Matěj Kozubek se potřetí v řadě stal dálkovým plavcem roku

S blížícím se prvním domácím závodem letošní sezóny na otevřené vodě se naposledy ohlédněme za tou minulou. Další rok výrazně ovlivněný koronavirovou pandemií přinesl českému dálkovému plavání účast na, o rok odsunutých, Olympijských hrách, několikanásobnou účast na Mistrovství Evropy dospělých i juniorů a několik velmi dobrých výkonů našich reprezentantů v závodech Evropského poháru a Světové série. Ve volbě nejlepšího plavce sezóny tak měli členové Výboru sekce dálkového a zimního plavání, reprezentační trenér a vedoucí trenér SCM z čeho vybírat.

Mezi dospělými dálkovými plavci zařadilo deset z jedenácti hlasujících na první místo Matěje Kozubka. Nejlepší český dálkový plavec posledních let ozdobil svou, již desetiletou, reprezentační kariéru úspěšnou kvalifikací na Olympijské hry. Byť závod v Tokiu nepřinesl nejlepší výsledek, samotná účast a navázání na Janu Pechanovou a Rostislava Vítka je velký úspěch. Až zpětné vyšetření odhalilo, že Matěj v Tokiu závodil se zdravotními problémy, které mu v podstatě posléze ukončily sezónu a nepustily ho k možnosti obhajoby vítězství v Českém poháru. Na uvolněný trůn v této sérii tak usedl Martin Straka, což ho, společně s velice slušnými výkony na Mistrovství Evropy a v závěrečných závodech Evropského poháru, vyneslo v hlasování na druhé místo. Třetí příčku si připsala Lenka Štěrbová, ke kterému jí pomohlo hlavně již jedenácté vítězství v celkovém hodnocení Českého poháru.

I mezi juniory nebylo o vítězi resp. vítězce prakticky od začátku žádných pochyb. Loňská vládkyně této kategorie Julie Pleskotová si po roce znovu připsala titul na nejdelší domácí mistrovské trati mezi dospělými, úspěšně se představila na evropských šampionátech dospělých i juniorů a tak si právem své loňské vítězství zopakovala. Druhou příčku bere účastnice Mistrovství Evropy juniorů Lucie Zubalíková, bronzovou pozici pak pro sebe uzmul Denis Borovka, nejmladší plavec z „medailové“ trojice korunoval svoje každoročně se zlepšující výkony druhým místem v celkovém pořadí Českého poháru mezi muži a první mistrovskou medailí mezi dospělými, když bral v Račicích bronz z královské dvacítky.

A do třetice obhajoba vítězství z loňského roku. Mezi zimními plavci nadále vládne Jiří Polanský, který si stále udržuje na většině soutěží svojí typickou dominanci, se kterou od sezóny 2018/2019, kdy poprvé v Českém poháru v zimním plavání startoval, zvítězil v 36 ze 45 soutěžních závodů, do kterých nastoupil, a to mnohdy s více než minutovým náskokem na zbytek startovního pole. S větším odstupem na vítěze se o druhé místo podělily Magda Okurková a Kristýna Dyková.

Po loňské sezóně, kdy Sekce dálkového a zimního plavání jako jediná plavce roku vyhlašovala, se vrátil i klasický galavečer, na kterém byli vyhlášení sportovci napříč všemi plaveckými sporty oceněni. Záznam z tohoto galavečera je k dispozici níže.