Prvním kolem zahájila sezóna Světového poháru, Benešová 14., Kozubek 17.

Egyptské Soma Bay hostí v těchto dnech World Aquatics Festival, kde, vedle klání v synchronizování plavání a plážovém vodním pólu, bylo na programu také první kolo letošního Světového poháru v dálkovém plavání. A na startu byli i čeští zástupci. Návrat Světového poháru na africký kontinent absolvovali Matěj Kozubek a Alena Benešová. Zpátky domů si oba odváží umístění ve druhé desítce celkového pořadí.

Na start desetikilometrového závodu šli nejdříve muži. Lehce pokulhávající organizaci celého průběhu akce dokreslil fakt, že již kompletně připravení plavci se v call roomu po absolvování závěrečného meetingu dozvěděli, že start se kvůli problémům s tratí posouvá o 30 minut. A tak se startovní pole nakonec do vod Rudého moře dostalo místo plánovaných 9:00 až v 9:30 místního času.

Poměrně rychle po startu odpadli slabší plavci a následně se během druhého kola hlavní pole rozdělilo na dva balíky. Matěj Kozubek působil pak většinu závodu na čele druhého z nich. Postupně dostihl i pár odpadlíků z prvního balíku a s jedním z nich, Portugalcem Tiago Camposem, pak finišoval o 16. místo. Úspěšnější byl nakonec Portugalec a Matej Kozubek si připsal 17. pozici.

Český reprezentant si v komentáři ke svému výkonu posteskl nad průběhem: „Bohužel se mi nepodařilo ve druhém kolem udržet hlavní skupinu.“ S dalším vývojem už byl ale spokojenější: „Většinu zbývajícího průběhu jsem vodil druhý balík, kde jsme postupně dostihli i odpadlíky z první skupiny a celkově jsem si celkem dobře zazávodil, včetně samotného finiše s Portugalcem Camposem.“

Následoval závod žen. I zde se start posouval o 30 minut, ale protože šlo o reakci na posun závodu mužů, tak se tuto informaci účastnice dozvěděly ještě během snídaně na nedalekém hotelu a byl to tak pro ně výrazně menší problém.

Alena Benešová se bohužel během druhého okruhu ocitla na špatném místě dělícího se balíku a podobně jako další zkušené plavkyně Francouzka Oceane Cassignol a Maďarka Reka Rohacs pak působila ve druhém balíku. Po těžkém průběhu závodu, který celý probíhal v náročných vlnách, finišovala jako šestnáctá a „za odměnu“ zamířila na dopingovou kontrolu. A právě tam se dozvěděla o diskvalifikaci dvou výše uvedených soupeřek, čímž se nakonec posunula na konečné 14. místo.

Ztráta kontaktu s hlavní skupinou je na této úrovni klíčová, poté se toho již moc dělat nedá. Hodně jsem se prala s vlnami. Určitě se ale poučím z chyb a za dva týdny na Sardinii věřím v lepší výsledek“, okomentovala svůj výkon česká reprezentantka.

Oba závody skončily německým triumfem. Mezi muži vládl úřadující olympijský šampión Florian Wellbrock, mezi ženami pak Leonie Beck, ta naopak obě poslední olympijské vítězky odsunula na stříbrnou respektive bronzovou příčku.

Náročný program Světového programu pokračuje během května hned dvěma dalšími koly. Matěj Kozubek i Alena Benešová absolvují celý trojboj, na následující dvojici závodů na italské Sardinii a v portugalském Setúbalu se k nim přidá také Martin Straka. Na Sardinii budou startovat ještě Lenka Štěrbová, Ondřej Zach a Daniel Němec, v Portugalsku trojici Kozubek, Benešová, Straka doplní Julie Pleskotová.

Světový pohár v dálkovém plavání 2023 #1, Soma Bay, Egypt

10 km muži
🥇 1. WELLBROCK Florian (GER) 1:52:53.2
🥈 2. OLIVIER Marc-Antoine (FRA) +0.1
🥉 3. FONTAINE Logan (FRA) +1.8

🇨🇿 17. KOZUBEK Matěj (CZE) +4:21.3


10 km ženy
🥇 1. BECK Leonie (GER) 2:04:04.6
🥈 2. VAN ROUWENDAAL Sharon (NED) +2.7
🥉 3. CUNHA Ana Marcela (BRA) +6.4

🇨🇿 14. BENEŠOVÁ Alena (CZE) +7:11.4