Světový pohár pokračoval druhým kolem v italském Golfo Aranci

Jen dvanáct dnů měli nejlepší světoví plavci, aby se z podmínek rozpáleného Egypta přeorientovali na výrazně rozdílné počasí, které na ně dnes čekalo na italské ostrově Sardinie v Golfo Aranci. Zataženo, vítr, teplota vzduchu pod 20 stupni a hlavně teplota vody na hodnotě 17.3 °C znamenalo, že se dnešní závod odehrával v neoprenech. I díky vysoké účasti domácích Italů se na start postavilo 86 mužů a 66 žen.

Závodu mužů dala ráz absence vítěze z Egypta Floriana Wellbrocka a hlavně taktika domácí hvězdy Gregoria Paltrinieriho, který po prvním a druhém kole vynechal občerstvení, což ho ale nakonec zřejmě stálo lepší než šestou příčku, a v průběhu třetího kola se kolem něj vytvořil únik, který čítal šest plavců (Italové – Paltrinieri, Acerenza a Guidi, Maďaři – Rasovszky a Betlehem a Španěl Garach). Na vedoucí šestici se dobrým výkonem dotáhl před posledním ze šesti okruhů ještě Němec Klemet. Vítězství si nakonec zkušeným výkonem připsal Kristóf Rasovszky před dvojicí Domenico Acerenza a právě Oliver Klemet.

Z české čtveřice na startu se trojice Matěj Kozubek, Martin Straka a Ondřej Zach prakticky celý závod dokázala udržet ve zmenšujícím se hlavním balíku, který působil za vedoucí skupinou. Nakonec si nejlepší umístění připsal Matěj Kozubek, který finišoval jako na 23. místě. Sedmnáct vteřin za ním si pro 43. příčku doplaval Martin Straka a o dvě vteřiny a dvě pozice za ním dokončil závod Ondřej Zach. Čtvrtý český reprezentant Daniel Němec prožil těžký křest mezinárodním dálkovým plaváním, přesto závod absolvoval se ctí a v cíli bral 66. místo.

I mezi ženami na startu chybělo velké jméno. V nabitém startovním poli se nakonec neprezentovala třetí z Egypta a úřadující olympijská vítězka Ana Marcela Cunha. Přesto se ale bylo na co dívat. Startovní pole vodila Holanďanka Sharon van Rouvendaal, po ní pak Francouzka Aurelie Muller, než se do čela, stejně jako v Egyptě, v závěru předposledního kola dostala německá reprezentantka Leonie Beck. Ta už do cíle před sebe nikoho nepustila a připsala si druhé vítězství ve dvou závodech. Stříbro a bronz braly domácí reprezentantky Ginevra Taddeucci a Giulia Gabbrielleschi.

Z dvojice českých reprezentantek si lépe vedla Alena Benešová. Ta chtěla po ne úplně vydařeném závodě v Egyptě předvést na Sardinii lepší výkon, což se ji velmi dobře dařilo až do poloviny předposledního kola, kdy se držela v hlavním balíku. Ještě do posledního kola otáčela s cca minutovou ztrátou, poslední okruh už se ji ale tolik nevydařil a nakonec dokončila na 33. příčce se ztrátou 5 minut. Lenka Štěrbová začala ztrátu na nejlepší nabírat během třetího okruhu, v cíli se její odstup nakonec vyšplhal přes sedm minut, což znamenalo 39. pozici.

Hned za týden budou nejlepší vytrvalci opět na startu dalšího kola Světového poháru. Třetí zastavení série bude hostit portugalský Setúbal a v českých barvách se představí čtveřice Matěj Kozubek, Martin Straka, Alena Benešová a Julie Pleskotová.


foto Milan Šindler

Světový pohár v dálkovém plavání 2023 #2, Golfo Aranci, Itálie

10 km muži
🥇 1. RASOVSZKY Kristof (HUN) 1:47:17.6
🥈 2. ACERENZA Domenico (ITA) +2.5
🥉 3. KLEMET Oliver (GER) +2.9

🇨🇿 23. KOZUBEK Matěj (CZE) +1:50.9
🇨🇿 43. STRAKA Martin (CZE) +2:07.8
🇨🇿 45. ZACH Ondřej (CZE) +2:09.6
🇨🇿 66. NĚMEC Daniel (CZE) +9:02.2


10 km ženy
🥇 1. BECK Leonie (GER) 1:56:17.4
🥈 2. TADDEUCCI Ginevra (ITA) +1.2
🥉 3. GABBRIELLESCHI Giulia (ITA) +3.1

🇨🇿 33. BENEŠOVÁ Alena (CZE) +5:11.6
🇨🇿 39. ŠTĚRBOVÁ Lenka (CZE) +7:37.0