Premiérový titul pro Ondřeje Zacha a rekordní pro Lenku Štěrbovou

V Podolí se po třech letech (!), po dvou ročnících zrušených kvůli protipandemickým opatřením, konalo indoorové Mistrovství České republiky v dálkovém plavání. A bylo se na co dívat! V soubojích o mistrovské umístění, ale i o kvalifikační limity pro účast na letošních světových a evropských soutěžích, předvedla absolutní česká špička svoji skvělou úroveň a padaly časy, které přepisovaly české tabulky TOP výkonů a jakoby měly překlenout a nechat zapomenout předchozí covidové přerušení.

Svůj pátý titul na bazénové pětce, čtvrtý v řadě, ale především rekordní 23. seniorský dálkoplavecký titul (od prvního v roce 2009) získala zcela zaslouženě Lenka Štěrbová (Bohemians), která svůj rekordní zápis podtrhla i přes mnohaleté působení na nejvyšší úrovni svým osobním rekordem v čase 59:23,5 min., ale především posunem v českých tabulkách na 5000VZ na pozici třetí nejrychlejší ženy české historie za Janu Pechanovou a Alenu Benešovou. Právě Alena Benešová (Kometa Brno) vybojovala stříbro a Julie Pleskotová (Bohemians) bronz.

Naopak premiérový indoorový dálkoplavecký titul vybojoval Ondřej Zach (Plavaní Čes. Budějovice), samozřejmě s důležitou poznámkou, že z loňska drží absolutní titul naopak na nejdelší venkovní disciplíně na 20 km z Račic a v bazénu dokázal již vybojovat právě v Podolí tituly v kategorii mladšího (2015) i staršího dorostu o dva roky a seniorský bronz v roce 2018, a ještě s důležitější poznámkou, že zaplavaným časem 54:19,4 min. se zařadil na 7. místo historických českých tabulek, kde je třetím mužem za časy Jana Micky a Květoslava Svobody. O rychlosti závodu svědčí i desátý čas české historie stříbrného věkem ještě staršího dorostence Tomáše Chocholatého (Slávie Plzeň). Bronz získal Martin Straka (Bohemians). (všichni tři na fotce SlPl)

Výbor sekce dálkového a zimního plavání blahopřeje všem zmíněným medailistům, a rovněž novým mistrům republiky v kategoriích staršího a mladšího dorostu (Monice Hasilové (Kometa Brno), Terezii Bischofové (Lokomotiva Trutnov), již uvedenému Tomášovi Chocholatému, Štěpánovi Rjaškovi (USK)), kadetů (Leontýně Trněné (Spartak Třebíč), Lucii Netrefové (PŠR Brno) resp. Adamovi Rakovi (Kometa Brno) a Tomášovi Winklerovi (PK Vysoké Mýto)) i staršího (Matějovi Havlíkovi (Lokomotiva Trutnov), Štěpánovi Hruškovi (SABR), Tereze Umlaufové (Lokomotiva Trutnov) a Jasmíně Trněné (Spartak Třebíč)) a mladšího žactva (Rudolfovi Pumannovi (Neratovický PK) a Karolíně Bendové (SOP Kolín)) jakož i ostatním medailistům.

📄 Mistrovství ČR žactva, kadetů, dorostu a dospělých 2022 - výsledky