Reprezentanti míří na Mistrovství světa do japonské Fukuoky

Dozvuky covidové pandemie stále ještě ovlivňují kalendář vrcholných plaveckých akcí. V japonské Fukuoce se totiž právě teď vše chystá na zahájení Mistrovství světa, které bylo původně naplánováno na rok 2021, posléze přesunuto na rok 2022, aby se až letos, dva roky po původním termínu, do Japonska konečně mohli nejlepší světoví plavci definitivně vypravit. V soutěžích v plaveckých sportech samozřejmě neschází ani dálkové plavání, ve kterém bude Českou republiku reprezentovat čtveřice Ondřej Zach, Martin Straka, Alena Benešová a Lenka Štěrbová.

Dálkové plavání na Mistrovství světa vstupuje do nové doby, v níž v plánu jednotlivých disciplín schází nejdelší trať 25 km. Klasická distance, kterou se v roce 1991 v australském Perthu začala psát historie dálkového plavání na světových šampionátech (5 km se na Mistrovství světa plavalo poprvé v roce 1998, 10 km pak premiérově na samostatném dálkoplaveckém šampionátu v roce 2000, a na „velkém“ MS plaveckých sportů 2001), tak svoji další kapitolu prozatím bohužel nepřidá. V programu tak zůstávají individuální soutěže na 5 km a 10 km a závod smíšených štafet na 6 km (4×1500).

Na svoje druhé Mistrovství světa cestuje Ondřej Zach. Ten na loňském šampionátu v Budapešti dobře využil neobvyklý průběh závodu na 10 km, kdy se pole hodně roztrhalo a doplaval si pro 15. místo. Na poloviční distanci bral 24. pozici. Letos si zatím připsal 45. místo na Světovém poháru na Sardinii a bronz na Mistrovství ČR na 10 km na Seči.

Premiérově se na Mistrovství světa představí Martin Straka. Ten loni startoval na Mistrovství Evropy a dlouho držel nejlepší umístění mezi českými plavci svým 11. místem na 10 km (až s tříměsíčním zpožděním definitivně poskládané výsledky předčasně ukončeného závodu na 25 km pak přiřkly tuto pozici Matěji Kozubkovi za 6. místo). Letos o dvě místa porazil reprezentačního kolegu Ondřeje Zacha na Sardinii, o týden později pak bral 14. místo na Světovém poháru v portugalském Setúbalu. Republikový šampionát na Seči zakončil na stříbrné pozici.

Po loňské absenci se na Mistrovství světa vrací Alena Benešová. Dvanáctá a třináctá žena loňského Mistrovství Evropy letos absolvovala dosavadní kompletní program Světového poháru, kde postupně doplavala 14. v Egyptě, 33. na Sardinii a 16. v Portugalsku. Na Seči dlouho vodila startovní pole, aby nakonec ale doplavala „až“ jako čtvrtá. Chuť si před odletem spravila na bazénovém Mistrovství ČR, kde obhájila republikové tituly na 400, 800 a 1500 VZ.

Sestavu českých reprezentantů doplňuje ta nejzkušenějších z nich. Lenka Štěrbová jede po Kazani 2015, Balatonu 2017, Gwangju 2019 a Budapešti 2022 již na své páté Mistrovství světa v řadě. Loni si v maďarské metropoli připsala 19. a 27. místo, v jediném letošním mezinárodním startu brala 39. pozici na Sardinii. Na Seči si doplavala již pro osmý domácí titul na olympijské trati.

Japonské časové pásmo GMT+9 nenabízí českému divákovi úplně ideální časový program jednotlivých disciplín. Ty většinově startují v 8:00 místního času, a tak zájemce o přímý přenos v ČR čekají dlouhé noci se starty jednu hodinu po půlnoci.

15. 7. 8:00 – 10 km ženy (Benešová, Štěrbová)

16. 7. 8:00 – 10 km muži (Straka, Zach)

18. 7. 8:00 – 5 km ženy (Benešová, Štěrbová) | 10:00 – 5 km muži (Straka, Zach)

20. 7. 8:00 – 6 km štafeta (Straka, Zach, Benešová, Štěrbová)


pozn.: všechny časy jsou v časovém pásmu GMT+9 (SELČ -7 hod.)