Vynikající představení českých reprezentantů na Světovém poháru v Setúbalu

Již třetí závod Světového poháru během letošního května se dnes plaval v portugalském Setúbalu. Jedna z nejklasičtějších světových dálkoplaveckých lokalit, která si pro světové hvězdy dálkového plavání připravila, pro sebe, obvyklý závod ve vlnách a vodu o teplotě 18.4 °C (a tedy, podle nově upravených pravidel, zákaz použití neoprenů), viděla vynikající představení čtveřice českých reprezentantů.

Na start šli nejdříve muži a mezi nimi i česká dvojice Matěj KozubekMartin Straka. Oba čeští reprezentanti se představili ve velice slušné formě a hned od startu se zařadili do hlavního balíku největších favoritů. Matej Kozubek ve druhém okruhu řešil menší problémy, díky kterým se propadl až na konec balíku, ale dobře zvládnuté krmení a další průběh závodu ho nakonec dostali až do boje o nejlepší osmičku. Na dohmatu sice nakonec prohrál s Ekvádorcem Farinangem, přesto je devátá příčka výborným umístěním a návratem českých barev do TOP10 závodů Světového poháru poprvé od září 2019, kdy si právě Matěj Kozubek doplaval také pro 9. místo v taiwanském Nantou. Martin Straka lehce ztratil kontakt s hlavním balíkem na konci čtvrtého z pěti okruhů, přesto zabojoval a v cíli si dohmátl pro čtrnáctou pozici a skalp například dvojnásobného mistra světa Axela Reymonda. Závod si podmanila italská dvojice Andrea Manzi a Marcello Guidi, třetí místo bral David Betlehem z Maďarska.

I mezi ženami byly na startu dvě české reprezentantky, konkrétně Julie PleskotováAlena Benešová. A nenechaly se svými mužskými kolegy vůbec zahanbit. I ony zvládly prakticky celý závod v hlavním balíku a závodily o nejlepší umístění. V posledním okruhu měla nakonec o něco více sil Julie Pleskotová, která si s minimální ztrátou pouhých 35 vteřin na vítězku dohmátla pro 12. místo. Alena Benešová pak finišovala o čtyři pozice za svojí reprezentační kolegyní. I zde si obě české plavkyně připsaly zajímavý skalp, až za nimi totiž skončila vítězka předcházejících dvou závodů Leonie Beck. Pro vítězství si mezi ženami doplavala Caroline Jouisse z Francie, před dvojicí Arianna Bridi (Itálie) a Sharon van Rouwendaal (Nizozemsko), které se podělily o stříbro.

První body si čeští reprezentanti připsali také do hodnocení sprinterských prémií, novinky letošního roku. Matěj Kozubek si za desátá místa na prvním a třetím sprintu do této soutěže zapsal 7 bodů, Alena Benešová za desáté místo na prvním sprintu připsala 5 bodů.

Po náročném květnovém programu čeká na dálkové plavce konečně trochu odpočinku. U nás doma se sice rozjede Český pohár v dálkovém plavání, na mezinárodní scénu ale čeští reprezentanti zamíří až v červenci, kdy je na programu Mistrovství světa v japonské Fukuoce. Kolotoč Světového poháru pak bude pokračovat na začátku srpna v Paříži.

Světový pohár v dálkovém plavání 2023 #3, Setúbal, Portugalsko

10 km muži
🥇 1. MANZI Andrea (ITA) 1:52:37.1
🥈 2. GUIDI Marcello (ITA) +4.6
🥉 3. BETLEHEM David (HUN) +35.0

🇨🇿 9. KOZUBEK Matěj (CZE) +1:19.9
🇨🇿 14. STRAKA Martin (CZE) +2:57.6


10 km ženy
🥇 1. JOUISSE Caroline Laure (FRA) 2:01:12.1
🥈 2. BRIDI Arianna (ITA) a VAN ROUWENDAAL Sharon (NED) +0.9

🇨🇿 12. PLESKOTOVÁ Julie (CZE) +35.9
🇨🇿 16. BENEŠOVÁ Alena (CZE) +1:40.8