Italské Piombino hostilo druhé kolo Evropského poháru, Borovka 26., Carda 46.

Na začátku roku se nově upravilo pravidlo pro využívání neoprenů, když se zakázalo jejich použití ve vodě nad 18 stupňů. A přesně k této situaci došlo dnes v Piombinu. Oficiální měření před závodem odhalilo překonání právě této důležité hranice a po šesti letech se tak do hry významně vrátil jeden z nejdůležitějších faktorů dálkového plavání – teplota vody. Oba čeští reprezentanti, kteří se dnes postavili na start, Denis BorovkaJan Carda, si s těžšími podmínkami dokázali poradit a úspěšně dnešní závod dokončili.

Výrazně lépe si dnes vedl Denis Borovka. Ten zvládl čtyři okruhy ze šesti absolvovat v hlavním balíku, kde tempo udávala hlavně velká skupina domácích reprezentantů společně s Carlosem Garachem ze Španělska. V pátém a šestém okruhu už něco na nejlepší ztratil přesto si připsal solidní 26. příčku (22. v redukovaném pořadí bez mimoevropských plavců) ze 70 plavců na startu. Jan Carda bohužel nezvládl tempo hlavní skupiny akceptovat již od prvního kola a působil tak spíše na zadních pozicích. Přesto, na rozdíl od dvacítky soupeřů, závod nevzdal a dokončil na 46. pozici (40. v redukovaném pořadí).

Vítězství mezi muži zapsal domácí reprezentant Domenico Acerenza, který tak po druhém místě v první závodě v Eilatu tentokrát vystoupal až na vrchol. Mezi ženami si spravila vítězstvím náladu po pondělní diskvalifikaci na Světovém poháru v Egyptě Oceane Cassignol z Francie.

LEN Cup v dálkovém plavání 2023 #2, Piombino, Itálie
10 km muži
🥇 1. ACERENZA Domenico (ITA) 1:51:43.7
🥈 2. FILADELLI Andrea (ITA) +1.5
🥉 3. GIOVANNONI Ivan (ITA) +1.9

🇨🇿 26. BOROVKA Denis (CZE) +4:46.5
🇨🇿 46. CARDA Jan (CZE) +18:42.1