Jan Micka ozdobil Cenu Krnovska úžasným českým rekordem

Už od roku 2010, kdy v Krnově zaplaval Květoslav Svoboda pět kilometrů za 52:52.6, se v dálkoplaveckých kruzích skloňovalo jméno Jana Micky jako toho, kdo tento výkon může překonat. Nejlepšímu českému bazénovému vytrvalci ale pravidelné listopadové zakončení Českého poháru v dálkovém plavání dlouho nezapadalo do kalendáře. A když už to v roce 2020 vypadalo, že Honza (na úvodní fotce společně s hlavním organizátorem Krnovské 5 – Ivanem Smolkou) bude moct do Krnova přijet, tak závody zrušila covidová pandemie. A tak se na premiéru českého rekordmana na tratích od 400 VZ výše v Krnově čekalo až do letošního roku. A stálo to za to.

Otázka, jestli český rekord padne, byla prakticky zodpovězena hned po několika prvních stovkách metrů závěrečné třetí rozplavby. Od té chvíle se už jen čekalo na to, o kolik bude dosavadní rekordní zápis vylepšen. Jan Micka udržel průměr padesáti jednotlivých stometrových úseků jen těsně nad 1:01 a v cíli dohmátl ve výborném čase 51:11.1, čímž starý rekord vylepšil o více než minutu a čtyřicet vteřin. Na druhém místě v závodě doplaval Martin Straka, který tak potvrdil svou dobrou formu v posledních měsících. Na třetím místě pak finišoval Matěj Kozubek. Účastník letošních olympijských her, který již právě od Tokia bojoval delší dobu se zdravotními problémy a do krnovského závodu nastoupil jen po dvou týdnech plného tréninku, potvrdil návrat ke své top výkonosti. V závodě padl i český rekord masters v kategorii 45 – 49 let, který si na své konto připsal Rostislav Vítek.

Do závodu žen nastupovala účastnice letošních evropských šampionátů dospělých i juniorů Julie Pleskotová s cílem stát se osmou ženou v historii Ceny Krnovska s výkonem pod jednu hodinu. Letitý krnovský bazén ale potvrdil, že tuto hranici nedává zadarmo a tak Julie po velmi slušném výkonu dohmátla vítězně, ovšem v čase dvě desetiny nad magickou hodinovou hranicí. Získané zkušenosti se specifickým závodem ji tento otevřený účet jistě pomohou uzavřít třeba už příští rok. O minutu zpět doplaval jako druhá Lucie Zubalíková a třetí místo si nejlepší výkonem z pátečních rozplaveb připsala Aneta Mazurová.

Návrat dálkových plavců do krnovského bazénu po roční přestávce se vydařil a závod opět potvrdil svou nezaměnitelnou pozici v kalendáři Českého poháru.

📄 Cena Krnovska - výsledky