Matěj Kozubek a Lenka Štěrbová obhájili domácí titul na olympijské desítce

Bez jednoho týdne přesně po roce se dálkoví plavci vrátili na Sečskou přehradu, aby zde opět zápolili o domácí tituly na prestižní olympijské desetikilometrové distanci. V roli obhájců titulu do závodu vstupovali čeští reprezentanti Matěj Kozubek a Lenka Štěrbová. Oběma se obhajoba podařila, když v případě Matěje šlo o pátý domácí titul na 10 kilometrů a v případě Lenky již o sedmý. Mezi kluby se nejvíce dařilo brněnské Kometě, kam putoval hned polovina ze šesti rozdaných medailí v hlavní kategorii.

Jak je poslední roky obvyklé, výrazně zajímavější byl na Seči závod mužů. V tom se na čele vytvořila hned třináctičlenná skupina, která bojovala o nejvyšší příčky. O tempo se klasicky staral hlavně Matěj Kozubek, který postupně skupinu pronásledovatelů zmenšoval, až si do finiše přivezl pouze posledního soupeře v podobě Jana Micky. V nervy drásajícím souboji o zlato nakonec rozhodovalo až cílové video, které odhalilo, že Matěj Kozubek (Kometa Brno) zvládl výborně závěrečný dohmat a zvítězil doslova na posledních pár centimetrech závodu. Jan Micka (USK Praha) bral stříbro a osm vteřin zpět pak Ondřej Zach (PLAVÁNÍ České Budějovice) bronz.

Mezi ženami byl boj o medaile v hlavní kategorii přeci jen záležitostí výrazně menší skupiny. Na čele zůstala čtveřice, následně zredukovaná na trojici, která si dojela pro umístění na stupních vítězů. Zlato brala Lenka Štěrbová, (Bohemians Praha) o osm sekund zpět finišovala druhá Alena Benešová a o další čtyři sekundy později jako třetí Lucie Zubalíková (obě Kometa Brno).

Na Seči se bojovalo i o medaile v dorosteneckých kategoriích. Mezi muži v kategorii staršího dorostu zvítězil Danylo Chobanian (PKKBr), před Tomášem Chocholatým (SlPl) a Markem Matouškem (PLČB), v mladším dorostu pak Pavel Bouzek (SlPl) před Denisem Borovkou (SABR) a Janem Cardou (Boh). V ženských kategoriích ovládla starší dorostenky Monika Hasilová (KomBr) před Alenou Řezníčkovou (SlPl) a Miriam Seidlovou (SKS), vítězství v mladších dorostenkách si pak připsala Denisa Bartošová (Boh) před Justýnou Maškovou a Zuzanou Pospíšilovou (obě PKVM).

📄 Mistrovství ČR na 10 km, Memoriál Miroslava Kroufka - výsledky