S Janem Srbem v předvečer startu 48. domácí sezóny dálkových plavců

Více než dva dlouhé roky virologických restrikcí jsou snad už za námi a pokud se nejnovější epidemie opičích neštovic neukáže další globální hrozbou, sportovní soutěže, včetně dálkového plavání, se konečně vrátí do formátu, na který jsme v předcházejících desetiletích byli zvyklí. V této naději jsme si v předvečer startu domácí sezóny plavání na otevřených vodách povídali s člověkem z nejpovolanějších – trenérem reprezentace České republiky Janem Srbem.

Honzo, plzeňským Memoriálem MUDR. Jaroslava Fichtla o víkendu začíná, je to až k nevíře, 48. ročník tuzemské soutěže dálkových plavců. Bude z hlediska reprezentace něčím specifický?

Ano, bude. V minulosti se zpravidla na letních mistrovstvích republiky nebo i jiných vybraných závodech konaly kvalifikace českých reprezentantů pro evropské a světové šampionáty. Letošní sezóna je odlišná v tom, že jmenovité přihlášky pro účast na červnové soutěže, to je mistrovství světa v Maďarsku a mistrovství Evropy juniorů v Portugalsku, musely být odeslány před začátkem domácích závodů na otevřené vodě. Výběr reprezentantů pro MS a MEJ proto byl uskutečněn jinak. U mistrovství Evropy a mistrovství světa juniorů je termín přihlášek až v červenci, takže závěrečná kvalifikace o ME proběhne podobně jako v minulých letech podle umístění na 10 kilometrů na mistrovství republiky na Seči, nominace na MSJ proběhne podle výsledků na MEJ.

Přibliž prosím, jak probíhala kvalifikace na mistrovství Evropy juniorů.

Junioři, kteří splnili první kvalifikační podmínku, to je zaplavali stanovený limit na 5 km v bazénu, se utkali 4.května v přímém souboji na otevřené vodě na pětikilometrové trati. Plavali v neoprenu na Hrnčířském rybníku a čtyři nejlepší z tohoto závodu byli nominováni na MEJ. Konkrétně to byli starší junioři Tomáš Chocholatý a Marek Matoušek a mladší junioři Štěpán Rjaško a Jan Carda. Žádná juniorka bohužel limit v bazénu nezaplavala.

Na sociálních sítích se v uplynulých dnech objevily příspěvky kritizující nominační kritéria pro mistrovství světa…

Zjednodušeně řečeno, kritici nominačních kritérií argumentují faktem, že kvalifikací pro mistrovství světa má být závod na otevřené vodě. Souhlasím, přímé střetnutí kandidátů nominace v soutěži na otevřené vodě je optimální.  V předcházejících letech bývalo prvním stupněm nominace zaplavání stanoveného času v závodě na 5 kilometrů v bazénu, druhým stupněm závod na otevřené vodě.

Proč nešlo stanovit stejná nominační kritéria i pro letošní mistroství světa?

Letos bylo třeba navrhnout nominaci na MS už do 5. května, tedy před začátkem domácí sezóny. Odplavat kvalifikační závod brzy na jaře v zahraničí, například v izraelském Eilatu, by bylo neúměrně finančně náročné, navíc jsme se na podzim, v době tvorby nominačních kritérií, ani nemohli spolehnout, že tyto zahraniční závody se vůbec uskuteční.

Jaké bylo řešení?

Snažili jsme se zachovat tradiční dvoustupňový výběr zohledňující jak prokázání výkonnosti v plavání na otevřené vodě, tak v bazénu. Kvalifikační kritéria ale, vzhledem k specifičnosti situace, na sebe navazovala, abych tak řekl, v opačném gardu.

To znamenalo co?

Aby se plavec vůbec dostal do okruhu možných kandidátů pro účast na mistrovství světa, musel být seniorským reprezentantem, to znamená, že v předcházející sezóně byl buď mistrem ČR na 5 nebo 20 km, nebo medailistou MČR na 10 km, nebo účastníkem ME 2021. Tím splnil podmínku výkonnosti na otevřené vodě. Druhou podmínkou bylo zaplavání limitu na 5 km v bazénu na jaře 2022. Mimochodem, nejtvrdšího limitu, jaký kdy byl v ČR stanoven – pod 55:00 min u mužů a pod 59:30 min u žen.

Jaký byl ohlas funkcionářů, plavců, trenérů a fanoušků dálkového plavání k takto stanoveným nominačním kritériím?

Kritéria na podzim loňského roku jednomyslně schválil Výbor sekce DZP a potom Výkonný výbor ČSPS. Projekt reprezentace DP, jehož součástí kritéria jsou, byl následně zveřejněn. Nezaznamenal jsem ani jednu připomínku od žádného plavce, trenéra, činovníka, fanouška…

Kdo splnil stanovená kritéria a bude nás reprezentovat na mistrovství světa v Maďarsku?

Vysíláme výpravu třech plavců. Lenka Štěrbová poplave 5 km a 10 km, Matěj Kozubek a Ondřej Zach si k pětce a desítce přidali i maraton na 25 km.

Srpnové mistrovství Evropy v Itálii bude jedinou letošní velkou mezinárodní akcí, kde nominace bude určena tradičním způsobem, tedy nejprve zaplaváním limitu v bazénu, což již proběhlo, následně pak podle výsledků na MČR na 10 km na Seči. Kteří plavci splnili bazénový limit na 5 km a budou tak ve hře v druhém stupni kvalifikace?

Limit pro ME byl o 15 sekund pomalejší než pro MS, i tak ale 55:15 pro muže a 55:45 pro ženy jsou časy na naše poměry velmi náročné. Splnili jej Ondřej Zach, Matěj Kozubek, Tomáš Chocholatý, Lenka Štěrbová a Alena Benešová. Tito plavci budou na Seči bojovat o nominaci. Možná je i přímá kvalifikace z MS, pokud se tam některý z trojice našich reprezentantů umístí v první polovině startovního pole.  Podle projektu má reprezentační trenér také možnost navrhnout jednu divokou kartu. V případě MS tato možnost nebyla.

V září se v atraktivní lokalitě Seychelských ostrovů uskuteční mistrovství světa juniorů. Kdo by měl ČR reprezentovat na tomto mistrovství?

Kvalifikačním závodem pro české plavce je MEJ v Portugalsku. Nominováni na MSJ budou ti z čtveřice našich reprezentantů, kteří se na MEJ umístí v první polovině startovního pole.

Děkuji za rozhovor a ať se českým barvám daří!