinkou ve které se hlídaly obě hlavní favoritky Lenka Štěrbová a Julie Pleskotová. V posledním kole se rozhodl závod v obou kategoriích. Mezi muži bere titul Ondřej Zach PLČB, druhé místo Martin Straka Boh a třetí Denis Borovka SABR. Mezi ženami připlavala první Julie Pleskotová Boh a druhá Lenka Štěrbová také z Boh. Opakovalo se tak pořadí z loňského roku. Velmi zajímavý byl boj o třetí místo, když nakonec po shlédnutí cílové kamery rozhodčí rozhodli po prohmátnutí neratovické plavkyně Barbory Kotoučové, která musela dohmatávat podruhé, o bronzu pro Pavlínu Soukupovou SlPl. V kategoriích pak brali medaile: starší dorostenci: 1. Marek Matoušek PLČB, 2. Tadeáš Neliba Boh, 3. Marek Skalník PKKBr, mladší dorostenci: 1. Denis Borovka SABR, 2. Denis Tikovský USK, 3. Marek Halva PKKBr, starší dorostenky: 1. Julie Pleskotová Boh, 2. Sára Doležalová SpTřb, 3. Miriam Seidlová SKS, mladší dorostenky: 1. Barbora Kotoučová NePK, 2. Justýna Mašková PKVM a 3. Aneta Mazurová Zlín. Masters plavci opět ve výsledcích.

Žákovská trojka opět startovala pohromadě a přinesla medaile těmto mladým nadějím: žáci 2010: 1. Michal Raus SkpKB, 2. Štěpán Mífek OSPHo, 3. Štěpán Hruška SABR, žáci 2011: 1. Rudolf Pumann NePK, 2. Gabriel Musil SOPKo, žačky 2010: 1. Jasmína Trněná SpTřb, 2. Zuzana Lipenská NePK, 3. Barbora Doležalová NePK, žačky 2011: 1. Adéla Zimová SCHK, 2. Karolína Bendová SOPKo, 3. Rozálie Nováková SOPKo.

Český pohár DP 2021 má před sebou ještě 6 závodů. Kolín, Pastviny, Czechman, dva závody na Mělicích a superfinále v Krnově.

📄 Mistrovství ČR na 5 km + 20 km + štafet, Mistrovství ČR žactva - výsledky