Dálkovým plavcům začíná Mistrovství Evropy v italském Římě

AKTUALIZOVÁNO Jen necelé dva měsíce po skončení Mistrovství světa v Budapešti přichází pro dálkoplavecké reprezentanty druhý letošní vrchol v podobě kontinentálního šampionátu, který se koná v italském Římě. Podle původního plánu měly dálkoplavecké soutěže začínat již dnes, silný vítr a těžké podmínky v místě konání (pamětníci jistě vzpomenou, že podobně to vypadalo i v roce 2009, kdy na stejném místě konalo Mistrovství světa) ale nakonec vedly k úpravě časového programu a první závod tak odstartuje až v pátek, kdy bude na programu olympijská desetikilometrová distance pro muže a ženy. Dle aktuální verze programu se poplavou v sobotu postupně závody na 5 a 25 km, v neděli 10 km. České barvy bude v Itálii reprezentovat pětice Alena Benešová, Matěj Kozubek, Ondřej Zach, Tomáš Chocholatý a Martin Straka. Šestá nominovaná Lenka Štěrbová bohužel kvůli nemoci do Itálie neodcestovala.

Mezi ženami tak zůstala jediná česká reprezentantka Alena Benešová. Té letos o vteřinu unikl limit a následná nominace na Mistrovství světa v Budapešti, přípravu tak mohla směřovat právě k evropskému šampionátu. V Itálii se představí na tratích 5 a 10 kilometrů.

Čtveřice mužských reprezentantů si starty ve třech individuálních disciplínách rozdělí rovnoměrně a každý se představí ve dvou z nich. Ondřej Zach si si zopakuje kombinaci z Budapešti a poplave 5 a 10 km, stejné disciplíny čekají i na Tomáše Chocholatého. Zapomenout na nepovedené Mistrovství světa, které ukončil předčasně kvůli nemoci, bude chtít Matěj Kozubek, který má v plánu starty na 10 a 25 km. Kvarteto doplní Martin Straka, kterého nalezneme ve startovních listinách závodů na 5 a 25 km.

Program Mistrovství Evropy:
pátek 19. 8. volno
sobota 20. 8. 10:00 5 km muži + ženy, 14:00 25 km muži + ženy
neděle 21. 8. 10:00 10 km muži + ženy
štafety zrušeny

Přímé přenosy by měly být k dispozici na LEN TV – https://tv.len.eu/