Martin Straka si připisuje 29. příčku na silně obsazeném závodě Světové série v Izraeli

Velice slušné představení předvedl v izraelském Eilatu český reprezentant Martin Straka. V nabitém startovním poli plném medailistů z Olympijských her, světových a kontinentálních šampionátů se, ve velmi rychle plavaném závodě, který pozdější vítěz Gregorio Paltrinieri popsal jako extrémně těžký, pět ze šesti okruhů držel v hlavním balíku. Zvládl i velkou nepříjemnost na třetím krmení, kam přijel jako desátý, ale kdy mu jeden ze soupeřů nejenže utopil nachystaný kelímek s pitím, ale nechal po sobě i zničenou krmící tyčku. Na krmícím mole naštěstí obratem zafungovala mezinárodní spolupráce a čtvrté a páté krmení proběhlo se zapůjčenou tyčkou od reprezentace Hongkongu. V posledním okruhu už se na Martinovi lehce podepsal kratší tréninkový výpadek z minulého týdne a v cíli si tak se ztrátou dvou minut připsal 29. příčku.

Konečná startovní listina nakonec obsahovala v mužském závodě 51 jmen a bylo se opravdu na co dívat. Hned od startu vyrazil do čela úřadující juniorský světový šampión David Betlehem a myšlenky zbývajících soupeřů o poklidnějším začátku tak vzaly hodně rychle za své. Maďarský reprezentant odtáhl první dva okruhy, než ho na čele vystřídal jeho reprezentační kolega Kristof Rasovszky a posléze italská superstar Gregorio Paltrinieri. Ve velkém tempu tak proběhl všech šest okruhů na jejichž konci se radoval ze zlata právě Paltrinieri. Stříbro bral Marc-Antoine Olivier (Francie), pro bronz si zaslouženě doplaval David Betlehem.

K průběhu dnešního klání se vyjádřil i Martin Straka: Závod to byl těžký, díky Davidovi (Betlehemovi) celý hned od začátku probíhal ve velkém tempu a nebyla ani chvíle na nějaký odpočinek. Situace u třetího krmení byla bohužel souhrou několika událostí, kdy já jsem na krmení přijížděl z opačné strany balíku a soupeř naopak už odjížděl, možná zbytečně agresivně, od mola a setkali jsme se právě u mého kelímku. Děkuji zástupcům Hongkongu, kteří ochotně zapůjčili vlastní tyčku a moje čtvrté a páté krmení tak proběhlo v pořádku. V posledním kole mě už trochu zabrzdil tréninkový výpadek, ale jsem rád, že jsem sem mohl přijet a zazávodit si s absolutní světovou špičkou.

FINA Marathon Swim World Series 2022 / Leg 5 – Eilat (ISR)

1. PALTRINIERI Gregorio (ITA) 1:46:41.8
2. OLIVIER Marc-Antoine (FRA) +1.6
3. BETLEHEM David (HUN) +2.4

🇨🇿 29. STRAKA Martin (CZE) +2:15.0

Kompletní záznam závodu mužů: