Trojice českých reprezentantů se představí na Mistrovství světa v Budapešti

Díky koronavirové pandemii několikrát přeložené, zrušené a opět obnovené Mistrovství světa v plaveckých sportech nakonec v letošním roce zakotvilo v termínu na přelomu června a července v maďarské metropoli Budapešť. V lokalitách, kde loni v květnu proběhlo Mistrovství Evropy, přichází, po týdnu bazénových závodů, konečně čas dálkového plavání. Českou republiku bude na tomto šampionátu, pod vedením reprezentačního trenéra Jana Srba, reprezentovat trojice Matěj Kozubek, Ondřej Zach a Lenka Štěrbová.

V pozici hlavní opory českého týmu bude v Budapešti Matěj Kozubek. Pro účastníka Olympijských her v Tokiu to bude v Budapešti již čtvrtá účast na Mistrovství světa a čeká ho obhajoba výborných výkonů z posledního šampionátu v jihokorejském Gwangju, které mu vynesly 4. místo na 5 km, 16. na 10 km a 11. na 25 km.

Na čtvrtý světový šampionát odcestovala také Lenka Štěrbová. Ta poprvé na velké akci vynechá královskou pětadvaceti kilometrovou distanci a zaměří se pouze na kratší tratě 5 a 10 kilometrů.

Nováčkem na velké akci bude Ondřej Zach. Českobudějovický plavec a úřadující mistr České republiky na 20 km a indoor 5 km, který se v posledních letech připravuje na univerzitě Northern Michigan v USA, má, stejně jako Matěj Kozubek, v Budapešti v plánu start ve všech třech individuálních disciplínách.

Program dálkoplaveckých disciplín zahájí v neděli smíšená štafeta, která se premiérově poplave v prodlouženém formátu na 6 km (4 x 1500m). Zajímavostí bude účast hned dvou medailistů z 1500 VZ v bazénu Gregoria Paltrinieriho a Florina Wellbrocka, kteří finále této nejdelší bazénové disciplíny absolvovali během sobotního večera a čeká je tak zrychlený přechod na otevřenou vodu. Další disciplíny jsou na programu v pondělí (5 km), středu (10 km) a čtvrtek (25 km).