Mistrovské tituly si z Račic odváží Jan Micka, Alena Benešová, sourozenci Štěrbovi a štafeta Komety Brno

O uplynulém víkendu se sešli dálkoví plavci na kanále v Račicích, aby absolvovali mistrovská klání na tratích 5 km jednotlivců, 5 km štafet, královských 20 km a také v kategoriích žactva. Termín na konci srpna tentokrát obsadilo Mistrovství Evropy v Římě, a proto se letošní poslední domácí mistrovské tituly rozdělovaly již právě v polovině července. Ani změnou termínu nepřišly Račice o pozici nejvíce obsazeného závodu v rámci Českého poháru v dálkovém plavání, a tak se bylo po oba víkendové dny opět na co dívat.

Každoročně se zvyšující účast v mistrovském závodu na 5 km vedla letos k tomu, že se opět po delším čase na této trati úplně oddělily závody mužů a žen. Jako první tak vodu v Račicích odzkoušeli muži, kadeti a starší žáci. V závodě se po startu vytvořila na čele až třináctičlenná skupina, ze které během průběhu odpadlo pouze několik jednotlivců, a tak ještě v posledním okruhu mohli početní diváci ze břehu vidět souboj osmi plavců. Pro mistrovský titul si nakonec doplaval Jan Micka (USK Praha), který dokázal ve finiši porazit českého reprezentanta a účastníka Mistrovství světa v Budapešti Ondřeje Zacha (PLAVÁNÍ České Budějovice). O pět vteřin zpět finišoval bronzový Danylo Chobanian (PK Krokodýl Brno).

Dvě hodiny po mužích čekala pětikilometrová distance i na ženy, kadetky a starší žačky. Závod žen byl klasicky výrazně klidnější, než klání jejich mužských kolegů. Na čele zůstala čtveřice nejlepších a ani ta zdaleka nevydržela pospolu celý závod. Nic náhodě neponechala hlavně česká reprezentantka Alena Benešová (Kometa Brno), která se již během druhého ze tří okruhů osamostatnila na čele a nakonec brala zlatou medaili s náskokem téměř 20 vteřin. Stříbro putuje na konto Lucie Zubalíkové (Kometa Brno) a bronz si připsala Julie Pleskotová (Bohemians Praha).

Velice zajímavý závod byl k vidění v klání smíšených štafet. Na čele zůstaly týmy největších favoritů – elitních sestav Bohemians Praha a Komety Brno. Jejich jednotliví členové absolvovali prakticky celou trať bok po boku a tak nebylo překvapením, že o nových republikových šampionech muselo rozhodnout až cílové video. Zatímco se v cíli radovala sestava Bohemians Praha B z bronzové medaile, v kanceláři závodu probíhalo dlouhé a pečlivé zkoumání záznamu, aby nakonec rozhodčí přiřkli zlatou medaili a obhajobu titulu sestavě Komety Brno A a stříbro čtveřici Bohemians Praha A.

Druhý den byla na programu královská dvacetikilometrová distance. Ještě v průběhu týdne nebylo jisté, jestli se na startu objeví český reprezentant a olympionik z Tokia Matěj Kozubek, který se stále dává zdravotně dohromady po Mistrovství světa v Budapešti. Nejlepší český vytrvalec posledních let ale nakonec ve startovní listině nechyběl a byl to právě on a Denis Borovka, kteří se prakticky celý závod starali o tempo. Ani jednomu to ale nakonec na zlato nestačilo. Vojislav Štěrba (Bohemians Praha) vedl v závodě jen asi padesát metrů, ale právě těch nejdůležitějších na konci, v cíli se tak mohl radovat z premiérového titulu. Stříbro bral Matěj Kozubek (Kometa Brno) a bronz Denis Borovka (Swim Academy BoRa).

Mezi ženami byli tentokrát diváci ochuzeni o klasický souboj Lenky Štěrbové a Julie Pleskotové. Obhájkyně titulu z posledních dvou let Julie Pleskotová (Bohemias Praha) se totiž teprve vrací do formy po prodělané angíně, která jí v červnu nepustila na start na Seči, a tak se tentokrát spokojila „pouze“ se stříbrnou medailí. Lenka Štěrbová (Bohemians Praha) zvládla polovinu závodu udržet kontakt se skupinou mužů a v cíli mohla oslavit návrat na vrchol nejdelší mistrovské tratě a se svým bratrem pak první sourozenecký double na této distanci v historii českého dálkového plavání. Bronz si z Račic odváží Pavlína Soukupová (Slávia VŠ Plzeň).

Kompletní výsledky včetně mistrovských závodů dalších kategorií:


📄 Mistrovství ČR na 5 km + 20 km, Mistrovství ČR štafet, Mistrovství ČR žactva - výsledky