Úspěšná obhajoba pro Lenku Štěrbovou a první domácí titul pro Daniela Němce

V pražském bazénu v Podolí byl tuto neděli na programu první domácí vrchol dálkoplavecké sezóny, konkrétně indoorové Mistrovství České republiky pro kategorie dospělých, dorostu, kadetů, starších a mladších žáků. Zájem o start na této soutěži byl veliký, v průběhu přihlášek postupně převyšoval počet přihlášených rozpisem stanovenou kapacitu až o více než 30 plavců. Po odhláškách nakonec kapacita přesně stačila a přítomní diváci, trenéři a plavci tak mohli v průběhu celého dne vidět velmi zajímavé souboje ve všech kategoriích.

Hned ráno si to o tituly rozdali plavci nejmladší kategorie 12-letých žáků a žaček. Po třech kilometrech mohli zlatou medaili slavit Matěj Šmíd a Karolina Kertész (oba ESA Hradec Králové).

Druhá rozplavba patřila kategorii staršího žactva. V ročníku 2011 si pro mistrovské medaile doplavali mezi žáky Daniel Gorbach (KIN České Budějovice), Jan Švanda (SKP Kometa Brno) a Petr Bajer (PK Příbram) a mezi žačkami Adéla Zimová (Ústecká akademie PS), Karolína Bendová a Rozálie Nováková (obě SOP Kolín). V ročníku 2010 potom mezi žáky Štěpán Hruška (Lokomotiva Beroun), Matyáš Trněný (Jihlavský PK) a David Gross (SOP Kolín), mezi žačkami Linda Smetanková (PK Příbram), Jasmína Trněná (Jihlavský PK) a Stephanie Jägerová (ESA Hradec Králové).

V následující rozplavbě kadetů přišel první vrchol nedělního dne. Lucie Netrefová (Kometa Brno), dcera mistryně Evropy na 400 PZ z roku 1998 Hany Netrefové (Černé), dohmátla po pěti kilometrech v čase 1:02:22,0, kterým splnila první kvalifikační podmínku pro účast na Mistrovství Evropy juniorů, kromě všech kadetek porazila také i všechny kadety, mimo prvních třech také všechny ženy a dokonce několik mužů, a zároveň stanovila nový český rekord v kategorii patnáctiletých kadetek. Pro stříbro si v tomto ročníku doplavala Ellen Pinterová (OSP Hodonín), bronz brala Alexandra Mašková (PK Kuřim). Mezi stejně starými kadety o zlato celý závod bojovali Daniel Mach (SOP Kolín) a Tomáš Winkler (PK Vysoké Mýto), na dohmatu byl nakonec šťastnější prvně jmenovaný, bronz si připsal Jakub Novák (USK Praha). Mezi kadety ročníku 2009 zvítězil Matěj Havlík (Lokomotiva Trutnov) před Adamem Řiháčkem (SKP Kometa Brno) a Jakubem Dzivým (PK Vysoké Mýto). Závod kadetek v ročníku 2009 ovládla Kateřina Zimová (Ústecká akademie PS), stříbro brala Martina Šlechtová (Lokomotiva Trutnov), bronz Barbora Šindelářová (PK Příbram).

V závodě žen vyrazila hned po startu za obhajobou Lenka Štěrbová. Zdárně ji sekundovala druhá česká reprezentantka Alena Benešová a ze začátku také Julie Pleskotová. Vyrovnaný závod, kde šlo zároveň o limit v rámci první části kvalifikace na Mistrovství světa, pro sebe rozhodla kvalitním výkonem Lenka Štěrbová (Bohemians Praha) hlavně ve třetím a čtvrtém kilometru, kde postupně nabrala náskok atakující 20 vteřin a v cíli si k titulu mohla zapsat i splněný limit. Alena Benešová (Kometa Brno) opět prokázala svou velmi dobrou výkonnost v závěrech závodu, když se ji v posledním kilometru náskok pozdější vítězky podařila stáhnout na 13 vteřin, stačilo to ale „jen“ na stříbrnou medaili. Julie Pleskotová (USK Praha) již od druhého kilometru bojovala hlavně sama se sebou, přesto bezpečně udržela bronzovou příčku.

Rozdělily se také medaile v kategorii dorostenek. Mezi staršími si pro titul doplavala Karolína Maršíková (Žralok Nová Paka), druhá byla Marie Kopáčová a třetí Anna Marie Targošová (obě PK Pardubice). V mladší kategorii se z titulu radovala Nela Švárová (USK Praha), stříbro brala Tereza Čermáková (Bohemians Praha), bronz Tereza Tučková (PLAVÁNÍ České Budějovice).

Mezi muži byl souboj o medaile ještě napínavější. Hned po startu se do vedení dostal Matěj Kozubek, jehož náskok se pohyboval mezi pěti až osmi vteřinami na dvojici Martin Straka a Daniel Němec, kteří společně na jedné dráze absolvovali bok po boku dva kilometry. V závěsu vedoucí trojici ještě sekundoval Danylo Chobanian. Po dvou kilometrech se Daniel Němec (USK Praha) odpoutal od Martina Straky a postupně dojel Matěje Kozubka, se kterým si v následujícím průběhu několikrát vyměnil vedení v závodě, než definitivně odpor českého olympionika zlomil a doplaval si pro premiérový český titul. Matěj Kozubek (Kometa Brno) si připsal stříbro, na bronzovou příčku se, před trápícího se Martina Straku, dostal Danylo Chobanian (PK Krokodýl Brno).

Daniel Němec, jako stále ještě mladší dorostenec, získal samozřejmě zlato i v této kategorii, druhý byl Pavel Bouzek (Slavia VŠ Plzeń), třetí Adam Rak (Kometa Brno). Třetí z mužské kategorie Danylo Chobanian bral zároveň zlato mezi staršími dorostenci, na stupních vítězů ho doplnili Tomáš Chocholatý (Slavia VŠ Plzeň), který po těsném souboji v průběhu celé distance na dohmatu porazil třetího Denise Borovku (Swim Academy BoRa).

V seznam limitářů na vrcholné soutěže je po Mistrovství ČR Lenka Štěrbová, která se zaplavaným limitem na MS připojila k, v USA studujícímu, Ondřeji Zachovi, který limit zaplaval již o dva dny dříve na bazénu Saginaw Valley State University v Michiganu. První podmínku kvalifikace na Mistrovství Evropy juniorů splnili Daniel Němec, Tomáš Chocholatý, Denis Borovka a Lucie Netrefová. Ostatní čeští plavci mají možnost se k výše uvedeným jménům připojit po druhém pokusu.