Reprezentace přivezla z Mistrovství světa dvě umístění ve druhé desítce

Závěrečným závodem na trati 25 kilometrů skončilo pro dálkové plavce Mistrovství světa v maďarské Budapešti. Královská distance se tentokrát, poprvé v historii konání Mistrovství světa, bohužel obešla bez české účasti, nicméně v kratších závodech na 5 a 10 kilometrů se čeští reprezentanti rozhodně neztratili. Nejlepší umístění z české trojice si v maďarské metropoli připsal nováček na velké akci Ondřej Zach, který doplaval 15. na olympijské desítce.

Program dálkoplaveckých soutěží zahájilo v Budapešti štafetové klání, které se premiérově plavalo na 6 km (4 x 1.5 km) místo původních 5 km. V závěrečném finiši mohli diváci vidět souboj tří olympijských medailistů z Tokia. Pro zlato nakonec dovedl Německo Florian Wellbrock, pro stříbro dohmátl finišman maďarské sestavy Kristóf Rasovszky, poslední člen italského kvarteta Gregorio Paltrinieri pak pro sebe a své kolegy získal bronz.

Hned další den bylo na programu 5 kilometrů pro muže a ženy a poprvé na tomto Mistrovství světa se představili i čeští zástupci. Jako první odstartovali muži. V závodě, vedeném v obrovském tempu, se nevytvořil klasický balík, na čele zůstali pouze vynikající bazénoví plavci s osobními rekordy na 1500 VZ hluboko pod 15 minut. Českou republiku zastupovali Ondřej Zach a Matěj Kozubek, kteří si doplavali pro 24. resp. 32. místo. Druhou zlatou na šampionátu bral Florian Wellbrock.

Ženy absolvovaly přeci jen o něco více taktičtěji vedený závod. Tempo vyhovovalo české zástupkyni Lence Štěrbové, která většinu závodu absolvovala ve druhé desítce a nakonec si v cíli dohmátla pro velmi dobré 19. místo. Zvítězila brazilská reprezentantka Ana Marcela Cunha.

O dva dny později byla na programu olympijská distance 10 kilometrů. Jako první tentokrát startovaly ženy. Lenka Štěrbová zvládla větší polovinu závodu v hlavním balíku, v cíli pak brala 27. pozici. Zlato brala Sharon van Rouwendaal z Nizozemska, která tak zkompletovala svou kariérní sbírku zlatých medailí z Olympijských her, Mistrovství Evropy a nyní i Mistrovství světa.

Mezi muži opět startovala česká dvojice Matěj Kozubek a Ondřej Zach, které v tomto závodě potkal velmi odlišný osud. Zatímco Matěj Kozubek hned od začátku v závodě viditelně trpěl a průběhu druhého okruhu nakonec odstoupil, Ondřej Zach se předvedl ve velmi dobrém světle. Velice dobře se větší část závodu dokázal udržet v popředí v kontaktu s hlavními favority a v cíli bral 15. místo. Zlato si připsal Gregorio Paltrinieri.

Hned druhý den brzy ráno byl na programu start závodu na 25 km a nepřekvapivě zůstal bez české účasti. Lenka Štěrbová start vůbec neplánovala, Matěj Kozubek po problémech na 10 km zamířil do Prahy na lékařské vyšetření a Ondřej Zach pak, po životním výsledku a s ohledem na velmi nevhodně zvolený časový program MS, svůj start zrušil.

Elitní plavce čeká letos ještě jedna velká akce. V druhé polovině srpna je na programu Mistrovství Evropy v italském Římě.

📥 Mistrovství světa 2022 | Budapešť / Maďarsko | výsledky (5 + 10 km)