Mistrovství ČR na olympijské trati po roce opět ovládli Kozubek a Štěrbová

Přesně po roce se se dálkoví plavci opět sjeli na Seč, aby zde absolvovali Mistrovství České republiky na prestižní desetikilometrové trati. Stejně jako před rokem do závodu z pozice obhájců titulu vstupovali čeští reprezentanti Matěj Kozubek a Lenka Štěrbová. A stejně jako loni se oběma obhajoba povedla. V případě Matěje Kozubka šlo o šestý domácí titul na této trati, v případě Lenky Štěrbové pak dokonce již titul s pořadovým číslem osm.

Letošní závod měl jednu ne úplně příjemnou vložku, to když se nad Sečskou přehradu začala blížit v okolí probíhají bouřka. Zraky obou vrchních rozhodčí tak mířily směrem k nebi v očekávání, zda nebude nutné závod ukončit předčasně. Nakonec ale vše dobře dopadlo, bouřka samotný závod minula v bezpečné vzdálenosti a tak se tituly mohly rozdat po kompletně odplavané distanci.

V závodě mužů se v prvním kole na čele vytvořila jedenáctičlenná skupina, načež se v průběhu druhého okruhu dostal do vedení Matěj Kozubek a začal svoje soupeře postupně po jednom odpojovat. Do posledního kola tak zamířila společně šestice favoritů, nejlepší český vytrvalec posledních let Matěj Kozubek ale neponechal nic náhodě. Po loňském roce, kdy o jeho titulu rozhodlo až pečlivé zkoumání cílového videa, bylo letos vše výrazně jasnější. Zlato si zástupce Komety Brno připsal se sedmivteřinovým náskokem na Martina Straku, který tak bere první mistrovskou medaili v oranžových barvách USK Praha, kam se přesunul na začátku letošního roku. Bronz, stejně jako loni, získal Ondřej Zach (PLAVÁNÍ České Budějovice).

Zajímavé věci se děly v závodě žen. Na jeho čele se usadila česká reprezentantka Alena Benešová a nasadila tempo, které během dvou kol dokázaly akceptovat jen tři další soupeřky. V závodě vyzkoušela i vynechání občerstvení ve druhém okruhu, nicméně soupeřky zareagovaly stejně a pokračovalo se nadále ve skupině. Zvolená taktika nakonec Alenu možná stála mistrovskou medaili, když se v cíli objevila na čtvrtém místě. Na konci čtvrtého z pěti kol se do čela posunula Lenka Štěrbová (Bohemians Praha) a až do cíle nikoho před sebe nepustila. Další titul do sbírky si připsala s náskokem 25 vteřin. Pro stříbro si doplavala Julie Pleskotová, hájící od letoška, podobně jako Martin Straka, barvy USK Praha. Skupina trenérky Jaroslavy Passerové, do které patří také Matěj Kozubek, tak na Seči brala hned polovinu všech medailí z hlavních kategorií. Bronz mezi ženami získala Marie Kopáčová (PK Pardubice).

Jako obvykle se rozdaly mistrovské medaile také v dorosteneckých kategoriích. Mezi staršími dorostenci si cenné kovy vyplavali Danylo Chobanian (PK Krokodýl Brno), Denis Borovka (Swim Academy BoRa) a Tomáš Chocholatý (Slavia VŠ Plzeň), starší dorostenky ovládla bronzová z kategorie žen Marie Kopáčová před Justýnou Maškovou (PK Vysoké Mýto) a Monikou Hasilovou (Kometa Brno). V mladších kategoriích brali medaile Štěpán Rjaško (USK Praha), Ondřej Šimsa (Bohemians Praha) a David Verner (Autoškoda Mladá Boleslav) mezi dorostenci a Leontýna Trněná (Jihlavský PK), Klára Svobodová (PK Krokodýl Brno) a Anna Pumannová (PO Kralupy) mezi dorostenkami.

V neděli na Seči pokračoval program druhým dnem v rámci Memoriálu Miroslava Kroufka. Celkovým vítězem hlavního závodu, kterým byl součet časů ze sobotní desítky a nedělního závodu na pět kilometrů, se stal Matěj Kozubek. Ten po sobotním vítězství ovládl právě i nedělní poloviční distanci a nenechal nikoho na pochybách, kam tento rok zamíří putovní pohár pro vítěze nejdéle pořádaného českého dálkoplaveckého závodu.

Kompletní výsledky včetně kategorií masters:
📄 Mistrovství ČR na 10 km, 49. Memoriál Miroslava Kroufka 2023 - výsledky